Ulaz je besplatan

Nakon dvije godine stanke, vraća se Baška International Guitar Festival

Danijela Bauk

Foto: Edi East Trance Blues

Foto: Edi East Trance Blues

Deveto izdanje festivala počinje u srijedu i nudi raznovrstan program na atraktivnim lokacijimaBaška International Guitar Festival, jedna od najvećih i najznačajnijih manifestacija bogatog Bašćanskog ljeta, koja iz godine u godinu privlači veliki broj stranih i domaćih posjetitelja, vraća se nakon dviju godina stanke uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Deveto izdanje BIG festivala počinje u srijedu, 17. kolovoza i nudi raznovrstan program na atraktivnim lokacijima, a ulaz je besplatan.


– Posebnost BIG Festa ne leži samo u uzbudljivom programu s internacionalnim zvijezdama gitarističke scene, već i u njegovom okruženju. Prva dva dana festivala održavaju se na jedinstvenoj pozornici – kompleks sv. Lucije u Jurandvoru nezaobilazna je lokacija hrvatske povijesti, a poseban osjećaj koji pruža dodatno je upotpunjen kada je promatrate pod zvjezdanim nebom, uz zvuke gitare nekih od najzanimljivijih svjetskih umjetnika.


Veliki finale festivala bit će održan na predivnoj pozornici bašćanske Stare rive, uz miris mora, okruženim svijetlima čarobnog malog mjesta s velikom tradicijom, ističe Ivana Topić, direktorica Turističke zajednice općine Baška.


Jurandvorska pozornica
BIG Festival počinje 17. kolovoza kad će, s početkom u 21.30 sat, u kompleksu sv. Lucije u Jurandvoru, festival otvoriti atraktivni talijanski Lovesick Duo – Francesca na kontrabasu i Paolo Roberto na gitari. Iste večeri nastupit će i najbolji slovenski fingerstyle gitarist, Sašo Zver, koji je diplomirao na prestižnom Berklee College of Music i nastupao s nekima od najvećih gitarista današnjice kao što su Tommy Emmanuel, Woody Mann, Keb’ Mo, Jack Pearson, Vince Gill, Tom Bresh, Laurence Juber, Stanley Jordan, Eric Bibb, itd.


Druge večeri festivala, 18. kolovoza također u kompleksu sv. Lucije u Jurandvoru u 21.30, nastupit će Petra Börnerová Trio, glazbena obitelj iz Češke, odnosno Slovačke, čiji se glazbeni izričaj temelji na bluesu, folku i drugim žanrovima američke glazbe. Oni su najznačajniji predstavnici svojih zemalja u ovoj domeni, što dokazuju i prestižne nagrade koje su osvojili, a redovito nastupaju diljem Europe.


Posljednji nastup na jurandvorskoj pozornici pod zvijezdama osiguran je za talijanskog gitarista i skladatelja, Filippa Cosentina, kojega smatraju jednim od najvećih nadolazećih talenata europske jazz scene. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu te na Conservatorio di musica G.B. Martini u Bologni, a nastupao je na nekim od najprestižnijih svjetskih jazz festivala od Europe i SAD-a, sve do Hong Konga i Kine.


Sašo Zver


Bašćanski finale


Stvorio je originalnu, zanimljivu i inovativnu glazbu, temeljenu na blues izričaju. Branko Bogunović Pif jedan je od najznačajnijih hrvatskih gitarista. U ulozi studijskog glazbenika apsolutni je rekorder na domaćem terenu, s više od 400 albuma snimljenih za razne izvođače, a surađivao je s najeminentnijim imenima domaće glazbene scene.Treća i finalna festivalska večer, 19. kolovoza, rezervirana je za odlične hrvatske izvođače – Edi East Trance Blues i Branka Bogunovića Pifa koji će nastupiti na bašćanskoj Staroj rivi s početkom u 21 sat. Edi Maružin, vođa popularnih Gustafa, upustio se u neobičan projekt nazvan Edi East Trance Blues i odmah osigurao izvrsne kritike i oduševljenje publike.


– Ova zavidna lista izvođača, predavača i drugih sadržaja, rezultat je dugogodišnje suradnje Turističke zajednice općine Baška s Udrugom Hal, koja pomno razmatra i odabire program manifestacije kako bismo posjetiteljima osigurali nezaboravno iskustvo i uzbudljive, kvalitetne programe koji će ih, kao i mnoge posjetitelje prije njih, potaknuti da se svake godine iznova vraćaju velikom BIG Festivalu, zaključuje Ivana Topić.


Radionice i izložbe

Uz svoje nastupe, trojica izvođača – Saša Zver, Filippo Cosentino i Branko Bogunović Pif – u jutarnjim terminima vodit će i glazbene radionice. Svi prijavljeni se tako mogu, u opuštenom okruženju kompleksa sv. Lucije, besplatno pridružiti fingerstyle gitarističkoj radionici Saše Zvera, radionici baritona Filippa Consentina i acoustic fingerstyle i electric guitar radionici Branka Bogunovića Pifa.


Uz radionice, tu je i izložba graditelja klasičnih gitara Stanka Kamenara i graditelja električnih gitara Roberta Henta, koja će 17. i 18. kolovoza biti postavljena u sklopu kompleksa sv. Lucije u Jurandvoru.

Suradnja s History Film Festivalom

 


Novost u ovogodišnjem izdanju BIG festivala su atraktivne filmske projekcije kojima će počinjati programi u Jurandvoru. U suradnji s History Film Festivalom, jedinim međunarodnim festivalom povijesnih dokumentarnih filmova u svijetu, izabrani su glazbeni dokumentarci koji publiku uvode u glazbeni program koji slijedi.


Za prvu večer festivala izabran je film »This is Love«, priča o soul pjevaču Rudyju Loveu, redatelja Johna Alexandera. Druge večeri bit će prikazan film »Rumble«, nagrađen na prestižnom Sundance Film Festivalu, koji govori o utjecaju američkih Indijanaca na blues, rock, heavy metal, pop i rock glazbu.