Prekršaj

Organizatoru krunidbe kralja Charlesa III. prijeti oduzimanje vozačke dozvole

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Njegova odvjetnica zatražit će zasjedanje iza zatvorenih vrataVojvoda od Norfolka, britanski aristokrat koji je organizirao sprovod kraljice Elizabete II., u ponedjeljak se pojavio na sudu da bi pokušao spriječiti privremeno oduzimanje vozačke dozvole uz neobičan argument – tvrdi da mu automobil treba za pripremu krunidbe novoga kralja Karla III.


Edward Fitzalan-Howard je u ponedjeljak pred sudom u Londonu priznao da je kriv jer je 7. travnja za vrijeme vožnje koristio mobilni telefon, a usto je prošao kroz crveno.


Vojvoda od Norfolka otprije ima dvije kazne za prebrzu vožnju u 2019. zbog čega bi mu sud mogao oduzeti vozačku dozvolu i do daljnjega onemogućiti vožnju automobila.
No odvjetnica 65-godišnjeg vojvode, Natasha Dardashti kaže kako se kani zauzeti za svojeg klijenta tako što će od suca zatražiti da se oduzimanje vozačke i zabrana vožnje ne realiziraju zbog njegove uloge u ceremoniji krunidbe novoga kralja, koja bi se trebala održati sljedeće godine.


Vojvoda od Norfolka odgovoran je za organizaciju državnih i kraljevskih pogreba, kao i krunidbe monarha u Westminsterskoj opatiji.


“Radi se o vrlo specifičnoj situaciji jer je vojvoda od Norfolka osoba odgovorna za krunidbu kralja Karla III.”, rekla je odvjetnica, zatraživši i da argumenti njezina slučaja ostanu tajni zbog pitanja nacionalne sigurnosti.


“S obzirom na to da je ovo vrlo neuobičajena situacija i da njegova milost ima posebnu i važnu ulogu u krunidbi novoga kralja, od suda ću zatražiti da zasjeda iza zatvorenih vrata“, rekla je odvjetnica Dardashti.


Edward Fitzalan-Howard zaslužan je za organizaciju sprovoda Elizabete II., na kojemu se 19. rujna u Westminsterskoj opatiji u Londonu okupilo 2000 ljudi.


Među njima su bili brojni šefovi stranih država i članovi kraljevskih obitelji. Vojvoda od Norfolka uložio je dvadeset godina u organizaciju ove ceremonije.