Izbor ljepote

Mirna Naiia Marić iz Zadra Miss Universe 2020.

Ivana Kocijan

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆRIJEKA – Miss Universe 2020. godine je Mirna Naiia Marić, 21-godišnja djevojka iz Zadra. Prvom pratiljom proglašena je Daria Matić, dok je druga pratilja Andrea Erjavec koja je osvojila i titulu Miss simpatičnosti koju su joj dodijelile druge djevojke.


U velikoj završnici za titulu se borilo pet djevojaka – Mirna Naiia Marić, Valentina Jelenčić, Daria Matić, Andrea Erjavec i Zrinka Ćorić, dok se za titulu Miss Universe 2020. sveukupno natjecalo šesnaest djevojaka. Izbor ljepote održan je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, uz izravan prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije iz Studija Anton Marti na Prisavlju, bez publike zbog trenutne situacije s koronavirusom.


Vrijedna nagrada


Vrhunac prijenosa bio je trenutak u kojem je prošlogodišnja pobjednica Mia Rkman krunom Zlatarne Dodić okrunila svoju nasljednicu koja je potom od prodekana Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) primila glavnu nagradu za četverogodišnji dodiplomski studij ili MBA studij u vrijednosti do 20.000 eura.
Finalistice Miss Universe Hrvatske 2020. bile su: 21-godišnja Ivana Pravdica iz Rijeke, 23-godišnja Valentina Nežić iz Sesveta, 24-godišnja Maria Elena Vukić iz Splita, 18-godišnja Marinela Grljušić iz Požege, 27-godišnja Ivana Šep iz Zagreba, 19-godišnja Klara Jelača iz Splita, 22-godišnja Iva-Mila Brigljević iz Petrinje, 21-godišnja Mirna Naiia Marić iz Zadra, 24-godišnja Valentina Jelenčić iz Slatine, 22-godišnja Daria Matić iz Splita, 19-godišnja Andrea Erjavec iz Perušića, 21-godišnja Tea Radić iz Zagreba, 26-godišnja Jela Vukadin iz Splita, 23-godišnja Melany Stojanov iz Zadra, 22-godišnja Klara Kokić iz Zadra Zadra, 18-godišnja Zrinka Ćorić iz Dubrovnika te 20-godišnja Katarina Klarić iz Zagreba. Posljednja djevojka nije sudjelovala u finalnom natjecanju jer, s obzirom na to da je ovog tjedna stigla iz Graza, nije mogla potpisati službenu izjavu da u zadnjih 14 dana nije boravila izvan Hrvatske.Top 10


Baš kao i za vrijeme prvog dijela priprema, finalistice su bile smještene u hotelu Esplanade gdje ih čekalo preliminarno ocjenjivanje, temeljem kojeg je žiri odlučio kojih će se 10 djevojaka u izravnom prijenosu boriti za titulu. Djevojke su se sinoć žiriju i publici predstavile u tri različita outfita: onom casual KiK Textillien, u kupaćim kostimima hrvatskog proizvođača Pletix i u večernjim haljinama jedinstvene Matije Vuica, dok su na nogama nosile cipele Baldinini.


U Top 10 ušle su: Valentina Nežić, Maria Elena Vukić, Marinela Grljušić, Ivana Šep, Klara Jelača, Mirna Naiia Marić, Valentina Jelenčić, Daria Matić, Andrea Erjavec i Zrinka Ćorić.Vođenje izbora povjereno je Jeleni Lešić koja je i sama nosila ovu prestižnu titulu 2005. godine, te Mariju Sedmaku. U glazbenom dijelu programa nastupio je hrvatski predstavnik na Izboru za pjesmu Eurovizije Damir Kedžo, Domenica, Antonija Šola i Mario Roth te Bojan Jambrošić.