Muzej za umjetnost i obrt

Otvorena izložba fotografija finalista i pobjednika festivala Rovinj Photodays

Hina

Ilustracija / Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Ilustracija / Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Zagrebački muzej tradicionalno tijekom jeseni ugošćuje izložbu finalista festivala fotografije Rovinj Photodays održanog u svibnju u Rovinju. Predstavljene su najbolje fotografije iz sedam kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, pejzaž, akt, moda i umjetnički konceptZAGREB Izložba fotografija finalista i pobjednika ovogodišnjeg međunarodnog natječaja Rovinj Photodays otvorena je u petak u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), koji će uvrstiti izložene radove u svoju Zbirke novije fotografije.


Zagrebački muzej tradicionalno tijekom jeseni ugošćuje izložbu finalista festivala fotografije Rovinj Photodays održanog u svibnju u Rovinju. Predstavljene su najbolje fotografije iz sedam kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, pejzaž, akt, moda i umjetnički koncept.


Direktor festivala Rovinj Photodays Denis Redić rekao je kako su ove godine napravljene izmjene u sustavu natjecanja, procesu prijave i žiriranja, s ciljem više kvalitete nagrađenih radova i produkcije završne izložbe. 


Članica žirija Iva Prosoli iz MUO objasnila je kako je dosadašnji dvostupanjski način žiriranja zamijenjen jednim krugom, a umjesto nacionalnih selektora uveden je međunarodni žiri, u kojem su još bili Hrvoje Slovenc, Bruna Kazinoti, Ana Frangovska, Una Popović i Matic Zorman.“Kriteriji su ove godine bili znatno viši, a uvedena je i kotizacija, što je dovelo do smanjenog broja prijava, ali više kvalitete, pa smo od dvjetotinjak prijava odabrali njih samo četrnaest”, napomenula je Prosoli, dodavši da je ove godine izložba bila međunarodna u pravom smislu te riječi te je pokazatelj kamo bi festival ubuduće trebao ići.

“Na izložbi možemo vidjeti aktualne teme, od pitanja identiteta, rodnog identiteta, problema siromaštva, izbjeglica, a kako su izlagači s različitih strana svijeta, i njihovi su pristupi različiti”, dodala je.


Grand Prix festivala osvojile su fotografkinje Sanne De Wilde i Benedicte Kurzen, koje su bile najbolje u kategoriji Umjetničkog koncepta sa zajedničkim radom “Land of Ibeji“, posvećenom mitologiji blizanaštva u Nigeriji, zemlji s jednom od najviših stopa nataliteta blizanaca u svijetu.


Nedugo nakon proglašenja finalista taj je rad osvojio i prvo mjesto na najvećem fotografskom natječaju u svijetu, World Press Photo. Rovinjski Grand Prix donosi im, uz ostalo, samostalnu izložbu na idućem izdanju festivala.


Među finalistima se mogu vidjeti i radovi četvero hrvatskih autora –  Denis Butorac dvostruki je finalist s osvojenim prvim mjestom u kategoriji Moda i drugim u kategoriji Akt/Tijelo. Druga mjesta osvojili su i Anđela Vidić u kategoriji Moda, Bartul Pejković u kategoriji Pejzaž i Ivan Buvinić u kategoriji Portreta, dok je Marko Novosel osvojio prvo mjesto u kategoriji Pejzaž. Tu su i autori iz Italije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Nizozemske i Rusije te francusko-belgijski autorski duo.


Prošlogodišnja pobjednica sa sanjivim pejzažnim fotografijama


Uz izložbu finalista postavljena je i samostalna izložba “Kaligrafija predela“ prošlogodišnje Grand Prix dobitnice, Sonje Žugić, pobjednice u kategoriji Pejzaža.


Kustosica izložbe, Dunja Nekić je rekla kako je bilo začuđujuće da je autorica pobijedila s temom pejzaža – šesnaest fotografija koje dosežu formu grafike.


Po njezinim riječima, Žugić poput kaligrafa u toj seriji stvara sanjive, gotovo akromatske prikaze vodene površine koja se stopila s horizontom, iscrtane linijama koje čine obrisi lokalne vegetacije, koji na trenutke dosežu apstrakciju.


MUO je predstavio i radove slovenskog fotografa Tibora Goloba nastale u sklopu Hauwei P20 Pro radionice održane na ovogodišnjem Rovinj Photodays festivalu.


“Već deseti put postavljamo izložbu finalista u Muzeju za umjetnost i obrt, s festivala koji jača fotografsku scenu u Hrvatskoj i šire, a obogaćuje i naš fundus”, rekao je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović na otvorenju izložbe, koja će biti otvorena do 20. listopada.