28. dodjela nagrada

Na sunčanoj strani Prisavlja zasjalo sunce Porinovo: Pavelu nagrada za album godine, Gržinčiću za najbolje likovno oblikovanje

Siniša Pavić

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

GLAZBA SE VRATILA MEĐU LJUDE Uz nastupe uživo pred publikom u Zagrebu u subotu navečer održana svečana dvadeset i osma dodjela najvažnijih glazbenih statua u nasNakon što je zbog COVID-19 Hrvatska radiotelevizija otkrila da livada pred zgradom na Prisavlju sjajno funkcionira kao koncertni prostor, na toj »sunčanoj strani Prisavlja« u subotu navečer održana je 28. dodjela najprestižnije hrvatske glazbene nagrade Porin. Za ovu prigodu pozornica je bila raskošna, na njoj 20-ak glazbenika i mali milijun ekrana, a podno pozornice na onoj livadi – koja je za ovu prigodu bila zaštićena pokrovom od čudna materijala taman da je u visokim petama teško bilo po njemu gaziti – stolovi za koje su sjeli nominirani, njihovi gosti i pripadnici sedme sile.


porin

Foto: Davor Kovačević


Veseli i raspoloženi


Sve je izgledalo poprilično svjetski, baš kao što su glazbenici izgledali posve sretni što napokon pred nekim pjevaju uživo ili nekog od kolega gledaju i slušaju kako uživo pjeva, a ne da je Zoom ili štogod te vrste. Ili, kako to koju minutu prije početka izravnog prijenosa na Prvom programu HTV-a reče nazočnima HTV-ova asistentica režije Ruža Novak: »Budite veseli i raspoloženi. Opet smo svi na broju. Napokon smo se našli nakon dugog vremena.« Vodilo se računa čak i o tome da je sezona komaraca u Zagrebu počela, pa su u ponudi bila i maziva protiv komaraca, samo COVID-19 je ostavio tolika traga da su neupućeni to mazanje preskočili vjerujući da je u bočicama svuda prisutan dezinficijens.


Foto: Davor Kovačević


Pljesak za Josipu


Dodjelu su suvereno vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić, a i glas Duška Ćurlića obavio je dobar posao preko velikih zvučnika. Prezenteri su bili tko bolji, tko lošiji, više i manje duhoviti, mahom brzi. Iznad svih zato, bez konkurencije, osebujno divna Josipa Lisac, koja se dijeleći Porin za novog izvođača godine zapitala »hoće li se mladima svidjeti ovaj svijet što smo ga stvarali«, glazbeni dakako, pa nagradu dala Albini. Inače, Josipa Lisac zaslužila je i pljesak na otvorenoj sceni, onaj koji nije mogla dobiti lani jer je dodjela zbog pandemije COVID-19 bila studijska s minimalnim brojem sudionika.


Foto: Davor Kovačević


Kovačiček i Foretić
Još se legendi penjalo na pozornicu gdje su se Porini dijelili. Zdenka Kovačiček i Silvio Foretić zaslužili su Porin za životno djelo, dok je istu nagradu posmrtno dobio Krunoslav Kićo Slabinac. No apsolutni pobjednik ovogodišnje dodjele je ipak i prije svih – grupa Pavel! Za album »Ennui« i zbog pjesama na njemu, Pavel je zaslužio pet nominacija, a osvojio četiri Porina! Njihov je Porin za Album godine, pa onaj u kategoriji Najbolji album pop glazbe te onaj u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje »naš čovjek«, Riječanin Filip Gržinčić, dok je pjesma »Ne daj na nas«, koju potpisuje Aljoša Šerić, a koju izvode Pavel feat. Tedi Spalato, osvojila Porin za najbolju vokalnu suradnju. Jedini Porin koji Pavel osvojio nije jest onaj za Pjesmu godine, ali su je zato lijepo zapjevali Pavel i Damir Kedžo, koji je pjevao umjesto Spalata.


Foto: Davor Kovačević


Jaka riječka scena


Riječka je glazbena scena i opet pokazala da je jaka. Damir Urban zaslužio je Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu pjesme »Nitko osim nas«. Uz već spomenuti Porin za likovno oblikovanje albuma, Filip Gržinčić je zaslužio i Porin u kategoriji Najbolji videobroj za »Dangerous Waters« izvođača J.R. Augusta. Ne smije se zaboraviti ni da je Porin za Najbolju izvedbu jazz skladbe osvojio Elvis Stanić Group za izvedbu skladbe »Peter Pan Picking Strawberries 2020«. A tu su i četiri Porina kojima se može pohvaliti Ivan Pešut, bilo da ih je zaslužio sam ili kao dio gitarističkog trija 9OF3 što ga uz njege čine Bruno Kovačić i Miroslav Lesić. Albumom »9OF3« osvojili su oni Porine za Najbolji instrumentalni album i Najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe te onaj za Najbolju snimku albuma, a Pešut je odnio kući i Porin za najbolji aranžman za skladbu »Boje« koju pjeva Nika Turković. Kovačić, Lesić i Pešut otvorili su i dodjelu s pjesmom »Lenny Bonham« i bome zvuči to, najblaže rečeno, žestoko.


