Otvorenje u Mošćeničkoj Dragi

JERRY RICKS BLUES FESTIVAL Devetnaest bendova koji dolaze sa svih strana svijeta

Danijela Bauk

Edi East Trance Blues, Foto: ANG MARUŽIN

Edi East Trance Blues, Foto: ANG MARUŽIN

Devet blues večeri od petka 22. do subote 30. srpnja.Petnaestu godinu zaredom nastavlja se širenje evanđelja po bluesu zahvaljujući našem črnom Kastavcu – Jerryju Ricksu, a to znači da je posljednjih desetak dana srpnja rezervirano za guštanje u bluesu. Iako je blues iskrica krenula iz grada na brege pod dirigentskom palicom Damira Halilića Hala, paralelno se kuhala ideja koja je pretvorena u bluziranje na metar od mora zahvaljujući Riccardu Staraju, što je rezultiralo spajanjem Kastav blues festivala i Opatija riviera blues festivala u jedinstveni, ali i najveći i najprestižniji blues festival u ovom dijelu Europe, objedinjen pod imenom Jerry Ricks Blues Festival, odmah na početku ističu organizatori festivala posvećenog Jerryju Ricksu Philadelphiji.


Keith Thompson Band, Foto: Arhiva NL


Devet večeri


Ovogodišnje izdanje festivala bit će održano od 22. do 30. srpnja i kroz devet blues večeri donosi nastupe 19 bendova koji stižu sa svih strana svijeta – od SAD-a, preko Afrike, do Velike Britanije i Europe.


Otvorenje festivala bit će održano 22. srpnja u Mošćeničkoj Dragi uz talijanski Harlem Blues Band i Keith Thompson Band iz Velike Britanije. Dan kasnije, 23. srpnja na rasporedu su Mošćenice gdje će zasvirati »Sir« Oliver Mally & Martin Gasselsberger (»Blues & Beyond«) iz Austrije, te predstavnici istrijanskog bluesa Edi East Trance Blues, dok će u Lovranu 24. srpnja zasvirati čak tri benda – domaći Route 21, srpski Cotton Pickers, te talijanski Mandolin Blues.
– Početak tjedna, 25. i 26. srpnja, rezervirani su za off programe koji su se lani pokazali kao pun pogodak, dok nastavak festivala slijedi 26. srpnja na Gradini u Klani uz Charlie & Bell Blues Experience i Inroots. Povratak s »najviše« postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bendova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project).


Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austrougarski štacion koji će ovog puta umjesto cara, ugostiti češku i slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND, te mađarski Jumping Matt & His Combo, najavljuju organizatori.


Sama završnica ovogodišnjeg festivala bit će održana na mjestu gdje je sve i počelo, odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band.


Kylu Brox je European Blues Awards proglasio najboljom pjevačicom 2019. godine, a britanska kritika o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njezini albumi dostižu čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u domeni blues glazbe.


Uz Kylu, koja jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-a i rocka te nenadmašnom interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat Tomislav Goluban & Mauro Staraj, Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls.


Kyla Brox zvijezda je britanske blues scene


Isti ciljevi


U ovih petnaest godina, koliko je prošlo od nastanka festivala u čast blues glazbenika Philadelphije Jerryja Ricksa, izmijenila se jedino duljina trajanja samog festivala, dok su svi ostali ciljevi ostali isti.


– Čuvati uspomenu na velikog glazbenika koji je kraće vrijeme živio u Kastvu, koji je izabrao za svoje posljednje počivalište, te promovirati sjajne bendove i izvođače koji baštine životnu filozofiju »prodaje duše vragu« na tragu kultnog Roberta Johnsona.


Priliku da zasviraju na festivalu dobili su gotovo svi blues bendovi iz naše regije, a posebno su ostali upečatljivi nastupi svjetskih blues megazvijezda poput Ane Popović, odnosno sjajnog blues banda King King za koji se može istaknuti da je svirao i na kastavskoj Fortici, ali i u londonskoj Wembley Areni, a posebno je značajno kumstvo s Michaelom Messerom, dvostrukim dobitnikom prestižne BBC-jeve nagrade za blues gitarista godine kojeg američki časopis Spirit spominje kao jednog od najvećih slide gitarista uz Duanea Allmana i Ryja Coodera.


Za kraj dodajmo da je ulaz na festival slobodan, a svi koncerti počinju u 21 sat, zaključuju Damir Halilić Hal i Riccardo Staraj.