"Snebivaš me"

Mani Gotovac predstavila prvi roman: Priča triju žena iz jedne obitelji

Edita Burburan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Između izmišljenih likova, pojavljuju  i stvarne osobe poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana i Angeline JolieRIJEKA Jučer u foajeu HNK Ivan pl. Zajca bivša intendantica Mani Gotovac predstavila je svoj prvi roman »Snebivaš me«. Nakon prvih dvaju autobiografsko-memoarskih  zapisa objavljenih u knjigama Fališ mi, Mani Gotovac predstavila je svoju fikcijsku prozu, priču  triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi, njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana.


Opisujući njihove živote postavlja brojna pitanja o položaju žene u društvu i progovara o najskrovitijm odnosima između muškarca i žene na ovim prostorima zahvaćajući problematiku na svim razinama, emocionalne, socijalne, materijalne.  


– Ovaj roman počela sam pisati prije četiri godine. Počelo je jednom slučajnom misli o tome kako se stalno nešto  ponavlja. Primjerice ponavljaju se sudbine u jednoj obitelji. Krenula sam od te misli i najprije sam napisala  esej. Poslala sam ga svom uredniku. Kad ga je pročitao, upitao me imam li hrabrosti napisati  novelu, a ja sam nakon toga napisala roman. Zanimljivo je da  mnogi koji su pročitali knjigu pišu mi i nazivaju me govoreći da me je zasigurno inspirirao ovaj ili onaj za opis glavnog lika, no mene je zapravo inspirirao Sheakspereov lik Jago iz Otela.O knjizi je govorila i književnica Željka Horvat Čeč, a glumci Judita Franković, Robert Plemić i Jasmin Mekić čitali su odjeljke iz knjige dok je violončelist Petar Kovačić  predstavljanje  začinio glazbenim dionicama interpretirajući Bacha.  U romanu se između brojnih izmišljenih likova, pojavljuju  i stvarne osobe poznate iz javnog života, poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana ili Angeline Jolie i mnogih drugih.

Na kraju predstavljanja brojnim okupljenima obratio se i ravnatelj Opere Marin Blažević.
Među publikom sjedili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zatim Nedjeljko i Marina Fabrio, Darko Gašparović…