»Naši dani«

HRT ponovno prikazuje glazbeno – dokumentarnu seriju: 10 epizoda o hrvatskom rocku

Ivana Kocijan

Foto: ARHIVA NL

Foto: ARHIVA NL

Naziv serije odabran je prema naslovu albuma Grupe 220, koji je ujedno i prvi autorski rock album (LP) na prostoru tadašnje Jugoslavije.Na Drugom programu HTV-a jučer je započelo reprizno emitiranje glazbeno-dokumentarne serije »Naši dani« o hrvatskom rocku. Ukupno je snimljeno deset epizoda, a cijela je serija realizirana 2013. godine u koprodukciji HRT-a i tadašnjeg Instituta hrvatske glazbe, današnjeg Unisona – hrvatskoga glazbenog saveza.


Naziv serije odabran je prema naslovu albuma Grupe 220, koji je ujedno i prvi autorski rock album (LP) na prostoru tadašnje Jugoslavije. Za uvodnu špicu korištena je pjesma »Osmijeh«, prva autorska rock pjesma autora Drage Mlinarca.


U 10 epizoda snimljeno je više od 100 sudionika – rockera, rock kritičara i javnih osoba. Predloške scenarija izradili su glazbeni novinari, antologičari i kritičari Siniša Škarica, Arsen Oremović i Hrvoje Horvat, izvršni scenarist je Milan Majerović-Stilinović, a redatelj je Andrija Vrdoljak. Vjekoslav Vrdoljak direktor je fotografije, Mario Krce snimatelj, Alfred Kolombo montažer, izvršni producent Hrvoje Habeković, a urednik Tomislav Štengl.
Narator svih priča je Goran Navojec.


Prva epizoda, koja je prikazana jučer, gledatelje je vratila u prošlost, od sredine 50-ih do sredine 60-ih godina 20. stoljeća. To je vrijeme prvih rock sastava u Hrvatskoj poput Bijelih strijela, Crvenih koralja, Atoma, koji su svoj repertoar temeljili na prepjevima inozemnih rock pjesama tada aktualnih i popularnih stranih izvođača.


Druga epizoda koja se prikazuje danas u 18.10 h govori o nastanku Grupe 220 i njihovu albumu »Naši dani«. Priča je to i o grupi Mi te o prvom pojavljivanju legendarne Josipe Lisac, njezinu susretu s Karlom Metikošem i njihovu antologijskom albumu »Dnevnik jedne ljubavi«.


U ovom nastavku pratimo i osnivanje tzv. supergrupe Time, njihove uspjehe i neka razočaranja. O tome u seriji govore: Drago Mlinarec, Husein Hasanefendić Hus, Ivan Piko Stančić, Josipa Lisac, Ivica Krajač, Dado Topić, Zlatko Gall, Hrvoje Horvat i mnogi drugi.