Humanitarna večera za Ugostiteljsku školu

JRE Talent & Passion 2019: Riječka ribarnica ugostit će 15 vrhunskih chefova

Edi Prodan

Večera će biti održana u secesijskom paviljonu riječke ribarnice / Snimio Vedran KARUZA

Večera će biti održana u secesijskom paviljonu riječke ribarnice / Snimio Vedran KARUZA

Godišnji susret hrvatskih predstavnika u udruženju najkreativnijih chefova iz 16 zemalja Europe, prvi će put biti održan u Rijeci gdje će 16. studenoga chefovska elita kuhati s hvalevrijednim ciljemRIJEKA  Riječka ribarnica u subotu 16. studenoga postat će gastronomsko središte Hrvatske! Kako saznajemo od organizatora godišnjeg susreta svih članica hrvatskog ogranka JRE sustava, a riječ je o restoranima koji vode najbolji hrvatski mladi kuhari ujedno i chefovi JRE restorana, Rijeku su odabrali iz čitavog niza razloga.


Zahvaljujući tome prvi put u povijesti njihov je godišnji susret organiziran izvan šireg zagrebačkog područja. Rijeku su odabrali zbog toga jer je dogodine Europska prijestolnica kulture što je, kako ističu, od velikog značaja i za čitavu Hrvatsku kao i zbog uistinu jedinstvenog prostora ribarnice, predivne secesijske građevine koja na idealan način objedinjava jako mnogo postavki koje u svom radu primjenjuje JRE – Jeunes Restaurateurs, sustav u kojem se nalaze i većina hrvatskih chefova restorana s Michelinovom zvjezdicom.


Kako, tvrde dovođenje JRE okupljanja u Rijeku višeznačno je te će se reflektirati i na buduću gastronomsku scenu čitavog Kvarnera, područja koje i danas ima neke od vrhunskih hrvatskih restorana.
Druga komponenta JRE meetinga je svakako i ona humanitarna. Ove godine JRE je u promišljanju te komponente otišao još i korak dalje, novac koji će se prikupiti u Rijeci imat će višestruko poticajnu komponentu – obrazovanje.


JRE Talent & Passion 2019: »Pick your fish and dish«


JRE Talent & Passion 2019: »Pick your fish and dish«Chefovska elita


Uostalom, obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu je jedan od najvećih problema koji limitiraju neometani i brži razvoj hrvatske gastronomske scene. Nakana je da se s prikupljenim sredstvima osigura, odnosno kupi neke od najmodernijih strojeva što omogućavaju inovativni pristup pripremi hrane. Ustanova kojoj će se to omogućiti je Ugostiteljska škola Opatija, jedna od hrvatskih perjanica u višedesetljetnom obrazovanju kuhara, stručnjaka koji su stvorili temelje sveukupnog razvoja hrvatskog turizma.


Ono što je s druge strane poznato, u Rijeku stiže chefovska elita na čije bismo čelo mogli staviti Denija Srdoča, chefa Drage di Lovrana, koji je na neki način i domaćin susreta. No, JRE Hrvatska podrazumijeva ukupno 14 restorana od kojih mnogi jesu upravo s liburnijskog i istarskog područja.


Istaknimo tako još i Plavi podrum, Villu Ariston, Marinu i Badija s novigradsko-umaškog područja, pa moćne istarske uzdanice – Pergola, Zigante te San Rocco. Iz Dalmacije dolaze zadarska Foša, potom LD kao i murterska Boba te Dubravkin put iz Zagreba. Kao posebni »forte« naglasimo još i Michelinove uzdanice, uz dakako Dragu, rovinjski Monte te Pelegrini iz Šibenika.Nakana je da se s prikupljenim sredstvima kupi neke od najmodernijih strojeva što omogućavaju inovativni pristup pripremi hrane. Ustanova kojoj će se to omogućiti je Ugostiteljska škola Opatija, jedna od hrvatskih perjanica u višedesetljetnom obrazovanju kuhara, stručnjaka koji su stvorili temelje sveukupnog razvoja hrvatskog turizma.Riblja jela


Svi će dakle chefovi pripremati pojedina jela, riblja dakako, koja će se distribuirati putem golemih kamenih punktova, »bankova« koji su uz sjajnu arhitekturu tog mjesta zaštitni znak ribarnice. Za tu će se prigodu osigurati i jedinstvene svjetlosna te glazbena podloga tako da će ribarnica biti pretvorena u istinski multimedijalni spektakl. Suport čitavoj priči u ovom su trenutku dali TZ grada Rijeke kao i TZ Kvarnera.


– Veselimo se dolasku JRE sustava u Rijeku jer poznato nam je kolika je ne samo vrijednost tih ljudi za hrvatsku gastronomiju i turizam, nego i za globalnu distribuciju priče o Rijeci kao gradu golemog gastronomskog i općenito turističkog potencijala. JRE je vrlo ugledna i utjecajna, dominantno europska asocijacija koja se u međuvremenu proširila i na druge kontinente tako da će, siguran sam, priča o Rijeci itekako snažno odjeknuti upravo na onim prostorima gdje komuniciramo i naš EPK, istaknuo je Petar Škarpa, direktor TZ Rijeka.


Dvjesto ulaznica


Ono što je također zanimljivo, o Rijeci i njezinoj ribarnici snima se i poseban videouradak koji će ostati kao dio portfelja promonastupa Rijeke u EPK procesu. Kako smo u niz navrata isticali, EPK 2020 je prigoda u kojoj će se stvoriti temelji za cjelokupnu transformaciju Rijeke u grad specifičnog turizma u kojem upravo gastronomija ima jako važnu ulogu.


Očekuje se stoga da će JRE Rijeka podržati i još neke od ustanova i tvrtki kako bi se cjelokupni prihod od ulaznica darovao Ugostiteljskoj školi Opatija, kako se ne bi morao umanjivati na organizacijske troškove. Broj ulaznica je vrlo limitiran na njih svega 200, koliko god bio lijep prostor ribarnice ipak nije prevelik, tako da ih se može već sada nabaviti online, preko još jednog riječkog specifikuma, aplikacije Rijeka Marketplace, po cijeni od 400 kuna.