Rock galama

Neno Belan & Fiumens ove nedjelje na ljetnoj pozornici

Sandy Uran

Namjeravam realizirati sve što mi padne na pametOve nedjelje na Ljetnoj pozornici u Opatiji nastupit će Neno Belan & Fiumens, s početkom u 20 sati. Bit će to kako je najavio u razgovoru za naš list i sam Belan prava »Rock Galama«. Njegovi će štovatelji uživati u hitovima kao što su »Sunny day«, »Ponoćna zvona«, »Rijeke snova« i mnoge druge. A što je sve pripremio za svoje fanove, te čime će ih sve iznenaditi i u budućnosti otkrite u intervjuu koji je Neno Belan dao uoči opatijskog koncerta.


Prvo pitanje vezano je dakako za očekivanja u pogledu koncerta na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Otkrite nam što vaša publika može očekivati od ovog posebnog koncerta?


– Svirat ćemo moj best of. Dakle, presjek svih hitova iz karijere koja traje sad već nekih 35 godina. Izvest ćemo i stare pjesme koje su nastale 80-tih, dok sam još nastupao sa svojim prvim profesionalnim bendom Đavoli, preko svih onih koje su nastajale u dekadama moje solo karijere, kao i one najnovije, recimo pjesmu s ovogodišnjeg Splitskog festivala, a koja se zove »Zvijezde«. Moja publika zna sve te pjesme, a obećavam da ću ih i ovaj put rasplesati i raspjevati, drugim riječima isporučiti veliku količinu pozitivne energije. Moram naglasiti da veoma interesantno je gledati s pozornice da na koncerte dolaze i teenageri, studenti, puno ljudi koji su mlađi od mojih pjesama, ali dolaze i roditelji s djecom, tako da je moja publika u rasponu od »7 do 77« godina. Na scenu će se ovoga puta uz mene i moje vjerne Fiumense, 24 godine suradnje, popeti i naši prijatelji Jakša Kriletić Jordes na saxofonu, odnedavno i novi pjevač legendarne Daleke Obale, te Ante Prgin Surka, na perkusijama i beatboxu. Taj program, u tom formatu, mi nazivamo – »Rock Galama«.


Jeste li zadovoljni kako je proteklo ljeto u pogledu nastupa s obzirom na pandemiju?


– Pa na neki način i jesam, jer smo uspjeli i odsvirati nekih petnaestak koncerata, doduše više od duplo manje nego 2019., ali isto tako i tri puta više od prošlog ljeta. Isto tako nastupio sam i na dva eminentna glazbna festivala. Tako da je evidentan nekakav pozitivan trend, a za kojeg se iskreno nadam da će se i nastaviti, tako da ćemo u nadolazećem periodu svjedočiti sve većoj normalizaciji situacije, te i konačno povratku na »staro normalno«.


U pogledu kreativnosti i novih glazbenih projekata nastalih u epohi COVID-19 što nam možeze kazati?
– Želio bih ustvrditi da, paradoksalno, nikad lošije godine od 2020., te dobrim dijelom i 2021., u životu nekog čovjeka, vezano naravno uz pandemiju i promjene uvjeta življenja i rada, a meni u karijeri ustvari jedan od najboljih perioda. Zašto? Da krenemo redom. Nisam se dao smesti i upasti u nekakvu apatiju ili depresiju. Koncerata naravno nije bilo puno, dapače bilo ih je minimalno, ali početkom prošle godine uspio sam ostvariti svoj višedesetljetni san, i postaviti na daske nacionalnog teatra, vlastiti autorski mjuzikl »Bambinu«, što smatram top-životnim postignućem. Zatim sam na Splitskom Festivalu prošle godine po prvi puta u karijeri zaslužio prvo mjesto po glasovima publike. Do sad najveći doseg mi je bio drugo mjesto, a ove godine na istom festivalu i prvu nagradu po mišljenju stručnog suda, te konačno na Festivalu Šansone u Šibeniku osvojio sam prošle godine prvo mjesto po mišljenju žirija, a ove godine drugo mjesto. Dakle poprilično dobra »žetva« glazbenih nagrada kojima mogu pribrojiti i dva Porina u istom periodu, oba u kategoriji izdanja novih pjesama s raznim autorima i izvođačima, a koje sam zaslužio u ulozi glazbenog urednika Zagrebačkog Festivala. Također intezivno radim na prepjevima svojih pjesama na stranim jezicima, te sam u zadnjih godinu dana uspio napraviti kolekciju od 10 pjesama na engleskom jeziku, te isto tako i kolekciju od 10 pjesama na talijanskom jeziku, sve to u izvedbi Elene Stelle, moje prijateljice, talentirane zadarske jazz pjevačice. Snimio sam i desetak pjesama na talijanskom u vlastitoj izvedbi, a i pripremam 10 pjesama na poljskom jeziku u izvedbi poljske pjevačice Emilie Debske. I konačno zajedno s ekipom radimo polako na projektu mjuzikla »Bambina«, u filmskoj verziji. Tu je i rad u studiju za druge izvođače i autore, mahom moje prijatelje.


Za nastupe se pomno pripremate i s modnog aspekta, stoga nam recite za kakav ćete se outfit odlučiti za koncert na Ljetnoj i imate li stlistu ili »savjetnika« kad je riječ o modnom izričaju?


– Nisam neki rob mode, iako naravno pazim što ću obući za nastup. Nemam službeno nikakvog stilistu, već sam ustvari sam sebi stilist, ali zato imam nekoliko savjetnika u obliku mojih dragih prijatelja i prijateljica, koji mi često znaju pomoći dobrim savjetom.


Što biste sve voljeli realizirati u nadolazećem razdoblju ako to pandemijska situacija bude dopuštala?


– Tijelo hranimo s hranom, ali čovjek nije samo tijelo. Imamo i dušu, zar ne? A dušu hranimo kulturom. Kultura je dakle oduvijek bila za čovjeka od neizmjernog značaja, ne samo u ovom periodu. Ovaj period samo generalno osvješćuje tu neutaživu glad i potrebu za takvim sadržajima. Tako da imam u planu realizirati sve što mi padne na pamet, što budem želio, i što bude u mojoj moći, a vjerujte mi da mi ideja ne nedostaje. To sam evidentno pokazao i u proteklom jednoipogodišnjem »pandemijskom« periodu, a to ću pokazivati i dalje, neke stvari sam već i nabrojio u prethodnim odgovorima. Dodat ću još da ću uskoro izdati kompilaciju »Balade 2«, svojevrstan nastavak legendarne kompilacije »Balade 1« grupe Đavoli na kojoj se nalazi 10 balada koje smo tada stvorili. »Balade 2« će obuhvatiti period od 1991.do 2021.godine, i na njoj će se nalaziti dvadesetak balada nastalih u tom periodu. Nakon tog izdanja pripremam i izdanje »Dueti« sa svim mojim duetima iz vlastite glazbene karijere.