Popularni glazbenici

Mia Dimšić i Marko Tolja u subotu na Ljetnoj: ‘Jako smo uzbuđeni, zadnji je čas da se vratimo publici’

Sandy Uran

Foto: MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Foto: MATIJA HABLJAK/PIXSELL

O zajedničkim koncertima pričamo još od snimanja pjesme »Sva blaga ovog svijeta«. To je bio logičan slijed uzevši u obzir da imamo slične glazbene senzibilitete i ukuse, a i pjesma je odlično zaživjela među ljudima, rekla je Mia, dok je Marko dodao kako se njih dvoje super glazbeno nadopunjujuPoštovatelje ljubavnih balada ove subote na Ljetnoj pozornici u Opatiji s početkom u 21 sat očekuje nesvakidašnji »paralelni koncert« Mije Dimšić i Marka Tolje. U skladu s tim realizirali smo i paralelni intervju s glazbenicima u kojem su nam otkrili pokoji detalj o tome što njihovi obožavatelji mogu očekivati na subotnjem »duet koncertu« te o njihovoj glazbenoj suradnji.


Mia i Marko vrlo su uspješni u svojim glazbenim karijerama i dobitnici brojnih glazbenih nagrada. Već neko vrijeme njeguju glazbenu suradnju te su tako pjesmom »Sva blaga ovog svijeta« osvojili Splitski festival, a prošle godine i Porin za najbolju vokalnu suradnju. Marko je zaljubljenik u swing glazbu i miljenik publike svih generacija, a Mia mlada kantautorica koja je publiku osvojila vedrinom i prepoznatljivim pjesmama. U ovom razdoblju promovira svoj studijski album »Sretan put« i svoju prvu knjigu naslovljenu »Cesta do sna«.


Foto: MATEJ PAŠALIĆ


Jako uzbuđeni


Za početak nam recite kako se osjećate uoči koncerta na Ljetnoj pozornici s obzirom na koncertnu pauzu uvjetovanu pandemijom?


Mia: Jako sam uzbuđena, posebno s obzirom na činjenicu da će sa mnom na pozornici biti i Marko, kao i naši bendovi koji se odlično slažu i uvijek se dobro provodimo zajedno. Naravno, dojam je pojačan činjenicom da mi je užasno nedostajala pozornica, a vjerujem da su i publici nedostajala događanja. Osim toga, velika mi je čast nastupati na Ljetnoj pozornici. Ovo mi je prvi put, a svakako se nadam ne i zadnji.
Marko: Mislim da je malo reći da jedva čekamo i da je svakako zadnji čas da se vratimo svojoj publici. Godinu dana bez koncerata, i na kraju krajeva, osnovnog prihoda, nije bilo lako izdržati, ali eto, nadamo se da se lagano vraćamo u normalu. Jedine koncerte u tom pandemijskom razdoblju imao sam upravo u Opatiji, ove godine za Valentinovo. Jedva čekam opet vidjeti ta lica u publici i siguran sam da ćemo izgorjeti na pozornici.


Početak turneje?


Kako je došlo do dogovora, odnosno što je kumovalo da se odlučite za zajednički koncert?
Mia: O zajedničkim koncertima pričamo još od snimanja pjesme »Sva blaga ovog svijeta«. Nekako nam je to bio logičan slijed uzevši u obzir da imamo slične glazbene senzibilitete i ukuse, a i pjesma je odlično zaživjela među ljudima. Nije odmoglo ni to što se odlično slažemo. Prvi i zasad jedini takav koncert održali smo u božićno vrijeme u Istarskom narodnom kazalištu i to nas je ohrabrilo da i dalje tako planiramo, ali pandemija je sve to skupa malo usporila.


Marko: Kad smo snimili duet, već se rodila ideja o zajedničkoj turneji, ali znamo što se onda dogodilo. Pandemija nas je spriječila u toj ideji, ali iskreno se nadam da je ovaj koncert početak realizacije i te turneje. Mia i ja se super glazbeno nadopunjujemo i siguran sam da bi jedna takva velika regionalna turneja bila pun pogodak.


Snaga instinkta


Zajedno ste snimili pjesmu »Sva blaga ovog svijeta«. Kako je započela vaša glazbena suradnja?


