Mlada glumica Mirna Mihelčić koju gledmao u “Kumovima”: ‘Želim da moj rad uvijek bude ‘moje najbolje”

Ana Braškić

Foto: PRESS HRT

Foto: PRESS HRTU program Nove TV u ponedjeljak se vraća serija »Kumovi«. Kako stoji u najavi Nove TV, u novoj sezoni nas očekuje sve ono zbog čega smo voljeli prvu sezonu: mnogo topline, humora, autentičnosti obiteljskih odnosa omiljenih likova iz Zaglava pomiješanih s novim zanimljivim zapletima koje donose novi likovi iz Zagreba, koji će zakomplicirati dramsku situaciju i djelovati na sudbine i odnose među likovima.


Tajne iz prošlosti se otkrivaju, a ulozi se povisuju. Čeka nas zanimljivih zapleta, a opet je sve uronjeno u autentični mentalitet Dalmatinske zagore i njihov specifičan humor koji su ovu seriju učinili najgledanijom domaćom serijom u 2022. godini. I u drugoj sezoni Matiju Macan tumači mlada šibenska glumica Mirna Mihelčić.


Foto: LUKA DUBROJA


Suradnja s velikim glumcima


Mirnu gledamo i na Hrvatskoj televiziji, u drugoj sezoni humoristične serije »Mrkomir I.«, koja se bavi dogodovštinama častohlepnog, ali i naivnog hrvatskog kneza Mrkomira I. Mirna utjelovljuje lik Maruše, kćeri kneza Mrkomira, kojeg glumi Goran Navojec.
Mirnu su gledatelji mogli vidjeti i u RTL-ovoj, također humorističnoj seriji »Blago nama«, gdje se u pojavila u kraćoj epizodnoj ulozi. Radila je i sa sugrađankom Danirom Gović, s kojom je snimala kratke igrane priloge o odgoju i mladima. Mirna je završila studij glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu.


Na male ekrane uskoro se vraćaju »Kumovi«, a s njima i vi kao Matija. Što nas očekuje?


– I gledatelje i mene očekuje avantura jer, kao što znamo, Matija je trudna. I Matija i ja se prvi put nalazimo u toj ulozi, pa je bilo dosta zabavno snimati.


Lik Matije posve je drukčiji od Maruše. Koju je bilo lakše glumiti? Koja vam je sličnija?


– Pa, sličnija mi je Maruša jer je prgavija od Matije i ne boji se pokazati svoje mišljenje, ali jednako uživam u obje uloge.


U »Kumovima« su vam roditelji cijenjeni glumci, Darija Lorenci Flatz i Vedran Mlikota, u »Mrkomiru I.« Ecija Ojdanić i Goran Navojec. Tko su vam bolji »roditelji«? Čemu su vas oni naučili?


– Oba para su veliki glumci i jedni od najpoznatijih na ovim prostorima, tako da mogu reći da sam imala sreću s oba para roditelja. Kao mlada glumica upijam sve na setu, a najviše sam naučila upravo od njih jer sam s njima najčešće i puno se od njih može naučiti. Izuzetno su profesionalni i neizmjerno pažljivi prema meni.


Obitelj Macan u “Kumovima”, Foto: PRESS NOVATV


Dva različita projekta


Kao Matija ste zaljubljeni u Martina, kojeg glumi vaš kolega i prijatelj s Akademije Lovre Kondža. Kako je glumiti da si zaljubljen u nekog koga i privatno znaš?


– Jako ga volim kao osobu, baš zato što ga znam dugo, pa samim time mi ništa nije teško odglumiti s njim. Dugogodišnje poznanstvo uvelike nam je olakšalo i potpuno eliminiralo bilo kakvu neugodnost na snimanju.


Imate li neku anegdotu s Lovrom na setu?


– Pa, nemam neke vrijedne spomena (smijeh).


»Kumovi« su sapunica, »Mrkomir I.« humoristična serija s limitiranim brojem epizoda. Kako je bilo snimati jednu, a kako drugu seriju?


– Potpuno drukčiji način snimanja i baš zbog toga toliko volim oba projekta. »Kumovi« se snimaju bržim tempom, dinamično je i to jako volim. S druge strane, »Mrkomir I.« se snima detaljnije i puno se pažnje posvećuje svim segmentima, pa samim time je i to jako zanimljiv proces i puno se toga da naučiti.


Prošle ste godine zahvaljujući ulozi Maruše bili nominirani za zvijezdu u usponu u kategoriji Komedije na Sarajevo Film Festivalu, sada ste zahvaljujući ulozi Matije iz »Kumova« nominirani za Večernjakovu ružu u kategoriji Mlade nade. Što vam znače ta priznanja? Kako vam je bilo prošetati crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala?


– Prve dvije uloge u životu i za obje imam nominaciju, što govori koliko sam počašćena što sam dobila baš te uloge. Imala sam neizmjernu sreću, a i potrudila sam se da što bolje odradim posao koji mi je dan.


