Plaćeni dopusti

Meghan Markle prozvala američki Kongres: “Nijedna obitelj ne bi se trebala suočiti s tim odlukama”

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Opisala je i svoje djetinjstvo.Vojvotkinja od Sussexa pozvala je zastupnike u američkom Kongresu na uvođenje plaćenog dopusta za novopečene roditelje.


Meghan je objavila da je napisala pismo predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi i čelniku većine u Senatu Charlesu Schumeru “kao mama” i “u ime milijuna američkih obitelji”.


Vojvotkinja, koja je majka Archieja i Lilibet, rekla je da bi plaćeni dopust trebao biti “nacionalno pravo” dok se prisjetila koliko su njezini roditelji naporno radili i kako je i sama počela raditi s 13 godina.
Napisala je: “Odrasla sam na salati od 4,99 dolara u Sizzleru – tada je to možda koštalo manje (da budem iskrena, ne sjećam se) – ali sjećam se osjećaja: znala sam koliko su teško roditelji radili kako bi to priuštili jer je čak i za pet dolara jesti vani bilo nešto posebno, a ja sam se osjećala sretnom.


“I kao izviđač, kad bi moja četa išla na večeru na veliko slavlje, bilo je to opet u tom istom baru ili u The Old Spaghetti Factory jer su to te obitelji jedino mogle platiti.


“Počela sam raditi (u lokalnoj trgovini smrznutog jogurta) s 13 godina. Posluživala sam za stolovima, čuvala djecu i druge poslove kako bih namaknula novac.


“Radila sam cijeli život i štedjela kad i sam i gdje mogla – ali čak je i to bio luksuz – jer se obično radilo o tome da se sastavi kraj s krajem i da imam dovoljno da platim stanarinu i natočim gorivo u auto.”


Meghan se osvrnula na svoj obiteljski život nakon rođenja Lilibet ranije ove godine, rekavši: “U lipnju smo suprug i ja dočekali drugo dijete.


Kao i svi roditelji, bili smo presretni. Kao i mnogi roditelji, bili smo prezadovoljni. Kao i manji broj roditelja, nismo se suočili sa surovom stvarnošću da prvih nekoliko ključnih mjeseci ne provedemo s bebom i vratimo se na posao. Znali smo da je možemo odvesti kući i u toj vitalnoj (i svetoj) fazi posvetiti se svojoj djeci i obitelji.”


“Nijedna obitelj ne bi se trebala suočiti s tim odlukama. Nijedna obitelj ne bi trebala birati između zarade za život i slobode da se brine za svoje dijete (ili voljenu osobu, ili sebe, kao što bio slučaj s planom plaćenih dopusta) .”