Prestižna nagrada

Porin za životno djelo dodijeljen Veri Svobodi i Juri Stubliću

Ivana Kocijan

Foto: Marin Gospić & Privatna arhiva

Foto: Marin Gospić & Privatna arhiva

Ovodišnji su dobitnici 85-godišnja Osječanka koja je svojom slavonskom i starogradskom pjesmom ušla u mnoge domove te 68-godišnji roker upisan u svaku zagrebačku ulicu svojim stihomNakon posthumno dodijeljenog Porina za životno djelo prerano preminulom pjevaču grupe Parni valjak Akiju Rahimovskom, Upravni odbor Porina objavio je kako će tu prestižnu nagradu, koja je sinonim cjeloživotnog rada i uspjeha, ove godine dodijeliti Veri Svobodi i Juri Stubliću.


Porin za životno djelo dodjeljuje se onim umjetnicima koji su svojim trudom, radom, uspjesima i nagradama obilježili hrvatsku glazbu, upisali se u povijest i iznimno doprinijeli kulturi.


Ove godine to su Osječanka Vera Svoboda koja je svojom slavonskom i starogradskom pjesmom ušla u mnoge domove i roker upisan u svaku zagrebačku ulicu svojim stihom – Jura Stublić, navodi se u objašnjenju nagrade.
»Gospođa Vera Svoboda Njikoš svojom slavonskom, starogradskom pjesmom pronosila je ime svoga grada Osijeka, svoje Slavonije i domovine Hrvatske diljem svijeta. Živjela je s pjesmom i za pjesmu cijeli svoj život. Više od šezdeset i sedam godina nazočna je u javnosti, a svojom pjesmom uz pratnju tamburaških orkestara, unosila vedrinu u Slavoniju i domove svih onih koji su s ljubavlju u domovini i svijetu slušali našu pjesmu s radošću ili nostalgijom.


Mnoge njezine pjesme toliko prisutne u narodu postale su na neki način i narodne pjesme. Ne zaboravimo da je upravo Vera Svoboda svojom pjesmom šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih godina 20. stoljeća stoljeća djelovala na hrvatsku nacionalnu svijest«, napisala je prof. mr. sc. Vera Erl o svojoj imenjakinji dodavši kako se popularnost Vere Svobode ogledala u stalnim nastupima u zemlji i svijetu, u petnaest LP ploča, mnogo singlica, kazeta, pet CD-a i snimki Radiotelevizije.


Jura Stublić, pjevač i frontmen grupe Film, skladatelj i pjesnik, autor je brojnih hitova koji su obilježili prošla desetljeća.
»Jedan od najvećih autora hrvatskog i jugoslavenskog rocka, poeta, kritičar i promatrač vremena, društva i lažnih mitova. Pacifist, čovjek s maramom i mirom oko duše, bio je karizmatičan i svoj. Na neki čudesan način postao je idol generacija.


Klinci prepoznaju iskrene duše, a Jura je nosio tu jednu perspektivu, često neprilagođenu, a još češće prilagođenu čistim srcima klinaca i tinejdžera koji su čekali na sva ta iskustva o kojima je pisao. Jednostavno nije djelovao kao da se želi svidjeti nekome«, dio je teksta o Juri Stubliću.


Godine 1980. Jura i Film dobili su 1. nagradu stručnog žirija na omladinskom festivalu u Subotici za pjesmu »Neprilagođen«, 2010. je dobio nagradu Status Hrvatske glazbene unije povodom 30 godina javnog umjetničkog djelovanja za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, a 2022. će dobiti Porin za životno djelo – najveću moguću glazbenu nagradu i priznanje struke za svaku ispisanu riječ i svaki osjećaj koji je prenio.