Circus Maximus Festival

Na Zrću prvi festival DAO za koji će se ulaz plaćati kriptovalutama. Evo detalja

Ivana Kocijan

Foto: MARKO EDGE

Foto: MARKO EDGE

DJ zvijezde Da Tweekaz, Brennan Heart, Imanbek i Harris&Ford, samo su neka od imena koja dolaze na PagHrvatski tim stručnjaka iz nekoliko područja organizira prvi festival DAO u svijetu za koji će se ulaz plaćati kriptovalutama. Riječ je o Circus Maximus Festivalu, čiji će domaćin biti Noa Beach Club sa Zrća u razdoblju od 8. do 13. kolovoza. Prema najavama organizatora, riječ je o manifestaciji koja će mijenjati festivalsku scenu i njezinu organizaciju u smislu koji poznajemo. DJ zvijezde Da Tweekaz, Brennan Heart, Imanbek i Harris&Ford, samo su neka od imena koja dolaze na Pag da nas zabave, naravno u skladu s epidemiološkim preporukama i okvirima.


Pametni ugovor


Kako objašnjavaju, DAO ili Distributed Autonomus Organisation je organizacija koja se provodi kroz pravila kodirana u pametnim ugovorima. DAO se mogu organizirati oko zajedničkog cilja ili interesa. Iako je danas većina DAO-a usmjerena na financije, sve više timova istražuje mogućnosti u drugim industrijama (primjeri su dobrotvorni rad, zajedničko kupovanje umjetnina itd.).


– Ono što istražujemo jest kako glazbeni festival može biti organiziran na DAO način, tako da dopuštamo svima zainteresiranima da posjeduju i upravljaju glazbenim festivalom. U našem slučaju postojat će pametni ugovor koji drži budžet festivala! Članovi Glazbenog festivala DAO moći će odlučiti gdje će se i kada održati sljedeći festival, koji će DJ svirati, koliko će svaki umjetnik biti plaćen. Na taj način kupac nije samo kupac, već i sudionik kojem je omogućeno da utječe na smjer glazbenog festivala, otkrio je informatički stručnjak Nikola Jokić.


Liderska pozicija
To je velik iskorak za festivalsku scenu u svijetu, a Hrvatsku taj projekt stavlja u lidersku poziciju. Taj mehanizam omogućuje postizanje optimalne cijene koju je kupac spreman platiti – u određenom smislu – tim se mehanizmom tržištu dopušta da pronađe optimalnu cijenu za festival. Ulaznice koje se kupuju rano jeftinije su, a posljednje prodane ulaznice su skuplje.


– Slijedeći tehničke standarde novih, decentraliziranih financija, postajemo dijelom većeg ekosustava – dopuštajući drugim projektima da se integriraju s našim mehanizmom prodaje karata i na taj način proširimo publiku kojoj možemo pristupiti. Upravo iz tog razloga odlučili smo napraviti besplatan softver otvorenog koda kojim se može koristiti bilo tko na svijetu za svoje događaje i prodaju ulaznica. Važno je napomenuti da za svaku kupnju osoba dobiva NFT Ticket, što je zapravo trajni digitalni zapis koji ima svoju vrijednost te ostaje kupcu i nakon festivala, dodaje Jokić.


Uzor Rimljani


Josipa Žižić, voditeljica marketinga Noa grupe, objasnila je kako je inspiracija za Circus Maximus potekla od drevnog rimskog stadiona i masovnog zabavišta u Rimu za vrijeme »ludija«, što su zapravo bile javne igre koje su sponzorirali vodeći Rimljani u korist rimskog naroda.
– Trajale su od jednog dana do spektakularnih proslava na više mjesta održanih tijekom nekoliko dana! To nas je podsjetilo na formu festivala te smo odlučili napaviti korak dalje u event industriji i napraviti svojevrsnu revoluciju. Čeka nas još mnogo izazova, ali želimo da svi sudionici budu dio umjetnosti, da je zajedno stvaraju i oblikuju, dodala je.


U stručnom su timu festivala još i jedan od osnivača Noa grupe Ivan Jokić, dizajner Aldo Stošić te glazbeni menadžer Saša Đurđević.