Dvostruka dobitnica Oscara

Jodie Foster ovogodišnja dobitnica počasne Zlatne palme

Hina

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

Američka glumica i redateljica Jodie Foster (58) u srpnju će biti počasna gošća 74. Filmskog festivala u Cannesu gdje će joj organizatori uručiti počasnu Zlatnu palmu za životno djelo. “Cannes je festival kojemu toliko mnogo dugujem, potpuno mi je promijenio život”, kazala je Foster u izjavi za javnost. 


Dvostruka dobitnica Oscara prvi je put prošetala crvenim tepihom kad joj bilo svega 13, nakon uloge u “Taksistu” s Robertom de Nirom, filmom koji je pobijedio u Cannesu.


Sedam njezinih filmova bilo je u konkurenciji na festivalu, uključujući dva koja je režirala: “DaBar” 2011. i “Igre novca” 2016.
“Prikazivanje mojih filmova ovdje oduvijek mi je bio san. Cannes je festival autora, filmaša koji odaju priznanje umjetnicima”.


“Njezinoj auri nema ravne, ona utjelovljuje suvremenost, inteligenciju, neovisnost i slobodu”, rekao je direktor festivala Pierre Lescure.


Među prijašnjim dobitnicima počasne nagrade su i Bernardo Bertolucci, Jean-Paul Belmondo, Agnes Varda i Jane Fonda.


Ovogodišnji festival pomaknut je zbog pandemije s uobičajenog termina u svibnju na srpanj, a žirijem predsjedava američki redatelj Spike Lee.