»Pjesnolika vol. 1«

Lidija Bajuk predstavila novi album na Svjetski dan poezije

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Najprepoznatljivija po baštinjenju etnoglazbenog izričaja



Lidija Bajuk prekjučer je, na Svjetski dan poezije, u prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu predstavila album »Pjesnolika vol. 1« koji donosi neke od najljepših stihova suvremenog pjesništva naših prostora.


Kantautorica i pjesnikinja, najprepoznatljivija po baštinjenju etnoglazbenog izričaja, uglazbljivala je povremeno od 1982. odabrane pjesnikinje i pjesnike što je na kraju prošle godine rezultiralo albumom sastavljenim od trinaest intimističkih pjesama koje donose prikaze ljepote prirode protkane našim žudnjama i osjećajima, slaveći ljepotu misli, ali i tišine. Promociju su obogatile autoričine izvedbe na gitari te recitacije glumca Zlatka Ožbolta, a prisutnima se obratio i urednik izdanja Domagoj Šiljeg.


“Ono što je važno za reći za ovaj album je da se radi o intimističkim pjesama koje opjevaju hrvatska polja, gradove, kleti, lugove, rijeke, pustare i otoke. Snažno su obilježene zavičajnom riječju i zavičajnim zvukom. Rekla bih da nas pokušavaju usmjeriti na svojevrsni samorazgovor i na to da možemo biti prvenstveno sami sa sobom, a onda naravno i s drugima te da budemo bolji sutra nego što smo danas“, poručila je Bajuk.




Nakon »Gajete« Jakše Fiamenga, nizale su se »Noć« Ivana Gorana Kovačića, »Danas su odnijeli ljudi djevojku iz moga sela« Josipa Pupačića, »Čamac« Antuna Branka Šimića, »Sklopila ruke« Petra Gudelja, »Blago« Maka Dizdara te, između ostalih, i Lidijina autorska pjesma »Srce mi uljanica«.


Album »Pjesnolika vol. 1« zamišljen je kao sastavni dio još uvijek neobjavljene »Panorame novije hrvatske poezije« koju je uredio Vinko Grubišić, a velika zasluga za realizaciju albuma pripada izvršnom producentu Ivanu Rubeši. Mnogi su se pitali, otkrila je Bajuk, zašto baš ovakav naslov, a on sažima tri riječi: pjesma, san i lik.


“Rekla bih čak da se radi o autobiografskom naslovu prepoznavanja moje umjetničke intime sa stilovima pjesnika koje sam odabrala za uglazbljivanje”, dodala je.


Album je nominiran za Porin u kategoriji najboljeg etnoalbuma u 2022. godini. Nakon njega uslijedit će »Pjesnolika vol. 2.