Glazba, moda i dizajn

Indira Forza: “Živim život sportašice i pazim na umjetnicu. Nema kod mene baš puno stajanja”

Edita Burburan

SLAVEN BRANISLAV BABIC/PIXSELL

SLAVEN BRANISLAV BABIC/PIXSELL

"Velika je sreća što napokon možemo održavati koncerte bez ograničenja. Moram priznati da sam imala sreće i održavala koncerte svo vrijeme, ali u manjem broju te u raznim oblicima, od online koncerata do ‘četiri metra od mene’".Tempom kojim je Indira odlučila zakoračiti u ljeto zacijelo će ozbiljno podići temperaturu među njezinim fanovima. Nakon što je objavila drugi samostalni album »Atlantida«, Indira Forza predstavlja novi singl »Žena od titana« s kojom je nedavno nastupila na ovogodišnjem CMC festivalu u Vodicama.


– Završila sam svoju drugu glazbenu priču i vrijeme je da okrenem novi list te počnem pisati pjesme koje će obilježiti novo poglavlje. Kod mene nema stajanja, samo kratak predah da popravim ruž i idemo dalje! – izjavljuje energična i dobro raspoložena Indira koja se veseli ponovnim živim nastupima i druženju sa svojom publikom.


Duet s Halidom


Izdali ste novi album i na njega ste dugo čekali jer ste željeli pravu naslovnu pjesmu, kako ste znali da je Atlantida baš to, kako ste je prepoznali?


– »Atlantida« je zaista postala hit u regiji i osvojila je top ljestvice. To je prva pjesma nakon četiri godine za koju glazbu potpisuje Boris Đurđević, a ja tekst. Ponovo smo se našli u studiju i shvatili da se najbolje razumijemo. Došla sam s tekstom, a on je već imao melodiju koja se savršeno uklopila s riječima. Eto, toliko se dobro poznajemo. Školovani sam glazbenik i klarinet mi je bio glavni instrument pa nije čudno što sam ga odsvirala u pjesmi, a baš nam je na tom dijelu odlično legla ta solo dionica. Extended verzija »Atlantide« prava je poslastica za sve DJ- e koji će, sigurna sam, ovu pjesmu uvrstiti u klupski program. Baš je savršena za ljetne partyje.


Jednu pjesmu pjevate u duetu s Halidom Bešlićem, kako je došlo do te suradnje?
– Dugo se kuhala ta suradnja. Halid je moj brat po glazbenom senzibilitetu. Duet mi je bio velika želja koja se ispunila na ovom albumu. Čekala se prava pjesma i »Iskra« to uistinu jest jer ne postoji dernek u regiji, a da se ne zapjeva ova pjesma. Poruka pjesme je tako lijepa. Onako vas lirski zagrli i uvjeri kako uvijek postoji sretan kraj, da ima nade. Pjesma »Iskra« nastala je tako što je Halid snimio svoj dio u Sarajevu, a ja svoj u Zagrebu. Kad su se naši glasovi spojili u studiju, nastala je čarolija u kojoj napokon svi mogu uživati.


Pripremate i koncertnu turneju, hoćete li »Atlantidom« oploviti Jadran ovog ljeta?


– Velika je sreća što napokon možemo održavati koncerte bez ograničenja. Moram priznati da sam imala sreće i održavala koncerte sve vrijeme, ali u manjem broju te u raznim oblicima, od online koncerata do ‘četiri metra od mene’, ha, ha, ha. Otkad su ukinute mjere, radi se punom parom i mogu reći kako je koncertna promocija ovog albuma u punom jeku. Sve datume možete pratiti na mojim društvenim mrežama, a mogu najaviti da dolazim u Podgoricu, Poreč, Beograd, Novi Sad… Uglavnom, pokrivam cijelu regiju i veseli me što me s jednakim veseljem svugdje dočekuju.


Glazba, moda i dizajn


Čest ste gost i u našim krajevima, posebno vam se sviđa Lovran. Što vas privlači Kvarnerskom zaljevu?


– U Fažani imam apartmane u koje često idem pa na putu volim svratiti do Lovrana ili Opatije na ručak. Divna mi je cijela naša obala i uživam gdje god dođem. Stvarno nema do našeg mora, hrane i divnih ljudi.


Volite i Zigmanove kreacije, općenito volite modu, pratite trendove?


– Mene ne zanimaju trendovi u smislu da ih slijepo pratim. Trendove prilagođavam sebi. Ako mi se nešto svidi, prihvatim, ali glavni kriterij je da mi pristaje. Volim surađivati s domaćim dizajnerima jer mislim da su kreativni i inovativni. Zigman je radio nekoliko važnih scenskih kostima za mene, ali isto tako i Matija Vujica. Često biram i kreacije Krie Designa, Elfsa i Cataleya by Martina Ješe.


Glazba, moda, što vam je još na ljestvici prioriteta?


– Dizajn namještaja koji je moja druga ljubav. Vesele me sva područja gdje se mogu kreativno izraziti. Sve je to povezano i sve mi stvara ugodu i obogaćuje život.


Radim ono što volim


Na sceni ste već gotovo 27 godina, što vam se čini, jesu li stvari otišle nabolje ili nagore?


– Na sceni sam već 26 godina i to kontinuirano. Bez ikakvih oscilacija. Imam najbolju publiku na svijetu i sada već vidim i drugu generaciju koja je uz mene. Oni su mi omogućili da proživim sve ove godine na najljepši mogući način – da radim ono što volim.


Osim ljetne turneje, pripremate li i neki novi materijal? Planirate li uskoro publiku još nečim iznenaditi?


– Samo deset dana nakon novog albuma objavila sam novi singl »Žena od titana« koju sam izvela na CMC festivalu u Vodicama. To je pjesma koja zapravo najbolje opisuje mene i moj duh. Zahvalna sam mojoj publici koja me s jednakom radošću dočekuju u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Skopju, Podgorici… To je takvo bogatstvo, sreća za svakog umjetnika. Svaki mjesec imam koncerte na nekoliko mjesta na Balkanu, stalno sam u kombiju i dok sam se vozila na koncert, počeli su mi navirati stihovi koje sam zapisala i poslala Borisu Đurđeviću. On je vrlo brzo smislio melodiju i evo nove pjesme! Pjesmu prati spot koji potpisuje redateljica Iva Čaisa. Publika je oduševljena pjesmom, komentari su da je to onaj stari zvuk koji očekuju od mene.


Puni ste energije, začas osvojite pozornicu i publiku, jeste li oduvijek takvi? Kakvi ste bili kao dijete?


– Bila sam ista kao i sada, samo sad nemam onu dječju nekontrolu, ha, ha, ha! Znate ono, kad djeca trče gdje žele, bosi su, bacaju se na pod, penju po drveću…Eee, sve sam to i ja radila, te iscrpljivala mamu i tatu. Sada znam kanalizirati tu energiju u neke druge stvari, poput plesa i vježbanja. Priznajem, i danas se nekada bacim na pod nakon jakog treninga i baš guštam u tome.


Ove zime imali ste problema s upalom živca, kako se sada osjećate? Tureneje znaju biti iscrpljujuće, kako se nosite s time?


– Odlično se osjećam. Bio je to trenutak iscrpljenosti i velikog presinga. U tom razdoblju vratili su se koncerti i dala sam više od sebe nego što sam zapravo mogla. Tijelo je to kaznilo. Sada smo se pomirili, slušamo se i pazimo na umjetnicu. Živim život sportašice, vježbam, pazim na prehranu, uzimam suplemente i dovoljno se odmaram. To je jedini način da izdržim tempo ljetne turneje koja je već počela.