Mia: Čim smo odabrali pjesmu »Sva blaga ovog svijeta« kao jednu od mojih budućih pjesama te je odlučili tog ljeta prijaviti na Splitski festival, i mom timu i meni je na prvu bilo jasno da nam nedostaje muški vokal. Nekoliko mjeseci nakon prve demo snimke, srela sam Marka na jednoj dodjeli nagrada, a baš je tog dana cijeloj mojoj ekipi on pao na pamet.


Pomalo sramežljivo sam ga pitala želi li je otpjevati sa mnom jer se tada još nismo tako dobro poznavali, a on je pristao bez da je čuo pjesmu i na tom povjerenju sam baš zahvalna. Vrlo brzo smo reagirali, snimili pjesmu i spot i pjesma je krenula nekim svojim prekrasnim putem, na Splitskom festivalu osvojila treće mjesto publike, te godinu kasnije bila najizvođenija skladba, a osvojila je i Porin za najbolju vokalnu suradnju.


Marko: Koliko znam, Mia je tu pjesmu imala dosta dugo »u ladici « i čekala pravu osobu za svoj prvi duet. Kad me pitala da snimimo duet, pristao sam bez da sam čuo pjesmu. Jednostavno sam znao da će biti odlična jer mi se sviđalo sve što je do tada Mia radila sa svojim timom. I eto, moj instinkt u ovom slučaju nije fulao.


Foto: IGOR SOBAN/PIXSELL


Bit će iznenađenja


Što najviše cijenite kod vašeg glazbenog partnera s kojim ćete imati koncert u Opatiji?


Mia: Ono što uvijek izdvojim je izuzetan smisao za humor zbog kojeg s Markom apsolutno nikome nikad ne može biti dosadno, a osim toga tu je njegova iskrenost, poštenje, autentičnost i lojalnost prema bliskim ljudima. Sretna sam i zahvalna što mogu reći da se od našeg dueta i svega što je uslijedilo ubrajam u tu skupinu. Njegov ogroman glazbeni talent je također neupitan, ali u suradnjama mi to nije ključno. Na prvom su mjestu dobra kemija i prijateljstvo.


Marko: Jednostavnost, iskrenost prema glazbi i to što i sama piše svoje pjesme. Radi glazbu bez puno filozofiranja i računice. Onako, iskonski, kako osjeća u tom trenutku. Zapravo, vrlo su nam slična razmišljanja o glazbi pa valjda zato i dobro funkcioniramo na pozornici.


Kakva sve glazbena iznenađenja pripremate za ovaj koncert? Otkrijte nam barem jedno.


Mia: Osim autorskih pjesama koje publika sigurno očekuje, izvest ću i neke omiljene obrade, bit će tu svega i svačega i nadam se da će naša sreća što napokon nastupamo zaraziti i ljude.
Marko: Sigurno je da ćemo otpjevati »Sva blaga ovog svijeta«, ali bit će tu možda i još koji zanimljiv duet. Ali neka to ostane iznenađenje.


Modno usklađeni


Imate li u planu snimiti još koji duet?


Mia: Zasad nemam ništa konkretno u planu jer mi je najvažnije da se prvo dogodi pjesma koja to stvarno traži i da ništa nije na silu, kao što je bilo i s ovim duetom. Znam da ću znati kad dođe ta prava pjesma i pravi trenutak, a tada ću sigurno i spontano čuti nekog određenog izvođača u njoj. Dueti su mi super koncept i nadam se da će i dalje biti sastavni dio moje glazbene priče.


Marko: Nemamo, ali ne bih imao ništa protiv. Kad je »Sva blaga ovog svijeta« postala tako uspješna, šalili smo se da moramo snimiti cijeli album dueta… Nikad se ne zna…


Kad je riječ o outfitu za zajednički koncert, pretpostavljam da ćete biti i modno usklađeni. Kako ste osmislili taj vizualni dio priče ove opatijske koncertne priče?


Mia: Još ga nismo osmislili, ali budući da znam da Marko najčešće bude u odijelima, samo se prilagodim bojom haljine ili odijela i uglavnom izgleda kao da smo se dogovarali.


Marko: Hehe, još nismo osmislili vizualni dio. Kao i uvijek, prepustit ću se u stručne ruke mog Fidelio tima koji me već godinama odijeva u njihova super odijela. Ali svakako ćemo se uskladiti barem po pitanju boja. Čini mi se da i Mia i ja uvijek više pažnje pridajemo glazbenom aspektu koncerta, ali naravno, moramo zadovoljiti i onaj vizualni.