Dokumentarni film

“My Life as a Rolling Stone”: Stigao dokumentarac o legendarnom rock sastavu

Claudia Bošković

Film nastoji rasvijetliti lik i djelo svakog člana benda i njihov osobni glazbeni dodir»A rolling stone gathers no moss« – stara je poslovica značenja »kotrljajući kamen ne skuplja mahovinu« koja je inspirirala cjelokupni umjetnički senzibilitet rock glazbe 60-ih godina, a od prvotnih negativnih konotacija postala je sinonim za slobodan duh i nesputanost kontrakulturne zajednice distinktivnog glazbenog izričaja.


Od narodne poslovice do zadobivanja suvremenijeg značenja u drugoj polovini 20. stoljeća, fraza »rolling stone« udomaćila se u brojnim proizvodima pop kulture – uz kultnu »Like a Rolling Stone« Boba Dylana i naziv jednog od vodećih časopisa posvećenih rock glazbi, »Roling Stone« jedan od značajnijih svakako je i »Rollin’ Stone« blues velikana Muddyja Watersa, koji je ujedno i inspirirao naziv jedne od najdugovječnijih »institucija« rock glazbe.


Nije teško pogoditi da je riječ o legendarnim Rolling Stonesima, koji već šezdesetu godinu praše opaku mješavinu Chicago bluesa i rock ‘n’ roll korijena. Formirani davne 1962. godine u Londonu, na ostacima The Blues Boysa, u dugih šezdeset godina karijere Stonesi su prošli kroz sve ono što čini jedan rock bend s turbulentnom prošlošću – seks, droge i rock ‘n’ roll, a u recentnijem vremenu, i gubitak – a u pitanju je ni manje ni više legendarni bubnjar Charlie Watts.
 


Svejedno, nezaustavljivi trojac – Mick Jagger, Keith Richards i Ronnie Wood – u pratnji bubnjara Stevea Jordana ove godine otisnuo se na turneju Sixty, a jubilarnom rođendanu posvećena je i nova dokumentarna serija »My Life as a Rolling Stone«, koja u svega četiri epizode, kroz novije intervjue s glazbenicima, ali i arhivske snimke, te dosad neviđene snimke i ekskluzivne priče nastoji rasvijetliti lik i djelo svakog člana benda i rekapitulirati njihov osobni glazbeni dodir kojim su definirali jedinstven i prepoznatljiv zvuk Rolling Stonesa, ali i preusmjerili kormilo zbivanja u povijesti rock ‘n’ rolla.


U serijalu su istaknuti najvažniji aspekti doprinosa svakog člana bendu – Jaggeru se pripisuje reputacija ekscentričnog lidera androginog izgleda, Richardsu devijantnog buntovnika koji je definirao zvuk Rolling Stonesa, Woodu povučenog stabilizatora sukobljenih ega, a Wattsu su upućene sve riječi hvale, odnosno kako je i sam Richards izjavio – »najbolji bubnjar kojega je Engleska ikada proizvela«.


«My Life as a Rolling Stone« priča je o uspjehu te, kao što se i navodi, ulozi benda poput »veze između kontrakulture 1960-ih i komercijalnog modernog svijeta«, ali prvenstveno o iznimnom glazbenom doprinosu i inovativnosti koja je pop kulturu uzdrmala do samih temelja.


Rock ‘n’ roll entuzijasti dokumentarnu seriju mogu pratiti na televizijskoj platformi Epix, gdje je premijerno emitiranje započelo 7. kolovoza.