Nezavisna glazbena novinarska nagrada

NAJBOLJE IZ 2020. Treće izdanje Rock&Offa u nešto drugačijem obliku

Ivana Kocijan

Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ

Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ

Rock&Off glazbenici ponovno će konkurirati u deset kategorija.Zbog pandemije koronavirusa i neizvjesnosti u održavanju događanja nezavisna glazbena novinarska nagrada Rock&Off bit će održana u nešto drugačijem obliku nego prve dvije godine.


Iako organizatori najavljuju promjene, jedno je sigurno – početak će godine biti u znaku glazbenika koji su svojim marljivim radom obilježili hrvatsku Rock&Off glazbenu scenu tijekom 2020. godine. Rock&Off glazbenici ponovno će konkurirati u deset kategorija, a to su: Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak godine, Koncertni izvođač godine, Rock&Off izvođač godine, Pop&Off izvođač godine, Rap&Off izvođač godine, Jazz&Off izvođač godine te Iskonova Nagrada publike.


Dva scenarija


Direktor nagrade Krešimir Blažević ističe kako se razmišljalo o mnogim opcijama za održavanje dodjele nagrada, a napravit će najbolje kako se u danim uvjetima može napraviti.
– Dodjela nagrade kao takve neće biti kao u prijašnjem obliku, ali će se ipak održati. Uskoro novinarski žiri kreće s prijedlozima pa nominacijama. Pratite nas i glasajte, rekao je.


Davor Drezga, glavni tajnik Unisona, otkrio je kako se zbog epidemiološke situacije razmatraju dva scenarija.


– Prvi scenarij uključuje da će na dodjeli nagrade biti manji dio publike, a drugi isključivo emitiranje dodjele nagrade uživo. U svakom će slučaju glazbenici nastupiti uživo, za što smatram da je u ovo vrijeme najvažnije. Što se datuma tiče, dodjela će i dalje biti u okvirnom terminu kraja siječnja kao i dosad, no to ćemo također definirati prilagođavajući se epidemiološkoj situaciji, dodao je Drezga.


Scena buja


Umjetnički direktor nagrade Hrvoje Horvat istaknuo je da ponekad kriza zna iznjedriti najbolje trenutke u umjetnosti, a to se tiče i glazbene industrije.


Alternativna scena je u vrijeme pandemije bujala i zaista postoji nekoliko desetaka odličnih albuma i pjesama koji su snimljeni ove godine. Zbog pandemije su se i brojne svjetske manifestacije održale putem interneta i glazbena industrija nije stala unatoč činjenici što koncerata nije bilo u tolikom broju, stoga ne treba sumnjati ni da će sljedeći Rock&Off biti dobar, rekao je Horvat.


Kako bi doskočili problemima povezanima s nedostatkom koncertnog programa zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili ove godine izvanredno u obzir uzeti i online koncerte koji su održani u ovim kriznim vremenima.


– Koncerti su regularno išli do prve karantene u ožujku ove godine, a sve što se događalo osjetila je i sama publika na svojoj koži. Nešto se koncerata uspjelo održati tijekom ljeta dok se moglo svirati na otvorenom, no došlo je i do takozvane hibridne pojave koncerata, a to su oni koncerti koji su išli online. Zbog toga smo odlučili da i takvu vrstu koncerata uzmemo u obzir kao konkurenciju za kategoriju Koncert godine, rekao je Aleksandar Dragaš, voditelj Stručne komisije Rock&Off-a.


Dulji rok prijave


Osvrnuo se na još jednu novost, a to je produljenje roka izborne godine za objavu izdanja, pjesme ili koncerta.
– Malo smo produžili rok izborne godine, stoga albumi koji su nastali do 10. prosinca imaju svoju priliku, pa je rok pomaknut za deset dana, dodao je Dragaš.


Treća godina ove nagrade obilježava i nastavak suradnje s Iskonom, glavnim pokroviteljem Rock&Off-a od samoga početka.


– Za 2021. godinu imamo spremne mnoge planove, a u slučaju nepovoljne situacije imamo spremnu i digitalnu verziju događanja. Kao internetska kompanija nismo bili toliko pogođeni pandemijom kao glazbenici, pa ovim projektom želimo i dalje podržavati ovaj projekt. »Show must go on«, rekao je Krešimir Madunović, predsjednik Uprave Iskona.


Najavljena je i druga godina Male škole Rock&Off novinarstva koja će biti održana u proljeće i ljeto sljedeće godine. Za kraj dodajmo da je pokretač nagrade Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.


RAČUNAJU SE I ONLINE KONCERTI

Kako bi doskočili problemima povezanima s nedostatkom koncertnog programa zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili ove godine izvanredno u obzir uzeti i online koncerte koji su održani u ovim kriznim vremenima