"Produkt svog vremena"

HBO Max iz ponude izbacio “Prohujalo s vihorom” zbog rasističkog prikaza crnačkih likova

Hina

Foto/Wikimedia Commons

Foto/Wikimedia Commons

Film je osvojio osam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu te najboljeg redatelja,Američka streaming platforma HBO Max iz svoje je ponude zbog rasističkog prikaza crnačkih likova privremeno izbacila film “Prohujalo s vihorom” Victora Fleminga iz 1939. godine. Na taj se potez HBO Max odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda i prosvjeda koji su uslijedili, prenosi Independent.


“‘Prohujalo s vihorom’ je produkt svojeg vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvijek karakteristične za američko društvo.


Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je pogrešan i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov u bazi bez pojašnjenja povijesnog konteksta u kojemu je nastao i stava o distanciranju od takvih prikaza.
Bilo bi pogrešno cenzurirati ga ili mijenjati jer bi to značilo negirati da su takve predrasude ikada postojale. Da bismo stvorili pravedniju budućnost, najprije moramo razumjeti i prihvatiti vlastitu povijest”, rekao je glasnogovornik HBO Maxa.


Film je osvojio osam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, najbolju glavnu glumicu te najboljeg redatelja, ali i Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu koji je dobila Hattie McDaniel, prva crnkinja koja je osvojila tu nagradu.


“Prohujalo s vihorom” je zabilježio rekordnu gledanost u kinima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena. Premda ga smatraju jednim od najznačajnijih filmova u povijesti kinematografije, prate ga i kritike zbog prikaza ropstva i crnaca.