S albuma »35’61«

Novi singl i videospot grupe Edi East Trance Blues: “A u p.m.” kao pjesnički izraz trenutačno stanje svijesti uma

Ivana Kocijan

Foto: ANG MARUŽIN

Foto: ANG MARUŽIN

Spot za pjesmu su smislili, režirali, snimili i montirali Alen Peruško i Edi Maružin.Novi singl i spot grupe Edi East Trance Blues, pjesma s albuma »35’61« iz 2020.« zove se jednostavno »A u p.m.«. Dešifrirano »A u p…u materinu«! Što je to? Prostota? Vulgarnost? Blasfemija? Neprilagođenost? Priprostost? Ili samo izraz onog što u danu ponovimo bezbroj puta, što u sebi, što naglas? Zbog ovog ili onog razloga ta se poštapalica često prevrne kroz naša usta, a mi je pritom uvijek smatramo opravdanom. Ispravno? Neispravno? Evo što o tome kaže frontmen benda Edi Maružin.


– Odgovorit ću kao autor pjesme. Poštapalica »a u p.m.« za mene predstavlja predočenje stanja uma u trenutku izgovaranja, kad ni u jednom segmentu ne mislim ni na čiju mater, ni na svoju, ni tvoju, ni ičiju mater, a ponajmanje na njezin spolni organ. Jednostavno iz mene provali verbalno objašnjenje mog stanja koje se možda moglo izraziti i s »auff« ili ne znam čime, no naša me svakodnevna komunikacija jednostavno i brižljivo naučila da je to najjednostavniji i najrazumljiviji izraz i stoga to nikako ne mogu prihvatiti kao uvredu, prostotu, ni vulgarnost, već – ponavljam – kao trenutačno stanje svijesti uma.


Ne želim to prihvatiti ni koristiti kao psovku, već kao riječ bez značenja, odnosno s novim značenjem – Aup***materinu. Pjesnički izraz. Čitajte tako i prihvatite to kao takvo. Ne budite dvolični i puritanski nastrojeni da odmah osuđujete ono što dnevno koristite i iz istih razloga pjesmu skidate ili uopće ne puštate u radijskim i televizijskim programima.
Ova pjesma traži publiku, a neće je tako brzo naći bez vašeg doprinosa. Pjesma nije vulgarna, već, dapače, vrlo ozbiljna, priča o starenju i trenutku spoznaje te starosti i što onda reći nego – Aupi***materinu!, poručio je.


Spot za pjesmu su smislili, režirali, snimili i montirali Alen Peruško i Edi Maružin. Posebno treba istaknuti ulogu Alena Topssija Matošovića, istarsko-zagrebačkog voditelja, muzičara i glumca