Pjevačica i učiteljica

Nikolina Tomljanović o blagdanima i glazbi: ‘Božić je uživanje u toplini doma s najmilijima’

Ivana KocijanNikolina Tomljanović, poznata riječka pjevačica i učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Pećine, uživa u svemu povezanom s Božićem i božićno-novogodišnjim blagdanima. Sa suprugom Jakobom Patekarom i kćeri Salomé blagdansko je ukrašavanje doma s užitkom započela još krajem studenog i sada uživaju u glazbi, pečenju kolačića i druženju s bližnjima.


Iza Nikoline je odlična godina u kojoj je, između ostalog, boravila u SAD-u gdje je snimala jednu sjajnu pjesmu. Od 2019. će se oprostiti uz svoje sugrađane, nastupom na Korzu u sklopu novogodišnjeg dočeka. Po čemu će još pamtiti ovu godinu te kako će provesti nadolazeće blagdane, otkrijte u nastavku.


MALI BETLEHEM


Kako izgleda Božić u vašoj obitelji; tko je za što zadužen?
– Želja mi je provesti ovaj Božić kao i prošle godine. Pozvati roditelje, brata i njegovu obitelj u naš dom na božićni ručak, skupa se radovati i guštati. Sljedeći dan tradicija je poći u Omišalj suprugovoj obitelji. Inače, jako volimo ugošćivati i guštati u pripremanju delicija i pića. Suprug se najviše raduje kićenju i postavljanju lampica. Kod kuće imamo mali Betlehem.


Što za vas znači Božić? 


– Za mene je Božić blagdan, obiteljsko okupljanje, miris kolača i keksića, uživanje u toplini doma s najmilijima.


U čemu najviše uživate?


– Apsolutno u svemu. U mom domu već je sve ukrašeno. Volimo ovo razdoblje i nekako nam je uvijek prekratako pa smo ove godine uranili. Krenuli smo prvo s lampicama pa s instalacijama božićnog selca do detalja i kićenja jelke. Kolači se često peku, od bundeve, od mandarina, oraha, do blagdanskih kolača i keksića. Jako volimo ugošćivati pa je druženje s obitelji i prijateljima zaista često.


TRADICIJA JE BITNA


Držite li do tradicije kad su blagdani u pitanju?


– Tradicija bi bila kititi jelku večer pred Božić, ali, eto, ne možemo odoljeti pa ranije kitimo. Sve drugo jest po tradiciji. Božićni ručak podrazumijeva puricu i mlince, dinstani kupus, bakalar gulaš, bakalar na bijelo…, božićne kolače i keksiće. Volim s obitelji poći na polnoćku. Svečano je i lijepo, kao i druženje sa župljanima nakon mise.


Kad su darovi u pitanju, kako stojite?


– Nikad u životu nisam taj gušt ostavila za zadnji tren. Jednostavno volim pripremati, kupovati, pakirati poklone na vrijeme. Nekad nešto slučajno uočim u dućanima i ranije i odmah imam viziju kome bi to baš bilo sjajno pokloniti za Božić.


Kako vaša kći doživljava Božić? Čemu se najviše veseli? Je li već pisala Djedu Božićnjaku? Uživa li u lampicama, ukrasima, okićenom gradu?


– Pismo Djedu Božićnjaku već je napisano i poslano, a na vrijeme je pisala i svetom Nikoli. Sve je to jako veseli. Meni je osobno jako drag sveti Nikola. Uostalom,  6. prosinca meni je imendan pa mi je taj dan zaista poseban i to nastojim prenijeti na svoju kćer. Salomé općenito jako raduje prosinac jer je sve veselo, sve blješti kod nas od lampica, stalno slušamo božićne pjesme. Naprosto uživa, pjevuši, a čim se spusti mrak, raduje je paljenje svih lampica i ukrasa u kući.


AMERIČKA PUSTOLOVINA


Ova se godina bliži kraju. Po čemu ćete je najviše pamtiti (kao mama, učiteljica i glazbenica)?