To me dovelo do tih priznanja i svaki dan sam sretna i zahvalna na obje uloge i na obje nominacije.


Mogućnost da odem na tako veliki festival kao što je Sarajevo Film Festival kao nominirana i da budem rame uz rame s tako velikim imenima i talentima je nevjerojatno. Sjećam se da sam si tada ponavljala cijelo vrijeme da ja trenutačno živim vlastiti san.


Foto: PRESS NOVATV


Trud se isplatio


Počela je druga sezona serije »Mrkomir I.«. Je li se vaš lik promijenio u odnosu na prvu sezonu?


– I dalje je moja Maruša svojeglava, ali sada je muče neke druge, tinejdžerske muke.


Kako ste reagirali kada ste dobili ulogu u »Mrkomiru I.«?


– Bila sam preponosna na sebe. U tom trenu sam shvatila kako se sav moj trud do tada napokon isplatio. Posao glumca je jako nepredvidiv i nesiguran. Ja sam u tom trenutku bila još na fakultetu i neizvjesna budućnost je bila preda mnom. Takva vijest ti unese mir i sigurnost da sve to što radiš ipak netko vidi i da će se, ako se trudiš, sve isplatiti.


Maruša je razmažena tinejdžerica. Je li bilo teško uživjeti se u lik?


– Pa nije bilo teško jer, iako možda nikad nisam bila razmažena, karakterno smo dosta slične.


Kako je bilo nositi srednjovjekovne kostime i frizure?


– Uživam u ulaženju u ulogu putem šminke i kostima. To je baš poseban proces koji te odvodi u potpuno drugi svijet od onoga koji živiš. Uvijek kažem da je moj posao najbolji na svijetu, baš zato što nam omogućuje da budemo princeze, kraljice ili vještice.


Kao Matija u “Kumovima”, Foto: PRESS NOVA TV


Slušljiva sam


Pročitala sam da ste upravo s Ecijom Ojdanić najviše radili, čemu vas je sve naučila? Biste li s njom voljeli igrati i u kazalištu?


– Ecija je moja velika podrška i najviše sam učila od nje. Uvijek me gurala naprijed i u svakoj mojoj dvojbi bila je tu da mi pomogne. Predivno je imati takvu glumicu i kolegicu u životu. Zauvijek će imati posebno mjesto u mom srcu.


Petnaest godina bavili ste se plesom plešući u majčinom studiju Plesni teatar Sjene u Šibeniku. Kako to da ste postali glumica, a ne plesačica?


– Ples volim, ali moje tijelo mi je govorilo da nije stvoreno da bude profesionalni plesač. Zahvaljujući plesu otkrila sam kazalište i znala sam da tamo želim provoditi svaki dan. Upravo me mama, dok sam još plesala kao mala, pitala što mogu raditi cijeli dan a da se ne umorim, i ja sam odgovorila »biti u kazalištu«. Trenutačno nisam u njemu, ali sam jednako sretna i jednako se ne umaram.


Pročitala sam da biste voljeli glumiti u mjuziklu. Kako stojite s pjevanjem?


– Mislim da sam slušljiva (smijeh). Trebam svakako raditi na svom pjevanju kako bih bila potpuno zadovoljna, ali dobro mi ide.


Biste li zaplesali u »Plesu sa zvijezdama«?


– Zaplesala bih uvijek i svugdje, a najviše u »Plesu sa zvijezdama«. Možemo reći da mi je to trenutačno, uz film, neki neostvareni san.


Foto: PRESS HRT


Rijetko u Šibeniku


Jedna ste od onih koja se ne boji gledati sebe na malim ekranima. Kakav je to osjećaj? Pomislite li da biste nešto promijenili?


– Volim gledati stvari koje radim baš zbog toga da mogu mijenjati ono čime nisam zadovoljna. Želim da moj rad uvijek bude “moje najbolje” i zato pratim sve što radim.


Odrasli ste u Šibeniku, no posao vas je odveo u Zagreb. Koliko često stignete kući? Što vam najviše nedostaje?


– Jako rijetko idem u svoj Šibenik i žao mi je što je tako. Najviše mi nedostaje mama, ali ona često dolazi u Zagreb jer smo i brat i ja tu.


Kako provodite slobodno vrijeme u Zagrebu?


– Slobodno vrijeme posvetim ugađanju sebi. Volim odmarati kući uz neki film i jako volim kuhati. Tako se opuštam. Sad, tijekom zime, jako volim skijati. To je uz ples moja velika ljubav. Nisam možda toliko vješta, ali jako volim snijeg, planinu i skijanje.


Na čemu biste sljedeće voljeli raditi s obzirom na to da ste tek na početku karijere?


– Voljela bih se okušati u filmu i kazalištu, ali veselim se i novim serijama.