Odluka

Porin za životno djelo posmrtno Akiju Rahimovskom

Hina

Aki Rahimovski / Foto Mateo Levak

Aki Rahimovski / Foto Mateo Levak

Porin za životno djelo ”post mortem” mogu dobiti samo oni koji su ga zaista, neporecivo zaslužili svojom velikom karijeromPrvi ovogodišnji Porin za životno djelo za neizmjeran doprinos hrvatskoj glazbi i hrvatskoj kulturi dodjeljuje se posmrtno, “prekasno i još uvijek pod dojmom i u tuzi” Akiju Rahimovskom, pjevaču grupe Parni valjak koji je preminuo prije mjesec dana.


Iz hrvatskog glazbenog saveza Unison kažu kako postoji zlatno pravilo kod donošenja ovakvih odluka – Porin za životno djelo ”post mortem” mogu dobiti samo oni koji su ga zaista, neporecivo zaslužili svojom velikom karijerom, a nisu ga dobili za života samo zato što su još uvijek bili preaktivni, preuspješni i premladi.


“Jednostavno još nije bio njegov red da se popne na pozornicu Porina i da mu se osobno uruči odavno zaslužena životna nagrada”, istaknuli su u svom priopćenju.
Aki Rahimovski rođen je 1955. godine u Nišu, ubrzo se s obitelji preselio u Skoplje, gdje je pohađao muzičku školu, odsjek klavir i pjevanje.


U Skoplju je bio član nekoliko sastava, između ostalog grupe Krvna braća, grupe Vakum te Tor, s kojom je 1975. godine nastupio u Zagrebu na BOOM Festivalu, gdje ga je prvi put na pozornici vidio Hus.


U Zagreb je došao 1975. godine, u vremenima kada pojam ”rock pjevač” gotovo da nije uopće postojao kao kategorija i kada su se ljudi glazbom u pravilu bavili kao hobijem ili dopunskim zanimanjem te s tek navršenih 19 godina postao prvi profesionalni rock pjevač.


Kako se napominje u kratkoj zabilješci o Akiju, njegov životni put bio bi odličan scenarij za holivudski film u kojem glavni junak kreće od nule i na kraju uđe u legendu, bilo bi uspona i padova, i suza i smijeha, i neuspjeha i euforije – svih onih emocija kroz koje prođe čovjek spreman da povjeruje svojim instinktima, preuzme rizik i upusti se u životnu avanturu.


“Akijev je glas jedan od svega nekoliko onih koji su zaista činili neizbrisivi ”soundtrack” naših života, generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki”, ističe se.