Djevojka s Raba osvojila laskavu titulu

Pričali smo s Majom Lončarević: ‘Kraljica nije kruna, kraljica je osoba’

Siniša Pavić

Tri gracije - Jana Tomljanović, Maja Lončarević i Antonela Šoljić / Foto Darko JELINEK

Tri gracije - Jana Tomljanović, Maja Lončarević i Antonela Šoljić / Foto Darko JELINEK

Najbitnije je imati samopouzdanje i samouvjerenost, vjeru u vlastite sposobnosti, a to možemo steći samo radom na sebi, svojoj unutrašnjoj ljepoti, miru i zadovoljstvu. Mi smo kreatori naše stvarnosti i svojim djelovanjem možemo utjecati na cijeli svijet, kaže MajaU četvrtak navečer svjedočili smo krunidbi Maje Lončarević. Djevojka s Raba nova je Kraljica Hrvatske. Laskavu titulu zaslužila je u Rovinju na izboru »Kraljica Hrvatske«, najdugovječnijem izboru ljepote u nas. Lentu joj je dodijelio vlasnik i direktor tvrtke Kanaan, hrvatski kralj čipsa Zvonko Popović koji će, kako nam rekoše iz Direkcije Kraljica Hrvatske etiketirati svoj proizvod za predstojeći Izbor za Kraljicu svijeta.


Direkcija Kraljica Hrvatske je, naime, prvi put u povijesti RH, postala vlasnikom svjetskog izbora Queen of the World. To znači da će se prestižni izbor Kraljica svijeta održati po prvi put u Hrvatskoj. Ne čudi stoga da nas je uz Kraljicu Maju Lončarević i princeze Janu Tomljanović i Antonelu Šoljić, u salonu »I do Weddings« čije su se haljine nosile na izboru, dočekala i Natalija Brkić, predsjednica »Kraljica Hrvatske« i vlasnica izbora »Queen of the World«. U fokusu, ipak, kraljica!Jana Tomljanović ističe da su princeze jednakopravne. Janu pitamo kad je počela razmišljati o izboru ljepote i je li to uopće danas moderno?– Rekla bih da je poimanje ljepote uvijek moderno – na to će Tomljanović. Zadovoljna je stečenim iskustvom, ugodno iznenađena i izborom i uspjehom. Pohađa ona Jezičnu gimnaziju, planira upisati PMF, studirati biologiju. Inače, princeza je ona bila i na Izboru za Kraljicu Zagreba. Tkozna, možda je princezi dvor suđen, velimo. »Možda«, smije se Tomljanović.


Veliki uspjeh


Tek 19 godina, a već Kraljica! Čestitke, od srca i pitanje klasično: kakav je osjećaj ponijeti laskavu titulu?
– Osjećaj je izvanredan, riječima ne mogu opisati koliko sam sretna i koliko je ovo veliki uspjeh za mene. Vjerujem da svaka djevojčica na svijetu mašta da jednoga dana postane kraljica. Eto, došao je i taj dan kad se moj san ostvario. Svakoj djevojci koja sanja ovako nešto veliko i vidi se u tom svijetu preporučujem da krene, jer najbitnije je napraviti prvi korak premda on ponekad bio i težak. Ono najbitnije je imati samopouzdanje i samouvjerenost, vjeru u vlastite sposobnosti, a to možemo steći samo radom na sebi, svojoj unutrašnjoj ljepoti, miru i zadovoljstvu. Mi smo kreatori naše stvarnosti i svojim djelovanjem možemo utjecati na cijeli svijet.


Maja Lončarević - Kraljica Hrvatske / Snimio Darko JELINEK


Maja Lončarević – Kraljica Hrvatske / Snimio Darko JELINEKPobjedu očekivali niste, ali joj se jeste nadali.


– Pobjedu nisam očekivala, zaista. Imala sam favoritkinju za koju sam vjerovala da će ponijeti titulu kraljice Hrvatske, samo sam čekala da izgovore njezino ime i da to završimo. Međutim izgovorili su moje. Naravno emocije su me ponijele koliko god ja jaka izgledala, bile su tu i suze radosnice. Važno je znati da kraljica nije kruna, kraljica je osoba. Ovo je bilo lijepo i novo iskustvo za sve djevojke, upoznale smo nove ljude, provele predivno vrijeme družeći se, međusobno se zbližile i stvorile nova prijateljstva tako da smo samim time na dobitku.


Što mislite, što je presudilo pa da baš vi budete pobjednica?


