Mehmed Oz

Nakon 13 sezona ugašen je show “Dr. Oz”. Razlog je političke naravi

Sandy Uran

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Što god neki mislili, dr. Oz, koji kombinira zapadnu tradicionalnu medicinu s altenativom, svojim brojnim savjetima mnogima je promijenio život i učinio ga boljimSavjeti o pravilnoj ishrani, savjeti o tome kako njegovati kosu i kožu pomoću prirodnih preparata, koji se štetni sastojici nalaze u pojedinim kupovnim proizvodima, ali i kako se riješiti nekih traumatičnih trenutaka ili što treba učiniti kako bismo se obranili od napadača – samo su neke od iznimno zanimljivih tema koje smo imali priliku pogledati u iznimno gledanom i popularnom tv showu “Dr. Oz”, u originalu “The Dr. Oz Show”.


Nažalost, nakon 13 sezona dr. Oz odlučio je krenuti u političke vode kao republikanski senator Pennsylvanije. Nama koji smo ga voljeli gledati i koji smo poslušali neke od njegovih dragocjenih savjeta izmimno je žao jer, kako kaže dobra stara poslovica, »dobar savjet zlata vrijedi«. Kormilo je prepustio svojoj kćeri Daphne Oz koju smo već imali prilike gledati u njegovoj emisiji u ulozi savjetnice za spravljanje ukusnih i zdravih obroka, a koja će sada voditi emisiju “The Good Dish”.


The Dr. Oz Show


TURSKO-AMERIČKI kardiotorakalni kirurg, punim imenom Mehmet Cengiz Öz, svjetsku je slavu stekao kao televizijski voditelj u tv showu “Dr. Oz”. Rođen je 11. lipnja 1960. godine u Clevelandu, Ohio. Njegovi roditelji Suni i Mustafa Özu, emigrirali su iz turske provincije Konya. Njegov otac Mustafa rođen je u Bozkıru, gradiću na jugu Turske. U biografskim podacima navedeno je kako je zaradio za stipendije koje su mu omogućile da emigrira u Sjedinjene Države kao medicinski stanovnik 1955. godine. Majka Suna, rođena Atabay, koja je potječe iz bogate istanbulske obitelji, kći je ljekarnika. Ima dvije sestre, Seval Öz i Nazlim Öz.
Kao srednje obrazovanje završio je školu Tower Hill u Wilmingtonu u Delawareu, a godine 1982. diplomirao je biologiju na Sveučilištu Harvard. Za vrijeme studija bio je i vrsni sportaš. Ima diplomu i University of Pennsylvania. Od 2001. godine bio je profesor na Odjelu za kirurgiju na Sveučilištu Columbia.


Godine 2003. na Discovery Channelu u emisiji “Drugo mišljenje s dr. Ozom” prva gošča mu je bila Oprah Winfrey, zabilježeno je u analima. Prije nekoliko godina bio je i napadan od strane struke zbog pojedinih svojih stavova. Osim tv showom popularnost je stekao i knjigama koje je objavio u proteklom razdoblju. Napisao je osam knjiga bile su uspješnice New York Timesa, od kojih je sedam u suautorstvu s Michaelom F. Roizenom. Njegov članak »Retool, Reboot and Rebuild« nagrađen je 2009. godine nagradom Nacionalnog časopisa za osobnu uslugu. Oz i Hearst Corporation pokrenuli su dvomjesečnik Časopis Dr. Oz Dobri život 4. veljače 2014. godine.


dr_oz


PRIJE NEKOLIKO GODINA bio je uvučen u skandal koji ga je zamalo koštao karijere i koje je prvotno i utjecao na djelomičan pad njegove popularnosti. Naime, kako je zabilježeno, Ozovu sliku i citate iskoristili su mnogi prevaranti proizvoda za mršavljenje. Iako nije utvrđeno da je i sam sudjelovao u tim prijevarama, dao je izjave koje su kriminalci iskoristili u svoju korist. Tijekom saslušanja u Senatu o zaštiti potrošača, senatorica Claire McCaskill izjavila je da je »znanstvena zajednica gotovo monolitna protiv vas« zbog emitiranja segmenata o proizvodima za mršavljenje koji se kasnije navode u oglasima, zaključujući da Oz igra ulogu, namjerno ili ne, nastavljajući ove prevare i da je »zabrinuta što liječi medicinske savjete, vijesti i zabavu na način koji šteti potrošačima«. Oz se dakako ogradio od cijele ove iznimno nelagodne priče, te je od tada uvijek naglašavao kako ne reklamira pojedine proizvode te da se popis onoga što on podržava može naći na njegovoj službenoj stranici, na kojoj se mogu naći i brojni korisni savjeti za kvalitetniji život.


