Nova forma za održivu glazbenu scenu

REMOTE Prvi glazbeni festival proširene stvarnosti

Ivana Kocijan

Foto: PROMO

Foto: PROMO

U subotu 20. i nedjelju 21. veljače u ovom će inovativnom glazbenom događaju sudjelovati osam bendova: Elemental, Nipplepeople, ABOP, Chui, Mi Vida, Mixed Up Mary, Mašinko & ElevenOkolnosti u kojima će koncertne aktivnosti još neko vrijeme biti onemogućene u svom uobičajenom obliku primorale su glazbenike na kreativna rješenja koja, ne samo da služe njima samima, već stvaraju potpuno novu formu za cjelokupnu scenu, održivu i nakon prestanka pandemije.


U tome kontekstu nastao je Remote, glazbeni festival proširene stvarnosti čije će se premijerno izdanje održati u subotu 20. i nedjelju 21. veljače uz nastupe čak osam bendova koje predvode Elemental, Nipplepeople, ABOP i Chui.


Nova platforma


Remote stoga predstavlja prvi projekt u nas čiji je cilj stvaranje platforme za realizaciju live nastupa u okruženju virtualne stvarnosti i svijeta koji postoji isključivo u digitalnom obliku. Ovaj projekt nije zamjena za doživljaj uživo, nego jedno potpuno novo iskustvo, puno više od samog streaminga i potpuno novi kanal, kako za koncerte i festivale, tako i za inovativne načine promocije.
Nositelj Remotea je Umjetnička organizacija Elemental koja, od 2015. godine, djeluje i pod imenom 383records, a nastala je kao logičan razvoj glazbene skupine Elemental čiji su članovi aktivni u brojnim drugim glazbenim sastavima i projektima. Partneri na projektu su Promo logistika, Mozaik grupa, OOO Booking i After Records.


Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija putem natječaja za programe digitalne pretvorbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Virtualna okruženja


Kako navode organizatori festivala, pojam na kojem se temelji, Extended Reality (XR), produžena stvarnost, označava spoj stvarnog i virtualnog u jedan okoliš.


– U kontekstu ovog projekta XR će biti ostvaren kroz spoj vrhunske videoprodukcije i live nastupa izvođača. Senzori koji se postavljaju na kamere omogućit će sinkronizaciju stvarne i virtualne kamere te na taj način virtualnost i stvarnost prividno će postati jedno. Veliku ulogu pritom će odigrati vizualni umjetnici, dizajneri rasvjete i videomajstori čija je uloga osmisliti i modelirati virtualna okruženja te u njih, u realnom vremenu, smjestiti izvođače, stoji u najavi događanja.


Sam festival podijeljen je u dvije žanrovski šarolike večeri. U subotu, 20. veljače nastupiti će naš najpoznatiji electro pop bend Nipplepeople, višestruko nagrađeni jazz rock kvartet Chui, elektronička senzacija ABOP i sjajan novi dvojac MI VIDA koji čine Vida Manestar iz Elementala i Stanislav Kovačić na violončelu.


Nedjeljni line up predvodi jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih hip hop bendova ovog podneblja Elemental, cijenjeni zagrebački punkeri Mašinko, noir-pop bend Mixed Up Mary i ELEVEN, solo techno projekt Ivana Levačića, bubnjara grupa ABOP, Chui i Kries.


Entrio.stream


Publici će Remote festival biti dostupan putem platforme entrio.stream, bez potrebe za dodatnom VR tehnologijom i to isključivo za vrijeme trajanja festivala. Time će, kao i pravi festival, Remote biti jedinstveno iskustvo koje se može doživjeti samo u trenutku kada se i održava.


Ulaznice u prodaji od sutra

Ulaznice u prodaju kreću u petak, 22. siječnja po early bird cijenama od 40 kn za jednodnevnu ulaznicu i 50 kn za dvodnevnu. Od 1. veljače cijena im se diže na 50 kn za jednodnevnu ulaznicu i 60 kn za dvodnevnu što su iznosi koji ostaju do samog festivala. Prodaja ulaznica bit će se isključivo na www.entrio.hr.

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA ELEMENTAL

Nositelj Remotea je Umjetnička organizacija Elemental koja, od 2015. godine, djeluje i pod imenom 383records, a nastala je kao logičan razvoj glazbene skupine Elemental čiji su članovi aktivni u brojnim drugim glazbenim sastavima i projektima