"Dvije male"

‘Popio sam samo dvije male’: Legendarni roker kažnjen s 540 dolara jer je pio tekilu u nacionalnom parku

T.I.

foto: REUTERS/Jane Rosenberg

foto: REUTERS/Jane Rosenberg

Springsteenu se također na teret stavljala nesmotrena vožnje i vožnja pod utjecajem alkohola, a sud je u srijedu odbacio te dvije optužbe, za koje ne postoji dovoljno dokazaBruce Springsteen izjasnio se krivim za konzumiranje alkohola na otvorenom prostoru gdje to nije dozvoljeno, ali vožnja pod utjecajem alkoholom i nesmotrena vožnja odbačene su zbog nedostatka dokaza. Slavni rocker je kažnjen s 500 dolara plus 40 dolara troškova.


Ovo bi ukratko bio epilog incidenta koji je u javnost stigao 10. veljače – samo tri dana nakon Super Bowla na kojem je premijerno prikazana reklama za Jeep u kojoj je upravo Springsteen za volanom – iako se dogodio još 14. studenog prošle godine.


Nakon što je „afera“ eksplodirala, Jeep je brže-bolje uklonio reklamu iz javnog prostora ograđujući se izjavom da su „pijenje i vožnja su neoprostivi“, kako bi umanjili štetu kod nemilosrdne javnosti. Sad kad Springsteenu nije dokazana vožnja u pijanom stanju i detalji istrage pokazuju da nije imao nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi, čini se da su pretjerali i podlegli medijskoj histeriji u kojoj je od miša napravljen slon.
Naime, već 11. veljače lokalne novine iz Springsteenovog rodnog kraja gdje i danas živi, The Asbury Park Press citirale su policijske izvješće o incidentu u kojem stoji da je imao tek 0,2 promila alkohola u krvi, što je daleko od prilično liberalne gornje granice dozvoljene razine alkohola u krvi sudionika u prometu New Jerseyu od 0,8 promila.


Springsteen se vozio na svom motoru kroz park u mjestu Sandy Hook, New Jersey, gdje je stao i slikao se s obožavateljima. Oni su mu ponudili piće i Springsteen nije odbio. Popio je s njima dvije čašice tekile. Kako kažu bliski mu izvori, to nije ništa čudno za Bossa, on je jednostavno takav. Ne u smislu alkoholiziranja već neposrednosti u odnosu s obožavateljima. No, taj čin su vidjeli policajci i s obzirom da je konzumirao alkohol na javnom mjestu gdje to nije dopušteno, nakratko je priveden.


Dan nakon što su procurili policijski izvještaji, pojavio se i papir sa zapisnikom policijske kazne u kojem stoji da je Springsteen pokušao otići na motoru nakon što ga je policija upoznala s činjenicom da je pio na mjestu gdje to nije dozvoljeno i da je policajac vidio sa strane praznu bocu Patron tekile od 0,75 litara. Springsteen je rekao policajcu da je popio dvije tekile u zadnjih 20 minuta, a zapisao je da je pjevač bazdio na alkohol, ponašao se čudno i navodno odbio puhati u „dreger“. Autentičnost tog dokumenta nije potvrđena.


Na današnjem sudskom procesu službeno je potvrđeno da je nakon privođenja testiran na alkohol i da je test pokazao razinu od 0,2 promila alkohola u krvi. Springsteen je online preko Zooma saslušan na federalnom sudu u New Jerseyu, priznao je krivicu za pijenje alkohola na javnom mjestu gdje to nije dozvoljeno, ali okružni tužitelj nije sudu podnio niti jedan dokaz da je Springsteen imao nedozvoljenu razinu alkohola u krvi niti da je vozio nesmotreno, pa su te optužbe odbačene. Kako navodi CNN, kod donošenja presude sudac Anthony Mautone je uzeo u obzir i olakotnu okolnost da je zabrana pijenja alkohola na javnom mjestu u Sandy Hooku stara dvije godine, pa Springsteen nije ni morao znati za nju. Uzeto je u obzir i da mu je policijski dosje čist i da je njegov jedini zabilježeni prekršaj u prometu – uporaba mobitela za vrijeme vožnje.


U priopćenju koje su danas poslali Springsteenovi zastupnici stoji da je 71-godišnji pjevač zadovoljan današnjom presudom.