Posljednje zbogom

Suze, crvene ruže i pjesma za oproštaj od Akija Rahimovskog

Siniša Pavić

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

jevač Parnog valjka pokopan u Aleji velikana na Mirogoju.Obitelj, prijatelji, kolege došli su jučer na zagrebačko groblje Mirogoj na posljednji ispraćaj glazbene legende, frontmena grupe Parni valjak Akija Rahimovskog.Točno u 15 sati, kada je više od 150 radijskih stanica diljem Hrvatske i regije emitiralo pjesmu »Ponovo«, posljednju pjesmu koju je Aki otpjevao, na ispraćaju su tišinu parali emotivni zvuci i stihovi one »Zašto si me majko rodila«. Od Rahimovskog se, shrvan emocijama, oprostio Husein Hasanefendić Hus, priznavši kako se od te proklete subote kada je Rahimovski preminuo pita – je li moglo biti drugačije!?


– Aki je otplesao cijelu zemlju dva, tri puta, odživio dva, tri života. Ta karizma i osobnost morala je otići uz veliki prasak, kao Supernova – rekao je, među ostalim, Hasanefendić.


oprostaj_od_akija_rahimovskog

Foto: Davor Kovačević

Kazao je on i kako je Aki bio lokomotiva, ali ona koja ne staje ni nakon koncerata, rekao kako je Aki bio i klaun ako treba, u najboljem smislu riječi, i davao se nesebično i maksimalno za sva ona sretna lica u publici. A sada je, kako reče Hus, »duša pusta k’o stanica, jer nema putnika«.– Nadam se da je sada spokojan i da je našao mir, ako je mir to što je tražio – kroz suze je kazao Hasanefendić.


Foto: Davor KovačevićOd svog oca emotivnim se obraćanjem oprostila i njegova kći Edina.– Hvala ti tata, što si me naučio kako je čovjek samo malen pod zvijezdama. Ajde begaj, tako si mi govorio, begaj kćeri. Begaj tata, jer im je dosadno gore bez tebe – poručila je svom ocu Edina.


Foto: Davor KovačevićPremda su preporuke bile da se zbog pandemijskih mjera ne okuplja veliki broj građana, njih stotinjak je došlo odati počast glazbenoj legendi. Bili su tu, među ostalima, Nina Badrić, Gibonni, Jurica Pađen, Dino Jelusić, Neno Belan.


Na lijesu makedonska zastava. Uokolo mnogi vijenci, među kojima i oni Vlade RH, predsjednika Zorana Milanovića, gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića.


Foto: Davor Kovačević


Službena komemoracija bit će održana danas u Maloj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskog. Aki Rahimovski ispraćen je suzama, crvenim ružama i pjesmom, za kraj onom koja kaže »I Did It My Way«. A na 150 radijskih stanica od jučer se čuje Aki i stihovi pjesme »Ponovo« koji kažu:»Oprosti mi lijepa moja
Ako sam tužan
Ja tugu nisam birao
Tuga me pronađe
I kad se skrivam
Za vrat mi diše
Čujem je…«