PREMIJERA NOVE HBO-ove SERIJE

Premijera serije “Zmajeva kuća”: Željno iščekivani naslov sniman i na lokacijama u Hrvatskoj

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Radnja serije temeljene na knjizi “Vatra i krv” Georgea R.R. Martina, odvija se 200 godina prije događaja iz kultne “Igre prijestolja”Nova HBO-ova dramska serija “Zmajeva kuća” (House of the Dragon) imat će premijeru 22. kolovoza na streaming platformi HBO Max i HBO kanalu. Radnja serije od 10 epizoda, temeljene na knjizi “Vatra i krv” Georgea R.R. Martina, odvija se 200 godina prije događaja iz kultne “Igre prijestolja” i donosi priču o Kući Targaryen.


Autorska ekipa


U glavnim ulogama su Paddy Considine, Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Steve Toussaint, Eve Best, Sonoya Mizuno, Fabien Frankel i Rhys Ifans. Ostatak glumačke ekipe čine Milly Alcock, Bethany Antonia, Phoebe Campbell, Emily Carey, Harry Collett, Ryan Corr, Tom Glynn-Carney, Jefferson Hall, David Horovitch, Wil Johnson, John Macmillan, Graham McTavish, Ewan Mitchell, Theo Nate, Matthew Needham, Bill Paterson, Phia Saban, Gavin Spokes i Savannah Steyn.George R.R. Martin je jedan od tvoraca i izvršnih producenta uz Ryana Condala, ujedno i scenarista, te Miguela Sapochnika koji također potpisuje i režiju. Scenaristica i izvršna producentica je Sara Hess, a ostali izvršni producenti su Jocelyn Diaz, Vince Gerardis i Ron Schmidt. Redateljice su Clare Kilner i Geeta V. Patel, a redatelj i izvršni koproducent je Greg Yaitanes.

Paddy Considine glumit će kralja Viserysa Targaryena kojeg su lordovi Westerosa odabrali da naslijedi starog kralja Jaehaerysa Targaryena na Velikom vijeću u Harrenhalu. Drag, topao i pristojan čovjek, Viserys samo želi nastaviti nasljeđe svog djeda. No, dobri ljudi nužno nisu dobri kraljevi. Matt Smith utjelovit će princa Daemona Targaryena, mlađeg brata kralja Viserysa i nasljednika prijestolja. Ratnik bez premca i jahač zmajeva, Daemon je pun prave zmajske krvi. No, izreka kaže da svaki put kad je Targaryen rođen, bogovi bace novčić…Sedam Kraljevstva


Olivia Cooke imat će ulogu Alicent Hightower, kćeri Otta Hightowera i najšarmantnije žene u svih Sedam Kraljevstva. Odgajana u Crvenoj utvrdi, u blizini Kralja i njegovog najužeg kruga, puna je i gracioznosti i političke oštroumnosti. Emma D’Arcy pojavit će se kao princeza Rhaenyra Targaryen, kraljeva prvorođena kći čiste valyrianske krvi, usto i jahačica zmajeva. Mnogi bi rekli da se rodila sa svime… No, nije se rodila kao muškarac.Steve Toussaint bit će Lord Corlys Velaryon, “Morska Zmija”, Lord kuće Velaryon, valyrianske krvi stare kao kuća Targaryen. Kao “Morska Zmija”, najpoznatiji morski pustolovac u povijesti Westerosa, Lord Corlys izgradio je svoju kuću u bogatstvo veće i od Lannistera, s najvećom mornaricom na svijetu.


Eve Best bit će Rhaenys Targaryen, jahačica zmajeva i žena lorda Corlysa Velaryona, “Kraljica koja nikad nije bila”. Preskočio ju je red za prijestolje na Velikom vijeću jer im se više svidio njen rođak Viserys – čisto jer je bio muško. Fabien Frankel je Ser Criston Cole, dornskog porijekla, pučki sin sluge lorda Blackhavena. Cole nema prava ni na titulu ni na zemlju, posjeduje samo svoju čast i nadnaravne vještine s mačem.Ostali glumci


Sonoya Mizuno bit će Mysaria koja je u Westeros došla praznih ruku, prodana više puta nego što se sjeća. Mogla se pokoriti, ali umjesto toga postala je najpouzdanija — i najnevjerojatnija – saveznica princa Daemona Targaryena, prijestolonasljednika.
Rhys Ifans utjelovit će Otta Hightowera. Kraljeva ruka, Ser Otto vjerno i odano uslužuje i kralja i kraljevstvo. Kako on vidi, kraljevstvu je najveća prijetnja kraljev brat Daemon i njegova uloga nasljednika prijestolja.Tu su i ostali glumci… Milly Alcock utjelovit će mladu princezu Rhaenyru Targaryen, kraljevu prvorođenu kćer čiste valyrianske krvi, usto i jahačicu zmajeva. Mnogi bi rekli da se rodila sa svime…


Ali se nije rodila kao muškarac. Bethany Antonia je Baela Targaryen, najstarija kći Laene Velaryon i jahačica mladog zmaja Moondancera, a Phoebe Campbell Rhaena Targaryen, druga kći Lady Laene i Baelina sestra. Emily Carey gledat ćemo u ulozi mlade kćeri Otta Hightowera, Kraljeve ruka i najšarmantnije žene u svih Sedam Kraljevstava.


Odgajana u Crvenoj utvrdi, u blizini Kralja i njegovog najužeg kruga, puna je i gracioznosti i političke oštroumnosti. Harry Collett je Jacaerys Velaryon, najstariji sin Rhaenyre Targaryen, a Ryan Corr Ser Harwin ”Kostolomac” Strong. Za Harwina se priča da je najjači čovjek u svih Sedam Kraljevstva. Ser Harwin je najstariji sin meštra prava Lyonela Stronga i nasljednik Harrenhala.Obiteljske veze


Tom Glynn-Carney je Aegon Targaryen, prvorođeni sin kralja Viserysa. Jefferson Hall je Tyland Lannister, vješt i proračunat političar, brat blizanac Lorda Jasona Lannistera, a Jefferson Hall lord Jason Lannister, lord Casterly Rocka i brat blizanac Ser Tylanda Lannistera. David Horovitch imat će ulogu velikog meštra Mellosa, glasa razuma i vjernog savjetnika kralja Viserysa.Wil Johnson bit će Ser Vaemond Velaryon, mlađi brat Corylsa Velaryona i zapovjednik u velaryonskoj mornarici, John Macmillan Ser Laenor Velaryon, sin Corylsa Velaryona i Rhaenys Targaryen, a Graham McTavish Ser Harrold Westerling koji je služio u Kraljevoj straži od doba kralja Jaehaerysa, on je uzor u kavalirstvu i časti.Ewan Mitchell bit će Aemond Targaryen, drugorođeni sin Viserysov, Daemonov nećak i polubrat Rhaenyrji, a Theo Nate Ser Laenor Velaryon, sin Corlysa Velaryona i Rhaenys Targaryen, a Matthew Needham Larys Strong, najmlađi sin meštra prava Lyonela Stronga kojeg tuži vlastiti otac. Bill Paterson je Lord Lyman Beesbury, Lord Honeyholta i rizničar u malom vijeću kralja Viserysa, a Phia Saban Helaena Targaryen, drugorođena kći Viserys, sestra Aegona i Aemond, polusestra Rhaenyre. Gavin Spokes je Lord Lyonel Strong, meštar prava kralja Viserysa i Lord Harrenhala, a Savannah Steyn Lady Laena Velayron, kći Corlys Velrayon i Rhaenys Targaryen.