CESARICA

Hit 2022. je pjesma »Trebaš li me« Eni Jurišić i Matije Cveka

Anđela Parmać

Foto: Josip Mišković

Foto: Josip Mišković

"Ova nagrada je ogroman kompliment"Eni Jurišić i Matija Cvek dobitnici su glazbene nagrade Cesarica, koju su zaslužili zajedničkom pjesmom »Trebaš li me«.


Statua za Hit 2022. godine dodijeljena je i koautoru te producentu ovog dueta Zvonimiru Husnjaku, poznatijem pod umjetničkim imenom Z++.


Među nominiranima za hit 2022. pjesma »Trebaš li me« svoj je put pronašla zahvaljujući impresivnoj slušanosti odmah po objavi, zahvaljujući čemu je postala i hitom mjeseca siječnja. Riječ je o pjesmi koja je čak 20 tjedana uživala status prvog od 40 HR Top domaćih singlova te koja na YouTubeu bilježi više od pet milijuna slušanja.
U kratkom razgovoru za naš list, još egzaltirani nagradom, na put do ovog velikog priznanja publike osvrnuli su se upravo dobitnici, Riječanka Eni Jurišić te Zagrepčanin Matija Cvek.


Pisanje iz ljubavi


Kako se sada osjećate nakon što ste doznali da statua Cesarice ide baš u vaše ruke?


Eni: Toliko sam sretna! Moram priznati, nadala se jesam. Hvala publici koja je pjesmu prepoznala i svima koji su pjevali zajedno s nama!


Matija: Ova nagrada je ogroman kompliment i sad mi se sve čini užasno puno previše. Nikad se neću naviknuti na ovo. Nastavio bih pisati pjesme iz ljubavi pa možda i bude još koja uspješna.


Je li točno da je pjesma »Trebaš li me« nastala praktički spontano? Navodno, u intimnom okruženju, samo uz pratnju akustične gitare, par versa te refren, snimili ste prvu verziju.


Eni: Istina je da je pjesma postojala i prije. Međutim, to je bio tek jedan prvi snimak koji smo napravili i baš se tu i tada dogodio moment u kojem smo odlučili da će pjesma biti duet. Sada je sigurno da nismo pogriješili.


Jeste li na odluku dueta došli jer ste već tada osjetili da imate hit?


Eni: Da, doslovno istog trenutka. Jednostavno to osjetiš. Osjetiš tu energiju koja se dogodi s pjesmom. Nakon tog osjećaja više nismo ni razmišljali dalje, sve se samo posložilo.


Nastup na Dori


Jeste li sličnu dobru energiju osjećali i prilikom ceremonije dodjele Cesarice?


Matija: Ne nužno takvu energiju, ali smo ostali pod dojmom nakon prvog večerašnjeg izvođenja pjesme »Trebaš li me«. Evo, baš smo maloprije pričali da je tijekom nastupa bio baš dobar »vibe«, da je vladala baš dobra energija i, čini mi se, da je to ono što je definitivno najvažnije.


Komunicirate li taj dobar »vibe« na neki način, recimo, pogledom, odmah na sceni dok izvodite?


Eni: Naravno, naravno. To se odmah osjeti dok izvedba traje. Sve se to dogodi zapravo u trenutku.


Na krilima ove uspješnice, planirate li buduće suradnje?


Eni: Da, te se suradnje već i događaju. Pjesma »Kreni dalje« već je vani, objavljena kao moj samostalni singl. Matija i ja smo nastavili suradnju jer kažu da kad je nešto dobro – ne mijenjaj! Za sada sve ide po planu te se s »Kreni dalje« natječem na ovogodišnjoj Dori. Čak je i spot već na YouTubeu, tako da doslovno – krenuli jesmo.


Hiljson Mandela i Mijač nastupali na dodjeli nagrade Cesarica, Foto: Josip Mišković


Odlični komentari


Pratite li broj pregleda na platformama? Kako ste zadovoljni prvim reakcijama?


Eni: Da, da. Komentari su odlični i to mi je najvažnije. Vrlo jednostavno, najvažnije je da ljudi vole pjesmu.


Kad je pjesma »Trebaš li me« tek objavljena, napravila je pravi boom na digitalnim platformama. Kako ste to tada proživljavali i jesu li takve prve reakcije uvijek dobar impuls?


Matija: Istina, s »Trebaš li me« je odmah krenulo, od prvog dana. Po dosadašnjem iskustvu, već znamo, otprilike prva dva do tri tjedna od objave pjesme uglavnom su dobar pokazatelj kako će pjesma proći kod publike. Naš duet je baš eksplodirao na platformama, iz čega je bilo donekle jasno kako će se stvari kretati u sljedeće vrijeme.


Hit autor i Bestseller

Jelena Rozga, Tonči i Vjekoslava Huljić te Petar Grašo, Foto: Josip Mišković


Dodijeljena je nagrada Cesarica za Hit autora, koju, baš kao i prethodne godine, sa sobom u Split nosi bračni par Tonči i Vjekoslava Huljić. Nagrada Cesarica Bestseller, koja je uvedena tek ove godine, pripala je Petru Graši, koji je, prema službenim podacima, glazbenik s najviše prodanih ulaznica tijekom 2022. godine.