KAO ZANIMLJIVOST valja podsjetiti i da se u rujnu 2016. godine, tijekom svoje predsjedničke kampanje, Donald Trump pojavio u emisiji “The Dr. Oz Show”, što je izazvalo brojne što pozitivne, što negativne reakcije među publikom i gledateljima. I tijekom pandemije COVID-19 brojne promocije određenih lijekova kao i stavova izazvale su buru reakcija u javnosti, ali dakako i među službenim zdrastvenim radnicima i strukom.


Poznato je da podržava homeopatiju i da je zagovornik alternativne medicine što mu također prouzročuje negodovanje od strane kolega koji zastupaju isključivo klasičnu zapadnu medicinu.


Jedna od gledanijih emisija bila je ona kad je bilo riječ o spornoj praksi isprekidanog posta, te dr. Oz, kako je zabilježeno upleo u svađu s glumcem Markom Wahlbergom, zbog toga što nije doručkovao, a potom sudjelovao i u izazovu sklekova s glumcem.


Od 1985. godine u braku je s Lisom Lemoleom s kojom ima četvero djece i četvero unučadi. Njegova najstarija kći je autorica i televizijska voditeljica Daphne Oz koja će ga ujedno i naslijediti te ćemo je tako gledati u ulozi savjetnice za kvalitetan život u emisiji “The Good Dish”.KAD JE RIJEČ o njegovom privatnom životu koji se isprepliće s profesionalnim, valja navesti i podatak da mu je u kolovozu 2010. godine dijagnosticiran predkancerozni polip u debelom crijevu tijekom rutinske kolonoskopije koja je izvedena u sklopu njegove emisije. Oz je rekao da mu je postupak vjerojatno spasio život, zabilježeno je u arhivskoj građi.


U potonjoj je navedeno i kako je od 1999. do 2004. godine Oz bio proglašen »globalnim vođom sutrašnjice« od strane Svjetskog ekonomskog foruma i uvršten na popis »100 najutjecajniji ljudi« časopisa Time iz 2008. godine. Nominiran je za devet dnevnih nagrada Emmy za izvanrednog voditelja talk showa od premijerne emisije “Dr. Oz” 2009. godine, a nagradu je osvojio 2010., 2011., 2014. i 2016. godine.


Što god neki mislili, dr. Oz, koji kombinira zapadnu tradicionalnu medicinu s alternativom, svojim brojnim savjetima mnogima je promijenio život i učinio ga boljim.


“The Good Dish” Daphne Oz

Emisija koja će naslijediti “Dr. Oz Show” je “The Good Dish” koju vodi Daphne Oz, a u vođenju emisije pridružit će joj se i Gail Simmons i Jamika Pessoa. Sve tri su stekle iskustvo pojavljujući se jednom tjednom u rubrici u sklopu Ozovog showa naslovljenoj “The Dish”. Novi show premijerno je prikazan na 90 posto televizijskih postaja diljem svijeta 3 dana nakon emitiranja poslijednjeg izdanja “Dr. Oz Showa”, a to je bilo, kako su naveli inozemni mediji, 14. siječnja ove godine.Daphne, kojoj je 35 godina, najstarija je kći bračnog para Oz, koji još ima kćeri Zoe i Arabellu i sina Olivera. Daphne je rođena u Philadelphiji i diplomirala je nutricionizam na Sveučilištu Princeton i na The Natural Gourmet Institute. Udana je za Johna Jovanovica s kojim ima četvero djece. I kao što smo već naveli, Daphne ima iskustva u radu na televiziji.


I prije negoli je bila dio tv rubrike “The Dish” iskustvo je stekla u brojnim drugim tv projektima, koji nisu bili usko vezani za njezinog oca, a uz zdravu prehranu poput ABC showa “The Chew”. Uz to, autorica je četiri kuharice kojima je također stekla veliku popularnost kod publike. Kako je najavljeno, u emisiji će gostovati poznati pisci i chefovi koji će davati savjete, što će veseliti sve on tv gledatelje koji vole takve emisije.