RECENZIJA

Povratnički nosač zvuka legendarne švedske grupe ABBA: Dobri tekstovi, fantastični glasovi, divne melodije, majstorski aranžmani…

Marinko Krmpotić

Foto: BAILLIE WALSH

Foto: BAILLIE WALSH

Trideset i sedam minuta sjajne pop glazbe nudi sve ono što smo o švedskim velikanima znali - prekrasno dvoglasje Agnethe Fältskog i Anni-Frid Lyngstad, jednostavne pitke melodije najčešće srednje brzog ritma te ojačana zidom zvuka koji ih čini čas plesnim i razigranim, čas himničnim, poletnim i zanosnimDogađaj godine na svjetskoj pop sceni – a to povratak grupe ABBA nedvojbeno jest – pojavom albuma »Voyage« za mnoge će se pretvoriti i u – pop album godine. Naime, deveti studijski rad svjetski znanog švedskog kvarteta koji je odlučio, puna četiri desetljeća nakon albuma »Visitors« (1981.) vratiti se na scenu, iznimna je pop ploča koja jasno potvrđuje ne samo to da su članovi tog sastava izvrsni glazbenici, već i da je pop glazba stvarana sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila puno kvalitetnija od ovog što se posljednjih dvadeset-trideset godina naziva pop zvukom.Naime, nema kod ovog albuma ABBA-e ničeg – za suvremenu pop glazbu potpuno uobičajenog – izvještačenog i infantilnog. Ne čuju se nikakvi na aa, ee, uu složeni dječji refrenčići idealni za desetogodišnjake, nema u videospotovima nikakve dominacije plesnih pokreta kojima je cilj atraktivnošću izraza sakriti manjak glazbe, nije učinjen niti jedan jedini ustupak hip hop brbljavosti ili suvremenoj bezličnoj r’n’b ljigavosti… Ukratko, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnethe Fältskog i Anni-Frid Lyngstad napravili su savršen pop album divnih melodija, fantastičnih glasova, majstorskih aranžmana i vrlo dobrih tekstova. Album nakon kojeg se jednostavno mora zaključiti kako je velika šteta što je švedska četvorka šutjela puna četiri desetljeća.


Vrhunska razina


Naravno, nije ovo što ABBA nudi umjetnost (to područje, ipak, pripada ponajprije rokerima), ali je zato bez imalo dvojbe vrhunska razina profesionalnog umijeća stvaranja i izvedbe glazbe, pa i stihova. Štoviše, na trenutak se ta razina i nadilazi pri čemu su stvorene možda umjetnički najvrjednije pjesme u skoro punih pet desetljeća dugoj diskografskoj karijeri ovog sastava.
Primjerice, »Keep An Eye on Dan« bez imalo sumnje ide u red ponajboljih pjesama cjelokupne pop i rock povijesti temom vezanih uz sudbinu djece razvedenih roditelja. Vlastita tužna iskustva članovi grupe pretočili su u gorku pjesmu koja ostavlja moćan dojam. Slično je i s tek naizgled veselom »When You Danced With Me«, jednostavnom ljubavnom pjesmom o davno izgubljenoj ljubavi i prohujaloj mladosti. Glazba je prepuna irskih folk dodira, rasplesana i razigrana, ali sa zericom tuge jer nam priča govori o čovjeku, tada mladiću, koj je davno napustio voljenu i otišao iz nekog irskog seoca privučen svjetlima grada.


Sad se, godinama kasnije, vraća u to mjestašce i to, navodno, radi lokalnog festivala glazbe koja mu je životni poziv. No, ona ga, kad ga sretne, pita je li on ovdje samo zbog glazbe, ili mu, kaže, »možda ipak nedostaju ona davna vremena kad si plesao sa mnom…«


abba

Foto: Promo


Istinski biseri


Divna je i »Little Things« koja po onoj čuvenoj životnoj istini o tome kako sreću čine male stvari slavi doba Božića pa će se itekako slušati ovih, ali i svih narednih božićnih blagdana. Nepravedno bi bilo ovom nizu izvanserijskih pop pjesama ne dodati i sjajnu »I Can Be That Woman« koja je u svojoj srži, kako je to i rekao njen autor Björn Ulvaeus, country balada koja govori o godinama nesreće zbog ovisnosti o alkoholu te naznakama mogućnosti da se, nakon izlječenja, bar dio sreće nekako, makar i nakratko, vrati.Uz ove četiri zaista posebne pjesme, »Voyage« nudi još nekoliko istinskih bisera. Nedvojbeno je to razigrana i na starinski rock and roll naslonjena »Just A Notion« (napisana još 1978.) koja iznimno uvjerljivo govori o slutnji velike ljubavne sreće, onom divnom osjećaju kad znaš da će se dogoditi nešto veliko, čarobno i nezaboravno. U ovoj pjesmi švedska je četvorka, bez obzira na svojih sadašnjih 70+, opet mlada. I to djeluje, koliko god i oni sami znali da nije tako, očaravajuće.


Dajte im šansu


Divna je u svojoj iskrenosti i uvodna, mnogima već kao prvi singl znana, »I Still Have Faith In You«, skladba koja, ustvari, govori o povijesti samog sastava koji su činila dva bračna para koji su se, kao i grupa, rastali i razveli da bi nakon dugih četrdeset godina ipak opet otkrili neke stvari koje ih i dalje jako vežu.


Slušana će, poput ove uvodne, biti i završna »Ode to Freedom« s grandioznim gudačkim uvodom štokholmskog orkestra ozbiljne glazbe i posvećena, kako joj i govori naziv, slobodi. Dodamo li spomenutima i dobre ljubavne »Don’t Shut Me Down« i »No Doubt About It« te odu ljepoti i jednostavnosti prirode nazvanu »Bumblebee«, onda na kraju dolazimo do 37 minuta sjajne pop glazbe koja nudi sve ono što smo o švedskim velikanima znali – prekrasno dvoglasje Agnethe Fältskog i Anni-Frid Lyngstad, jednostavne pitke melodije najčešće srednje brzog ritma te ojačana zidom zvuka koji ih čini čas plesnim i razigranim, čas himničnim, poletnim i zanosnim.Najjednostavnije rečeno – ako ste voljeli grupu ABBA, obavezno preslušajte »Voyage« i zavoljet ćete i taj album. Ako pojma nemate tko su ti, sad već starci nazvani ABBA, dajte im šansu i posvetite im pažnju. Nećete pogriješiti.


»Planulo« 250.000 ulaznica

Prvi koncert »ABBA Voyage« najavljen je za 27. svibnja 2022. godine, a bit će održan u posebno konstruiranoj modernoj ABBA Areni smještenoj u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu. U sklopu koncertnog spektakla posebno iskustvo bit će vidjeti digitalne verzije članova ABBA-e koji će nastupiti uz deseteročlani bend uživo te uz pjesme s novog albuma predstaviti i najveće hitove. Kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, četvero članova glazbenog sastava je zajedno s 850 članova tima Industrial Light & Magic, čije je osnivač George Lucas, nekoliko mjeseci detaljno snimalo svaki pokret te sve povezane kretnje koje će se odvijati na pozornici. Za taj najavljeni spektakl je u prva tri dana od početka prodaje planulo više od 250 tisuća ulaznica!