ODRAZ OKOLNOSTI

Prepoznatljiva poruka koja će ući u pamćenje: Statua Porina ove godine nosi platinastu masku

FOTO:: FILIP KOVAČEVIĆ/ARHIVA PORINA

FOTO:: FILIP KOVAČEVIĆ/ARHIVA PORINA

U promišljanju kako bi trebao izgledati Porin u 2021. godini, cijelo vrijeme vodio sam se mišlju da mora imati nekakvo posebno obilježje koje će nas podsjećati na dane glazbene šutnje, komentirao je autor statue Porina Ivica PropadaloKada će biti održana svečana 28. dodjela glazbene nagrade Porin, doznat ćemo uskoro. Naime, Upravni odbor Porina vrlo će brzo donijeti odluku o tome kada će biti održana ovogodišnja dodjela najprestižnije hrvatske glazbene nagrade. S obzirom na to da već punu godinu epidemiološka situacija diktira puno toga, organizatori Porina također će se morati prilagoditi okolnostima.


Velika distanca


Ipak, neke stvari se ne mijenjaju, unatoč pandemiji. Između ostalog, ne mijenja se suradnja s autorom statue Porina, umjetnikom i glazbenikom, odnosno u ovom slučaju – glazbenikom i umjetnikom Ivicom Propadalom koji je ove godine kreirao posebnu statuu.
– Pandemija koja još uvijek traje, nažalost sustavno ostavlja trag na našim životima. Ovog razdoblja ćemo se jako dugo sjećati, pogotovo mi glazbenici, a i umjetnici općenito.


Glazba i umjetnost postoje naravno zbog publike i kontakta s njom, a danas je između nas velika distanca. U promišljanju kako bi trebao izgledati Porin u 2021. godini, cijelo vrijeme nosio sam se mišlju da mora imati nekakvo posebno obilježje, koje će nas podsjećati na dane glazbene šutnje, komentirao je Propadalo.


Jako elegantno
I tako je nastao najneobičniji Porin do sada, statua s maskom.


– Naravno, maska je taj štit kroz koji se ne može pjevati i koja u ovom našem slučaju simbolizira šutnju. Moram priznati da sam se u početku bojao da ona implicirana na kristalnoj statueti ne ispadne prebanalna. Međutim, Porin s platinastom maskom djeluje jako elegantno i nosi prepoznatljivu poruku, što nam je i bila namjera, dodao je.


Poruka koju nosi ovogodišnji Porin posebno će nam svima ostati urezana u sjećanje.
– Zahvalan sam Upravnom odboru na razumijevanju da se ova ideja provede u djelo. Nadam se da ćemo iduću godinu statui Porina skinuti masku i prekinuti glazbenu šutnju, zaključio je Propadalo.


Glasovanje do nedjelje


Nakon što smo saznali nominirane u 36 kategorija, u ponedjeljak je započeo drugi krug glasanja koji završava u nedjelju u ponoć. Podsjetimo, ove su godine dodane dvije nove kategorije – Najbolji album hip hop glazbe i Najbolji album elektroničke glazbe.


Osim toga, do sada se dodjeljivala nagrada u kategoriji Najbolja produkcija, a sada je ta kategorija promijenila naziv u Producent godine. Najbolji album za djecu je kategorija koja je Odlukom Upravnog odbora Porina iz 2015. godine postala bijenalna. S obzirom na to da je dodijeljena prošle godine, ove godine se ne dodjeljuje.


Uz diskografske kuće, snimke i izdanja i ove su godine mogli prijaviti autori, izvođači, novinari i glazbene institucije te svi zainteresirani građani Republike Hrvatske, čime su u proces ponovno bili uključeni svi dionici hrvatske glazbe. Nakon što završi glasanje, prebrojat će se online glasovi i oni pristigli poštom, a novost je i da je ovo zadnja godina u kojoj će se moći glasati fizički putem pošte. Od sljedeće godine glasanje će biti isključivo putem online aplikacije. Sadašnja situacija s pandemijom dodatni je razlog za takvu odluku.