Europski kvart kulture

Kantrida otvorila ljetnu sezonu: Na omiljenoj plaži svirali kultni bend Grč i legendarni Parafi

Robert Šimonović

FOTO: Roni Brmalj

FOTO: Roni Brmalj

Po tko zna koji put Rijeka je iznova dokazala da je rokerski grad i da ima još onih koji vjeruju i žive poznatu rečenicu - punk is not dead!Živim u Rijeci, u divnome gradu! Kako drugačije opisati večer provedenu na kantridskoj plaži Ploče, večer u kojoj je Kantrida službeno proglašena Europskim kvartom kulture.


Po tko zna koji put Rijeka je iznova dokazala da je rokerski grad i da ima još onih koji vjeruju i žive poznatu rečenicu – punk is not dead! U to da punk još uvijek nije mrtav, nepobitno nas je uvjerio karizmatični Zoran Štrajdohar Zoff i njegov kultni bend Grč.


Nakon dugog izbivanja sa scene, obožavatelji svih generacija ponovo su mogli uživati u brojnim hitovima s poznatih albuma: »Sloboda narodu«, »Još ima krvi« i »Nek padaju glave«.


FOTO: Roni Brmalj
Uvijek provokativan i brutalno iskren, Grč je na sceni još od davne 1982. godine. Šokantni i pomalo kontroverzni scenski nastup u kojem Zoff maljem kasapi meso, ovoga puta je izostao, ali nije izostala crna kukuljica ili srp i čekić kao scenski rekviziti.Kantrida boluje, Kantrida je zaražena! Tako se najbolje može izraziti ono što je uslijedilo nakon Grča.


Ali Kantridu nije zarazila korona, već legendarni Parafi koji su izmamili osmijehe na licima poprilično brojne publike. Nastupom na plaži Ploče pokraj bazena obilježili su 40 godina od objave albuma »A dan je tako lijepo počeo«, a stare generacije, kao i one mlađe, zdušno su pjevale hitove: »Rijeka«, »Goli otok«, »Narodna pjesma«, »Na tragu«, »Perspektiva«, »Morao sam ići«, »Moj život je novi val«, »Živjela Jugoslavija«…


FOTO: Roni Brmalj

FOTO: Roni BrmaljPrije Grča i Parafa u sklopu koncerta pod nazivom »Ostajem u Rijeci« nastupio je riječki glazbeni kolektiv Mrave Brojim koji je nedavno, nakon uvodnog singla »Moje pleme«, singlom i videospotom za pjesmu »Alkohol« iznova najavio album prvijenac u izdanju Dallas Recordsa.


Čitavu večer, nakon dvosatnog glazbenog spektakla, zaokružila je Opera navale riječkog multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića.


FOTO: Roni Brmalj

FOTO: Roni Brmalj


Glazbena improvizacija u kojoj je ključna uloga pripala nesvakidašnjim instrumentima – barkama, zaokupila je pažnju Riječankama i Riječanima.


Uz zvukove brodskih motora i sirena miješali su se zvukovi gitare i lutnje, a vrhunac je uslijedio vatrometom s morske pučine, Kantridi u čast.


Na ovaj način otvorena je ljetna sezona i najavljen program Kantrida Europski kvart kulture 2020 ili Kantrida FKK. Kulturno-umjetnički program Kantrida FKK potrajat će do 21. rujna, a što nas sve očekuje do kraja ljeta ostaje nam vidjeti.


Foto: Roni Brmalj