Inspirirana rock glazbom 60-ih i 70-ih

Mirna Škrgatić: Objavila drugi nosač zvuka “Posljednji trend”

Paulina Plazonić

FOTO/ANDREA MULDER

FOTO/ANDREA MULDER

Ovaj album ima žešći zvuk nego prvi...Kantautorica Mirna Škrgatić, poznato ime domaćih glazbenih krugova, objavila je drugi studijski album, odnosno prvi za Croatia Records, naziva “Posljednji trend”. Ovaj album ima žešći zvuk nego prvi budući da je inspiriran pop i rock glazbom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a komentira “novo normalno” i naš pandemijski život. Popričali smo s Mirnom o tome kako je tekao rad na albumu, kako je na njen rad utjecala karantena te o njenim glazbenim uzorima. Otkrila nam je da joj je velika želja surađivati s Goranom Barom te rekla nešto o budućim projektima i koncertima koji ju očekuju. Najavila je i koncertnu promociju albuma “Posljednji trend” koja će biti održana 8. listopada u Tvornici kulture u Zagrebu.


Prisjetimo se, Mirna je pjevala u riječkim Putokazima, a od 2015. bila je prateći vokal riječkog electro-pop sastava Quasarr. Godine 2016. priključila se kao glavni vokal riječkom country sastavu Crooks & Straights s kojim je nastupala na festivalima u Austriji, Švicarskoj i Norveškoj do 2017. godine kada se odlučila na samostalni autorski rad.


Za početak, otkrijte nam kako je tekao rad na albumu “Posljednji trend”?


– Pjesme za novi album počela sam pisati krajem 2019. godine, a početkom 2020. sam ih počela snimati u studiju. Kako se pojavila korona i ubrzo smo ušli u lockdown, snimanje se moralo zaustaviti, što me prilično usporilo u procesu rada na albumu. Čim je zatoplilo, a mi izašli iz lockdowna, imala sam spremno nekoliko novih pjesama za snimanje, pa smo producent Mark Mrakovčić i ja odmah prionuli na posao i tog ljeta snimili polovicu albuma. U međuvremenu sam potpisala ekskluzivni ugovor za Croatia Records, a krajem ljeta smo objavili prvi singl “Usne grizem” s mog drugog albuma. Za njega su Ira Tomić i John Kardum osmislili meni jedan od najdražih spotova koje smo snimili, duhovitu parodiju na spaghetti western, u kojoj glumim tri različita lika. Nakon toga su uslijedile objave još četiri singla, među kojima je i duet s Ivanom Kindl “Draga moja”, te aktualni singl “Idemo van”.


FOTO/ANDREA MULDER

FOTO/ANDREA MULDER


Znamo da Vas je inspirirala glazba 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Ističu li se možda neki autori koji su vas specifično inspirirali u stvaranju drugog albuma?
– Sve su to autori koje sam slušala u zadnje vrijeme. Imam faze u kojima mi paše različita glazba, a u vrijeme nastajanja ovog albuma intenzivno sam slušala Stonese, Beatlese, Kinkse, Bowieja, ali i neke novije, modernije autore, poput Jacka Whitea i grupe The Black Keys. Inspirirana time htjela sam postići žešći, prljaviji zvuk u odnosu na prvi album, ali sačuvati melodioznost pjesama, u čemu smo Mark i ja, nadam se, uspjeli.


Znam da ste tematizirali “novo normalo” i život u karanteni. Postoji li neka posebna poruka koju ste htjeli prenijeti ili istaknuti na ovom albumu? Postoji li neki zajednički nazivnik ili tema pod koju biste sveli pjesme na albumu?


– Naša apsurdna pandemijska svakodnevica. Cijeli album se zapravo vrti oko toga. Iznijela sam svoje doživljaje, ali i tuđe. Imala sam potrebu prokomentirati ovo vrijeme i društvo u kojem živimo. “Posljednji trend” je naziv singla objavljenog u trećem mjesecu ove godine, za koji je redatelj Vanja Vascarac snimio sjajan spot koji prikazuje preobrazbu muškarca u “drag queen”, povlačeći paralelnu usporedbu sa svećenicima koji također nose haljine i na taj način pjesmi koja propituje uloge u društvu dao dodanu vrijednost. Album sam nazvala “Posljednji trend” jer mislim da je taj naziv najprikladniji za pjesme koje tematiziraju ovaj aktualni trenutak, te ih na određeni način povezuje.


Je li vam karantena olakšala ili otežala snimanje i kako je utjecala na vaš kreativni proces?


– Karantena je na moj kreativni proces utjecala iznimno povoljno jer sam imala vremena posvetiti se svojoj glazbi u potpunosti. Bilo je razdoblja kada ne bih izašla iz stana nekoliko dana i za to sam vrijeme intenzivno pisala i skladala. S druge strane, snimanje je bilo otežano zbog epidemioloških mjera koje su se svako malo mijenjale, pooštravale ili popuštale ovisno o razdoblju, što je produljilo vrijeme nastajanja albuma.


Kako je točno tekao taj kreativni proces?


– Često puta bi mi ideja došla dok sam svirala klavir ili gitaru, koju sam počela učiti svirati prošloga ljeta i na njoj napisala tri pjesme na albumu. Obično mi prvo dođe neka melodija, pa slažem akorde i onda na to pišem tekst. Ponekad mi se u glavi pojave riječi refrena i onda od toga krećem pisati, razvijati priču i pjesmu, ali to je rijetko, najčešće prvo pišem glazbu pa onda tekst.


Je li vam bitnija kritika struke ili reakcija publike?


– Kada je kritika struke zbilja konstruktivna i objektivna, pomaže nam da obratimo pozornost na neke stvari koje bi možda trebalo mijenjati u želji za poboljšanjem rada. Moram priznati kako sam uzela u obzir neke prošle kritike jer su mi zbilja ukazale na neke manjkavosti na koje sam i sama sumnjala. Publika je s druge strane subjektivna, ali kao konzument glazbe koji nije u tom pogledu stručan, već sluša tu glazbu i dolazi na koncerte jer zbilja uživa u njoj, i to je po meni pravi pokazatelj kvalitete rada. Zbog toga mi je draža reakcija publike.


Dosad ste imali mnogo glazbenog iskustva. Je li i kako je ono utjecalo na glazbu koju (pro)izvodite danas i na vašu solističku karijeru?


– Naravno. Svako iskustvo utječe na nas, a na mene kao pjevačicu je najviše ostavilo traga šest godina pjevanja u kućnom bendu na Jam sessionu u klubu Tunel, gdje sam se upoznala i svirala s mnogim izvrsnim glazbenicima i glazbenicama. Tamo sam izbrusila svoj glas i izgradila stil pjevanja, a također stekla mnogo iskustva u improvizacijama i različitim stilovima. Kada sam pjevala u Quasarru, imala sam priliku doživjeti koncerte na velikim pozornicama pred brojnom publikom, a tada se u meni rodila želja za bavljenjem autorskim radom kojim sam se intenzivno počela baviti baš tada.


Imate li neke želje ili planove za buduće suradnje?


– Oduvijek mi je bila želja snimiti duet s Goranom Barom. Mislim da bi mi to bilo ostvarenje jednog od snova. Trenutačno sam posvećena promociji ovog albuma i ne razmišljam previše o suradnjama, ali ću gostovati u filmu jednog našeg poznatog i priznatog gitarista, o čemu će se uskoro znati više.