– Kao mama, pamtit ću prvu Novu godinu (2019.) sa svojom kćeri, sve silne i divne trenutke provedene s njom. Kao učiteljica pamtit ću štrajk i jedinstvo prosvjetara, a kao glazbenica pamtit ću prvu nagradu koju sam osvojila kao samostalna glazbenica. U kolovozu sam na Festivalu šibenske šansone primila nagradu za najizvođeniju pjesmu sa Šansone iz 2018. godine. Također, uspješno sam održala svoj prvi samostalni koncert.


Ove ste godine boravili u SAD-u gdje ste snimali pjesmu. Možete li nam otkriti nešto više o tome?Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza– Kako može proći boravak u Memphisu i Nashvilleu, a da ne zapjevušiš, odnosno da ne snimiš pjesmu? Dečki iz grupe The Siids i Matej Zec zaslužni su za sjajnu pjesmu za koju sam vokal snimila u Nashvilleu u čuvenom studiju House of David. Radi se o kući iz 1913. godine, a zanimljivo je da je nekadašnji vlasnik studija radio upravo s Elvisom Presleyjem. Izgradio mu je tajni prolaz u studio kako bi izbjegao obožavatelje, samo što Elvis nije poživio dovoljno dugo da taj prolaz i iskoristi. U studiju su snimali glazbenici Tom Jones, Willie Nelson, B. B. King i drugi. U drugom studiju, u idiličnom predgrađu Nashvillea, snimala se i pedal steel gitara. Michael, koji je majstorski snimio pedal, ispričao mi je kako je započeo s glazbom po uzoru na oca koji je, između ostalog, autor hit »Be bop a lula«. Sve u svemu, izvrsno, predivno iskustvo.


DOGODINE BOŽIĆNI KONCERT


Kad je glazba u pitanju, što nam pripremate u sljedećoj godini?


– Nekoliko je pjesama spremno za objavu. Želja mi je bila napraviti samostalni božićni koncert, ali ta će ideja ipak zaživjeti sljedeće godine. Dakle, singlovi, možda festivali, nastupi i koncerti.


Dobar plan!


Vaš suprug Jakob napisao je stihove za vašu božićnu pjesmu »Pokloni mi zagrljaj«. Hoćete li nas možda iznenaditi i nekom novom božićnom suradnjom?


– Ove godine ne, ali sljedeće godine svakako. Bit će to ujedno i najava božićnog koncerta. Znam da to sad zvuči daleko, ali takve stvari treba zaista na vrijeme isplanirati, a vrijeme brzo leti.


Vjerujem da božićnih melodija u vašem domu ne nedostaje. Što se najčešće sluša? Tko je najglasniji pjevač u vašoj obitelji?


– Svi troje jako volimo slušati glazbu. Naravno, omiljena pjesma nam je »Driving home for Christmas« Chrisa Ree, ali slušaju se i Mariah Carey, Boyz II Men, Beyonce, Dean Martin, Bing Crosby & David Bowie…


ZDRAVLJE JE NAJBITNIJE


Ove godine na Silvestrovo nećete biti slobodni – očekuje vas nastup na dočeku Nove godine na riječkom Korzu. Što pripremate, što očekujete?


– Da, divno ću završiti ovu meni sjajnu godinu. Nastupom na Korzu šira publika moći će čuti i doživjeti moju glazbu, glazbu koju volim. Pop country zvuk zasigurno će rasplesati publiku, od mojih pjesama do obrada poput »Jolene«, »Wake me up«, »Suddenly I see« ili »Lay down Sally«.


Kraj godine mnogima je često povod za donošenje novogodišnjih odluka. Kako vi stojite s time?


– Ne donosim novogodišnje odluke jer odluke se ne donose s 1. siječnja, već kako život nosi nedaće, radosti, iznenađenja.


Što biste poželjeli u novoj godini svojim bližnjima i sebi, a što našim čitateljima?


– Zdravlje, zdravlje i samo zdravlje.