Croatia Records

Novi fosili: U prodaji reizdanje albuma ‘Za djecu i odrasle’ iz 1982. godine

Ivana Kocijan

Reizdanje albuma objavljeno je uoči 61. Međunarodnog festivala djeteta u ŠibenikuO moja Sanja, da si malo manja, il’ da ja sam veći, samo malo veći. O moja Sanja, da si malo manja, da si malo niža, bila bi mi bliža. Jedan je ovo od najpoznatijih refrena grupe Novi fosili, vesele pjesme »Sanja« koju je otpjevao Rajko Dujmić, jedan od naših najvećih skladatelja.


Ovaj je hit jedna od deset pjesama objavljenih na albumu »Za djecu i odrasle« 1982. godine u izdanju Jugotona. Bio je to peti studijski album Novih fosila objavljen na vinilu, na kojem se uz »Sanju« nalaze i pjesme: »Djeca smo«, »3+10«, »Majčine oči«, »Mali Ćiro«, »Šta se smiješ klipane«, »Razumljiva pjesma (Kad sam bio mlad)«, »Vikend tata, vikend mama«, »Samo mi se javi«, »Za domovinu našu«.


Autor glazbe svih pjesama je Rajko Dujmić. Slobodan Momčilović skladao je »Razumljivu pjesmu«, a stihove su pisali Mario Mihaljević, Dea Volarić, Momčilo Popadić i Drago Brtivić.
Album koji i velikima i malima izmami osmijeh na lice Croatia Records reizdao je prvi put 2005. godine s digitalno remasteriranim snimkama, a drugo reizdanje ovih se dana ponovo može naći na tržištu. Osim svima već poznatih pjesama s ovog albuma, i omot je bio onaj koji je privlačio pažnju. Fotografija Novih fosila, koju je snimio jedan od naših najboljih fotografa Željko Koprolčec napravljena je kao bojanka, a zanimljive ilustracije za djecu napravili su Igor Kordej i Mirko Ilić koji potpisuje i dizajn albuma.


Reizdanje albuma objavljeno je uoči 61. Međunarodnog festivala djeteta u Šibeniku gdje su u sklopu večeri posvećene Rajku Dujmiću neki od najboljih mladih pjevača pjevali pjesme upravo s ovog nosača zvuka. Gotovo da nema festivala niti dodjele nagrade koja na poseban način nije obilježila prvu godinu bez velikog skladatelja, Rajka Dujmića. Njegov rad s Novim fosilima i pjesme koje su obilježile još puno sjajnih karijera glazbena su ostavština koju će sasvim sigurno pjevati još puno djece i odraslih.