MAKK 2021

Međunarodna autorska konferencija: Kakva je budućnost glazbene industrije?

Ivana Kocijan

Foto: MAKK 2021

Foto: MAKK 2021

Kako će se (pre)živjeti od glazbe u 2022. i koliko su opasni AI – autori i glazbenici?Što je zajedničko kriptovalutama, glazbi i autorskim pravima? Isplati li se više investirati u nekretninu ili u glazbeni katalog? Tko su pobjednici, a tko gubitnici glazbenog streaminga? Kako će se (pre)živjeti od glazbe u 2022. i koliko su opasni AI – autori i glazbenici? Odgovore na ova pitanja doznat ćemo na devetom izdanju Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK što će se održavati ovog četvrtka i petka u zagrebačkom MSU-u.


Jedan od gostiju konferencije bit će Kriss Thakrar, konzultant ugledne britanske kuće MIDIA research s dugogodišnjim iskustvom u digitalnim medijima i kreativnom poduzetništvu. Njegova prezentacija »Budućnost glazbene industrije u kreativnoj ekonomiji« fokusirat će se, između ostalog, i na vrijednost glazbe u digitalnoj i gaming industriji te načinima na koje će glazbeni kreativci zarađivati u budućnosti.
HDS ZAMP, jedan od organizatora konferencije, na MAKK-u će predstaviti svoj najnoviji projekt Rap School.


Riječ je o suradnji s platformom Joomboos i 24sata kojom se mladim (rap) glazbenicima i publici približava ideja autorskog rada i prava. Kroz natjecanje u rimama i beatovima, koje financira Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), poznati hrvatski reperi i članovi Hrvatskog društva skladatelja Fil Tilen, Marin Ivanović Stoka i Hiljson Mandela među odabranim kandidatima pronaći će najboljeg mladog repera koji će osvojiti produkciju albuma. Publici MAKK-a projekt će predstaviti »najbrži hrvatski reper« Fil Tilen.
Konferencija će također ugostiti i glazbenice Albinu i Irenu Žilić, a u sklopu programa bit će održana i panel-diskusija o novom Zakonu o autorskom pravu, predstavljanje rezultata studije o utjecaju COVID-19 na hrvatsku kulturnu i kreativnu industriju, a najavljeni su i programi vezani uz intelektualno vlasništvo.