U Poreču i Vrsaru

Održan 55. Državni susret zborova

Sandy Uran

Ženski zbor KUD-a "Učka", Foto: Arhiva NL

Ženski zbor KUD-a "Učka", Foto: Arhiva NL

Zlatna plaketa za zbor »Josip Kaplan« i KUD »Učka«Održan je 55. po redu Državni susret hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču i Vrsaru u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, krovne institucije koja se brine o umjetničkom amaterizmu u Hrvatskoj. Prva natjecateljska večer održana je u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Poreču. Nastupilo je 13 zborova i jedan vokalni sastav iz Zagreba, Petrinje, Osijeka, Čakovca, Rijeke, Matulja, Konjščine, Križevaca, Belišća i Bjelovara, a njihove nastupe pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu


Antoaneta Radočaj–Jerković, Marija Ramljak i Igor Vlajnić kao zamjena za Ivana Josipa Skendera. Zborovi su se predstavili raznolikim umjetničkim programom, a svoje su sudjelovanje na Državnom susretu izborili na županijskim selekcijama. Primorsko-goransku županiju predstavljali su Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« iz Rijeke pod vodstvom Doris Kovačić i Ženski zbor KUD-a »Učka« Matulji pod vodstvom Saše Matovine.


Oba su ansambla nagrađena zlatnom plaketom i to PZM »Josip Kaplan« za osvojenih 96.75 bodova, a »Učka« za osvojenih 92.08 bodova čime su još jednom potvrdili svoju visoku poziciju među najboljim hrvatskim zborovima. Drugog dana susreta svi su zborovi nastupili u revijalnom dijelu programa izvodeći po jednu skladbu ležernijeg i zabavnijeg karaktera.
Koncert se održao u sportskoj dvorani »Saline« u Vrsaru, a odisao je zajedništvom, prijateljstvom i podrškom među zborovima sudionicima. Nakon revijalnog programa proglašeni su rezultati natjecanja, te je uslijedilo zajedničko pjevanje skladbe »Sliku milu Istre naše« Ivana Matetića Ronjgova pod vodstvom maestra Igora Vlajnića.