Upravni odbor glazbene nagrade

PRESTIŽNO PRIZNANJE: Zdenki Kovačiček i Silviju Foretiću Porin za životno djelo

Ivana Kocijan

Foto: HRVOJE ZALUKAR i MATEJ GRGIĆ, ARHIVA CANTUSA

Foto: HRVOJE ZALUKAR i MATEJ GRGIĆ, ARHIVA CANTUSA

Legendarna »žena za sva vremena«, jazz, rock, blues i soul pjevačica te cijenjeni skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač svojim su se radom upisali u povijest i iznimno doprinijeli kulturiNakon Porina za životno djelo posmrtno dodijeljenog Krunoslavu Kići Slabincu, Upravni odbor Porina ovu prestižnu nagradu koja je sinonim cjeloživotnog rada i uspjeha, dodjeljuje i pjevačici Zdenki Kovačiček te skladatelju Silviju Foretiću.


– Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi. Ove su godine to upravo »žena za sva vremena«, jazz, rock, ali i blues i soul pjevačica Zdenka Kovačiček kao i skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač Silvio Foretić, navodi se u priopćenju.


Bio je i red


O ovogodišnjoj dobitnici Porina za životno djelo, rođenoj u Zagrebu 16. siječnja 1944. godine, glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš napisao je: »Nakon 65 godina karijere Zdenka Kovačiček, »žena za sva vremena« prokušana u raznim glazbenim stilovima i mijenama – uvijek s jakim gardom i moćnim vokalom, a nikada bez kvalitetne supstance i originalne forme – napokon prima i hrvatsku diskografsku nagradu Porin u naizgled počasnoj no zapravo ultimativnoj kategoriji, onoj za životno djelo.
Bio je i red, »konstatacija« je jednog kritičarskog psa tragača u ime »jedne mačke« s devet glazbenih života. Tu šarolikost, ali i suverenost ovladavanja stilovima u kojima se i danas usuđuje okušavati – nakon 65 godina umjetničkog staža i u dobi kad većina pjevačica eventualno zapjeva na nekoj penzionerskoj fešti ili u najbolju ruku izvodi samo nekolicinu provjerenih standarda iz svoje karijere – Zdenka podastire i na novom albumu »Konstatacija jedne mačke«.


Pjevačkom energijom i eksplozivnošću glasa iznova nas zapanjuje lakoćom kojom kroti blues, soul, gospel, rock i jazz skladbe te ulazi u duet ili čak u duel s enfant terribleom rocka Davorom Gopcem i hip hop primadonom Mirelom Priselac Remi nakon kojeg ne bi čudilo da njezin sastav Elemental pozove Zdenku na uzvratno gostovanje.«


Nova epoha


S druge strane muzikologinja Saedeta Midžić o našem cijenjenom skladatelju Foretiću, rođenom u Splitu 21. prosinca 1940. godine, kaže, između ostalog, sljedeće: »S 15 godina napisao je 6 kratkih skladbi dvanaesttonske inspiracije po opisu metode iz Andreisove »Povijesti glazbe«, što ne ukazuje samo na stremljenje novom nego i na čovjeka riječi i knjige. Pisat će tekstove svojih djela, pjesme (ciklus »Merde de siecle o uništavanju svijeta«) i glazbene kritike.


Foretić izrasta u »strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja« (S. F.), u zbunjujućeg avangardista/postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i intenzivnom glazbenom praksom.


Porinovoj nagradi za životno djelo prethodila je Nazorova godišnja nagrada 2003. i Odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine, no treba naglasiti da ovo Porinovo priznanje stoji na pragu nove epohe. Na ovogodišnjem Muzičkom biennalu izvest će se Semi-monoopera – poluozbiljna poluopera u jednom činu s epilogom za jednog izvođača i vrpcu s novim vokalnim interpretom te tako započinje drugi život prevažnog Foretićeva opusa za glas.«