Foto: Davor Kovačević


Plodna klima


Pešut se nakon te izvedbe povukao u orkestar, među dvadesetak glazbenika orkestra na pozornici, a kada smo ga nakon svega ulovili, bio je jednostavno rečeno i kako nam je priznao, sretan. Pitamo ga, egzistira li to u Rijeci ipak neka plodna klima za dobre glazbenike.
– U Rijeci ima uvijek toliko dobrih stvari. Uvijek netko nešto dobije jer se puno toga proizvodi, kazao nam je Pešut.
Stoga i ne čudi što je njegov odgovor na naš upit kakvi su mu planovi i što kani dalje – jednostavan.
– Samo dalje proizvoditi dobru mjuzu, uz širok osmijeh će Pešut.


Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević


Alejuandro Buendija


Primajući statuu Porina za izvedbu pjesme »Nitko osim nas«, Damir Urban je kratko ispričao njezino nastajanje. Snimio ju je u maloj sobici na Brijunima, u pet minuta na gitari koju, kako reče, i ne svira sjajno, uz otvoren prozor i zbog njega jer ga je natjerao da upija sve zvukove otoka.
– Čudno. Ali pjesma je našla put, reče Urban.
Put su našle sve nagrađene pjesme, instrumentali, albumi, izvedbe. Tu je prva među jednakima i ona koja je zaslužila Porin za Pjesmu godine – »Mali krug velikih ljudi« autora Ivana Dečaka što je pjeva Massimo. Najbolji ženski vokal je Vanna za izvedbu pjesme »Puna memorija«. Najbolji album jazz glazbe ima Cubismo, a Porin za najbolji album hip-hop glazbe osvojio je Alejuandro Buendija, odnosno Saša Antić za album »Škrinja«.


Uspjelo je!


Popis svih nagrađenih u 36 kategorija stoji, dakako, na mrežnim stranicama Porina, no ono što se čini i najvećim dobrom ovogodišnje dodjele jest to što se glazba vratila među ljude. Ili kako to reče Zoran Prodanović Prlja, za ovu prigodu svečano odjeven u šljokice i visoke potpetice baš kao i kolega mu Damir Martinović Mrle, s obzirom na to kakva je bila glazbena godina, nešto se ipak napravilo.
– Ovo održavanje Porina je uspjelo. I neka je! – zaključio je Prlja.


I neka je!


Producent godine

Producentom godine proglašen je Goran Kovačić. Dvije statue Porina kući odnose Solisti i Zbor Bavarskog radija; orkestar Minhenskog radija te dirigent Ivan Repušić, u kategoriji Najbolji album klasične glazbe za album »Igor Kuljerić: Hrvatski glagoljaški rekvijem« te u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe. Najboljim albumom božićne glazbe proglašen je album »Na Božić sve najbolje – naša ljubav za njihova srca – duhovne pjesme« raznih izvođača. Porin za Najbolji album s raznim izvođačima pripao je albumu »67. Zagrebački festival«, odnosno Neni Belanu. Porin za Najbolji koncertni album osvojio je album »Live at Hrvatski glazbeni zavod« u izvedbi J.R. Augusta. Porin za Najbolju skladbu klasične glazbe osvojio je Silvio Foretić za svoju skladbu »Concerto Rosso, za klavir i orkestar«.
Album »U sjećanje na Mikija – koncert iz Lisinskog ‘Nek noćas pjesme plove’« u izvedbi raznih izvođača osvojio je Porin u kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe. Najboljim albumom pop-folklorne glazbe proglašen je album »21 lice ljubavi« koji izvode Najbolji hrvatski tamburaši, dok je album »For Him And Her« izvođačice Amire Medunjanin osvojio Porin u kategoriji Najbolji World Music album. Najboljim tematsko-povijesnim albumom proglašen je album »Oliver Dragojević – Live – Original Album Collection«, dok je Najboljim albumom popularne duhovne glazbe proglašen album »Sve će biti dobro« koji i izvodi i producentski potpisuje Bruno Krajcar.

BARE & MAJKE, VINKO ĆEMERAŠ, RUNDEK, JIMMY STANIĆ, JE VEUX…

U kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom Porin su dobili Goran Bare & Majke za izvedbu pjesme »Rođen za suze«, a Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli osvojili su Porin u kategoriji Najbolji album rock glazbe za album »Na putu«. Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je album »91+« Stjepana Jimmyja Stanića & Orkestra Josipa Cvitanovića. Rundek & Ekipa osvojili su Porin u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe za album »Brisani prostor«. Je Veux, odnosno Željka Veverec osvojila je Porin u kategoriji Najbolji album elektroničke glazbe za album »I Glow«.