HRT PREDSTAVLJA

Sunčana strana Prisavlja: Koncert hrvatske filmske glazbe uvodi u bogato kulturno ljeto

Siniša Pavić

Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ

Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ

Ovogodišnji program bit će veseo, šaren i tematski šaroli. Sve započinje 25. lipnja koncertom »Starogradski biseri« i traje sve do 19. rujna i predstavljanja jesenske programske shemeAko je suditi po jučerašnjem predstavljanju nove sezone HRT-ova ljetnog projekta Sunčana strana Prisavlja, isplatit će se sljedeća tri mjeseca svaki dolazak na zelenu tratinu pred zgradom na Prisavlju.


Jer, bit će i veselo, i šareno, i tematski raznoliko, onoliko koliko su dobre volje bili jučer oni koji su program za ovu sezonu osmislili. Urednica HTV3 Vlatka Kolarović »privela« je među ostalim i ravnateljicu RJ Glazba HRT-a Ivanu Kocelj, pa producenticu programa Tihanu Čuljak, filmskog urednika Deana Šošu, bili su tu i maestro Tomislav Fačini i kolega mu Siniša Leopold, glazbenici Toni Starešinić i Marko Tolja, plesači suvremenog plesa, voditeljica i urednica Maja Njirjak, Martina Validžić


Sedamnaest programa


Vlatka Kolarović je, zapravo, govorila najmanje, ali je zato ekskluzivno najavila ono što će se dogoditi 16. srpnja.
– Prvi put u povijesti se svira hrvatska filmska glazba i to je nešto čemu bi svakako trebalo dati i više medijskog prostora, istaknula je Kolarović.


Od 17 programa na ovogodišnjoj Sunčanoj strani Prisavlja, njih 10 pripada Zboru i Orkestrima HRT-a. No i Ivana Kocelj prije svega je podcrtala projekt Hrvatska filmska glazba kazavši kako je to istraživački projekt kojim HRT pokušava rekonstruirati i revitalizirati tu našu veliku glazbenu baštinu.


– Glazbenu baštinu koja postoji samo na filmskim vrpcama, ali ne postoji kao samostalna glazba i mi je sada pretačemo u koncertnu formu, poručila je Kocelj.


Vlatka Kolanović, Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ


Kultura i nogomet


Osim što će birati filmove, Dean Šoša će imati i svoju emisiju radnoga naslova Sunčana strana nogometa. Uoči finala aktualnog Europskog prvenstva u nogometu u njoj će filozofi i kulturnjaci debatirati o nogometu danas, prije nego krene filmski nogometni maraton. Ali, kako reče Šoša, vrhunac je ipak jedan.


– Petak 16. srpnja i koncert hrvatske filmske glazbe! Lani smo imali odličan koncert svjetske filmske glazbe i nakon toga smo shvatili kako bi bilo lijepo kad bismo nešto slično napravili s hrvatskim filmovima, kazao je Šoša.


Istaknuo je i kako je povijest hrvatskog filma neodvojiva od glazbe, podsjetivši pritom kako je naš prvi cjelovečernji film »Lisinski«, a jedan od najboljih filmova je »Koncert«.


– Veliki skladatelji 20. stoljeća skladali su za filmove i zaključili smo da to nije samo koncert, nego je nešto što ostaje, projekt od trajne visoke vrijednosti. Ideja je bila napraviti nešto što će biti trajno naše, koncert filmske glazbe koji će se izvoditi periodično, što ovdje, što na raznoraznim filmskim festivalima ili, recimo, tjednima hrvatskog filma u inozemstvu. To je i najjača varijanta za upoznavanje stranaca s našim filmom, budući da glazba puno lakše prolazi jezične barijere nego sami filmovi, reče Šoša.


Nešto neuobičajeno


Stoga će se na koncertu hrvatske filmske glazbe svirati teme iz naših najreprezentativnijih filmova. No, to je tek prvi korak.
– Ovo ljeto idemo sa simfoničarima, a sljedeće godine bismo išli na varijantu Big Banda koji izvodi filmsku glazbu koja je prikladnija izvođenju manjeg orkestra. Sva to da bismo u perspektivi, s vremena na vrijeme, koncertima zainteresirali ljude i za film i za glazbu, kazao je Šoša.


Ivan Kocelj je, dakako, govorila o ostalim glazbenim programima. Prisavski orkestri i Zbor ovaj će put, kako reče, sasvim izaći iz svojih cipela, iz svojih tračnica.


– Idemo u nešto neuobičajeno, nesvakidašnje, nešto što su naši ansambli do sada imali tek kao koketeriju u sklopu nekih drugih programa. Radimo izlet u žanr koji je pop, rock, zabavna glazba, ali na jedan drukčiji način i najavljujemo suradnje koje su doista ekskluzivne i do sada neviđene, poručuje Kocelj.


Od deset programa, pet pripada jazz orkestru, pa je tu i ponovna suradnja sa sastavom Chui i Markom Toljom. Tu je i koncert Psihomodo popa, pa onaj posvećen opusu Dina Dvornika te na kraju i nastup TBF-a uz Jazz orkestar HRT-a. Tamburaški orkestar podarit će koncert Starogradski biseri kojim 25. lipnja sve i počinje.


Foto: DAVOR KOVAČEVIĆ


Plesni program


Zbor HRT-a donosi glazbu Queena i Orffovu Carminu Buranu, u komornoj verziji za dva klavira i udaraljke. A Simfonijski orkestar je tu i da glazbom prati projekciju nijemog filma »General« Bustera Keatona. Mjesto na Sunčanoj strani Prisavlja imat će i plesači: plesat će i vani i po cijeloj zgradi HRT-a, pa će to unutar zgrade i snimiti i emitirati, tih 17 plesnih brojeve u trajanju od 5 do 10 minuta. Plesači su izrazili zadovoljstvo što je nezavisna scene prisutna u ovom programu i što se tako može približiti gledateljima i odagnati taj strah od dolaska u kazalište uvjetovan pandemijom.


Martina Validžić kazala je koju o emisijama koje će prethoditi koncertima i programima. Prostor će, kako reče, ove godine biti otvoren svima, a u njemu i brojne najave filmskih, glazbenih, festivalskih, književnih i svih drugih kulturnih događanja.


Ponoviti valja: 25. lipnja i Starogradski biseri za početak, a onda niz programa do 19. rujna i predstavljanja jesenske programske sheme. Što se epidemioloških mjera tiče, za početak će livada moći primiti 250 ljudi. Ovisno o mijenjanju epidemiološke slike, mijenjat će se i »pravila igre«. Vlatka Kolarović vjeruje u potpuno popuštanje mjera. I da i ne možete na Prisavlje, tu su izravni prijenosi na Hrvatskom radiju i HTV-u.


Nezavisna scena

Kolarović je kazala i kako će uoči svake emisije zasvirati i manji nezavisni bendovi te će se u svakoj emisiji predstaviti i nezavisna plesna scena. Manji teatri i kazališne skupine, manje scene i festivali, gosti iz inozemstva, manja glazbena događanja počevši od onih u susjednoj Močvari, dobit će prostora. Ulaz za gledatelje je i ove godine besplatan, potrebno je samo svoj dolazak najaviti putem poveznice koja će se nalaziti na web-stranici HRT-a, pojasnila je Tihana Čuljak, producentica i članica kreativnog tima Sunčane strane Prisavlja.