"Žena za sva vremena“

Dobitnica Porina za životno djelo Zdenka Kovačićek: ‘Dobra glazba je teži put, ali to sam odabrala’

S.M.

Foto: Promo

Foto: Promo

U subotu, 05. lipnja u 21 sat kreće prijenos uživo dodjele hrvatske glazbene nagrade Porin.36 kategorija i još više dobitnika najželjenije glazbene statue, priznanja koje nije mala stvar. Dapače, veliko je priznanje i čast. Tako nam je rekla Zdenka Kovačiček, ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo: „Kad sam dobila Porin za najbolji vokal, onda sam se zezala da ću spavati s njim. Takav je adrenalin u tom trenutku. Porin za životno djelo je velika stvar, da, moj Porin!“


“Žena za sva vremena“, jazz, rock, ali i soul i blues pjevačica Zdenka Kovačiček, sjela je preko puta Tamare Loos uoči ovogodišnje dodjele Porina kako bi iskomentirale ne samo njeno veliko priznanje, već i cijeli njen glazbeni put. Na pitanje što misli tko će dobiti Porina za Najbolju žensku vokalnu izvedbu, u kategoriji u kojoj su nominirane Daria Hodnik, Vanna i Je Veux, Zdenka Kovačiček kaže: „Sve tri su jako dobre, fenomenalne pjevačice.

Iako mi je uvijek draže kad to dobije neka pjevačica po prvi put, to joj daje vjetar u leđa“. Na pitanje što bi savjetovala mlađim kolegicama i kolegama, odabrati jedan žanr ili odabrati put kakav je ona imala, rekla je: „Jazzom sam se bavila cijeli život, ali jazz nikad nije bio toliko komercijalan da bi se od njega moglo preživjeti.


Pa sam se snašla i radila sve druge stvari koje me zanimaju, naravno radila sam samo ono što me zanima. A mene zanima – dobra glazba. To je definitivno teži put, ali to sam ja odabrala. Sve što je kvalitetno me zanima, i to bi preporučila svima – ne moraju ići u širinu u koju sam ja išla, ali ako te zanima kazalište – probaj. Nemoj se preplašiti ako ne krene, treba biti uporan“.


Silvio Foretić, Foto: Arhiva HDS-a


Porin za životno djelo ove godine pripao je i skladatelju, dirigentu, pijanistu i pjevaču Silviju Foretiću. Muzikologinja Seadeta Midžić o našem cijenjenom skladatelju Foretiću kaže, između ostalog, sljedeće: “Foretić izrasta u “strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzanta prijelaznog razdoblja”(S.F.), u zbunjujućeg avangardista /postavangardista čija je kreativnost i reaktivnost na suvremene dogme poticana širenjem znanja i intenzivnom glazbenom praksom“.


I treći dobitnik ova važne nagrade, nažalost više nije s nama. Porin za životno djelo pripao je ove godine posthumno Krunoslavu Kići Slabincu koji je „ipak prije svega veliki pjevač koji, različito od mnogih mu takmaca, uspjeh uvelike zahvaljuje i vlastitom autorskom daru“. Tim riječima opisao je Siniša Škarica velikog Kiću.Ovogodišnju dodjelu obilježit će uručenje Porina za životno djelo, nastupi uživo nekih od najvećih imena hrvatske glazbe i uzbuđenje proglašenja dobitnika u 36 kategorija! Ne propustite dodjelu uživo ovu subotu u 21 sat na Prvom program HTV-a i Drugom programu HR-a.