Jedanaesto izdanje

IMPALA Nominacije za jake glazbene snage iz regije

Ivana Kocijan

Foto: ŠIMUN ŠITUM

Foto: ŠIMUN ŠITUM

Započela utrka za najbolji europski nezavisni album godineJedanaesto izdanje Impaline nagrade za najbolji album donosi dvadeset i pet nominiranih albuma iz svih dijelova Europe, čime se ponovo dokazuje raznolikost europske nezavisne glazbene scene.


Prošla godina bila je posebna zbog pandemije bolesti COVID-19 koja je zaustavila koncertnu produkciju i glazbenike potaknula na nove načine izražavanja. Kreativnost nezavisnih europskih izdavača u protekloj je godini doživjela svoj novi vrhunac velikim brojem objavljenih albuma, stoga odabrati one koji će biti nominirani za Impalinu nagradu nije bilo lako.


Među nominiranima nalazi se i pet albuma koji dolaze iz naše regije, a koje su i ove godine odabrali članovi RUNDA-e – Regionalne udruge nezavisnih diskografa. Ovo je najveći broj regionalnih albuma nominiran za ovu nagradu do sada, a na listi se nalaze sljedeći albumi: Alejuandro Buendija – »Škrinja« (Dallas Records), balans – »Sam pravm« (KAPA Records), Dubioza kolektiv – »#fakenews« (Menart), Vlatko Stefanovski – »Taftalidze Shuffle« (Croatia Records) i Repetitor – »Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji« (Moonlee Records), koji je već osvojio priznanje Runda za album godine.
Dvadeset i pet nominiranih albuma donosi razne glazbene stilove, od finskog popa do francuske elektronike, preko balkanske ska glazbe, danskog bluesa, pa sve do eklektičnog glazbenog izričaja nominiranih britanskih izvođača. Popis nominiranih predstavlja impresivan reklamni izlog europske nezavisne glazbene scene i kreativnosti europskih izvođača.


– Osim što pokazuje raznolikost glazbenih stilova, ova lista izdanja ujedno pokazuje i europsku jezičnu raznolikost. Otkrijte Repetitor, beogradski alternativni rock bend koji glazbu stvara na srpskom jeziku, Vlatka Stefanovskog, glazbenika Sjeverne Makedonije koji nas upoznaje s makedonskim jezikom, Triangulo de Amor Bizzaro na energičnom španjolskom i mnoge druge…, poručuju iz Impale.


Tko će biti nasljednik njemačkog izvođača Appart koji je nagradu osvojio prošle godine? Odgovor ćemo doznati sljedećeg mjeseca.


– Ovogodišnji popis uključuje dvadeset i pet vrhunskih albuma! Ovo je sjajan način da se ukaže na odlične glazbenike koji dolaze iz raznih dijelova Europe. Godina 2020. bila je teška godina, ali ovaj popis nominiranih vjetar je u leđa za dobar početak 2021. godine, poručila je Impalina izvršna direktorica Helen Smith uz objavu liste nominiranih.


 


Nominirani su (abecednim redom po nazivu izvođača/ album/izdavačka kuća):

ALEJUANDRO BUENDIJA – »Škrinja« (Dallas Records)
ALMA – »Have U Seen Her?« (PME Records)
ANE BRUN – »After the Great Storm/How Beauty Holds the Hand of Sorrow« (Balloon Ranger Recordings)
ANETA LANGEROVÁ – »Dve slunce« (Art Shock s.r.o.)
ANUSHKA CHKHEIDZE – »Halfie« (CES Records)
BALANS – »sam pravm« (KAPA Records)
BLANCHE – »Empire« ([PIAS] Recordings)
BOHREN & DER CLUB OF GORE – »Patchouli Blue« ([PIAS] Recordings/Ipecac Recordings)
DANNY VERA – »The New Now« (Excelsior Recordings)
DIODATO – »Che Vita Meravigliosa« (Carosello Records)
DUBIOZA KOLEKTIV – »#fakenews« (Menart)
FRAN PALERMO – »Crocodile Juice Bar« (MZK Publishing)
KUSH K – »Lotophagi« (BlauBlau Records)
MAJLO – »Vestiges: The Scenes« (Seagull Ross)
MY UGLY CLEMENTINE – »Vitamin C« (Ink Music)
NOISERV – »Uma Palavra Começada Por N« (Noiserv – SME Portugal)
REPETITOR – »Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji« (Moonlee Records)
RINA SAWAYAMA – »Sawayama« (Dirty Hit)
RONE – »Room With A View« (InFiné)
SONDRE LERCHE – »Patience« (PLZ/ EDDA Music)
THORBJORN RISAGER & THE BLACK TORNADO – »Come On In« (Cope (DK)/ Ruf Records (DE))
TRIÁNGULO DE AMOR BIZARRO – »Triángulo de Amor Bizarro« (Mushroom Pillow)
VALERIA STOICA – »I Don’t Like Roses« (Uninvited Artists)
VLATKO STEFANOVSKI – »Taftalidze Shuffle« (Croatia Records)
ŽIDRUNS – »Kovarnu mazberniem« (I Love You Records)