– Članovi žirija, osim što su vidjeli da ne skidam osmjeh s lica, vidjeli su da sam prirodna i jednostavna, mogli su u razgovoru sa mnom osjetiti koliko je zapravo pozitivne energije i topline u meni. Zaista sve odrađujem s osmjehom na licu, u najlošijoj situaciji uvijek nađem nešto dobro i trudim se i dalje ostati pozitivna i prenijeti to na sve u mojoj okolini. Imali smo pripreme u rujnu u Rovinju i fotografi koji su bili s nama znali su komentirati: »Ova djevojka živi svoj san, samo se smije, ništa joj nije teško«. Zaista je tako, ja živim svoj san.Antonelu Šoljić pitamo kako je to biti princeza i ima li u princeze žala što nije kraljica?– Nije mi žao što nisam kraljica. Ovo je za mene veliki uspjeh. Svaka cura je posebna na svoj način i sretna sam što je Maja Kraljica, a ja dio toga – kaže Šoljić.Lako je primijetiti da među curama vlada sloga. Potvrđuje to i Šoljić, veli da su složne i da se drže zajedno koliko god mogu. »Uostalom, prvo smo prijateljice, pa tek onda konkurencija«, ističe. Na izbor se prijavila jer je htjela iskusiti nešto novo, upoznati nove ljude, steći nova poznanstva. I to se sve, kaže, i dogodilo. A u budućnosti, ona bi rado studirala novinarstvo!? Jednog dana bi htjela biti TV voditeljica, to joj je jedna od opcija, ili istraživačka novinarka.


Titula na Rab


Titula ide na Rab. Što su kazali Rabljani i Rabljanke, jesu li ponosni kako je i red? Je li vas možda već vuku za rukav ne bi li užicali selfie s Kraljicom?


– Titula ide na Rab. Ja sam inače iz Rijeke, međutim spletom okolnosti život me odveo na Rab gdje sam provela djetinjstvo. Rabljani i Rabljanke su preponosni, šalju čestitke i jedva čekaju da dođem na Rab da svi zajedno proslavimo. Čak se nešto šuška da mi pripremaju svečani doček gdje će imati priliku popričati i slikati se sa mnom.


Pohađate ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu, volite kuhati, imate blog o kuhanju. Volite li jesti!? Kako uspijevate voljeti kuhanje a izgledati tako vitko!?


– Tako je, pohađam ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu, upravo završavam zadnju godinu, spremam se za maturu i planiram upisati fakultet u Opatiji za menadžment u turizmu, ili ekonomski fakultet u Zagrebu. Ne da volim jesti, obožavam jesti! Volim eksperimentirati, isprobavati, stvarati nešto novo. Kako uspijevam voljeti kuhanje, a izgledati tako vitko?! Hm…Tu tajnu vam neću otkriti. Još.


Koji bi nam recept preporučili u ovo blagdansko doba? Što se na Rabu kod vas doma kuha o Božiću i koje to jelo Kraljica najviše voli?


– U ovo blagdansko doba preporučila bih recept ljubavi, dobrote i mira. Kod nas doma na Božić pripremamo ono što svi jedemo i što je specifično za ovo blagdansko doba. To su; sarme, domaća juha od piceka i teletine s njokima, pečemo kolače, čupavce, kuglof, knedle. Najviše volim sarme i mogu ih jesti u bilo koje doba godine, no tako volim napraviti i dobar gulaš od divljači ili biftek Stroganoff.


Izbor za Kraljicu Svijeta održat će se po prvi put u Hrvatskoj. Bit će te domaćica ostalim Kraljicama. Velika odgovornost. Ne znam gdje će se izbor održati, no možda bude prigoda da ih ugostite i na Rabu?


– Velika je odgovornost, ali to su moje obaveze koje ću s lakoćom odrađivati. Bilo bi jako lijepo da se izbor za Kraljicu Hrvatske održi na Rabu, ali pustit ćemo da to bude iznenađenje.


Za kraj, hipotetsko pitanje; da uistinu imate kraljevske ovlasti, što biste prvo učinili da nam životi, društvo, zajednica budu bolji?


– Da imam kraljevske ovlasti, povisila bih plaće svim radnicima, otvorila bih radionice za sve uzraste gdje bi naučili kako pametno trošiti i štedjeti svoj novac, otvorila bih savjetovališta za mlade majke kako bi smanjili broj nezbrinute djece. Dosta toga bi se dalo uvesti i promijeniti da bi naša zajednica uistinu bila bolja.