INTERVJU

Glazbenica Lana S. objavila je novi nosač zvuka i uskoro se udaje

Edita Burburan

Foto: GORAN ARBANAS

Foto: GORAN ARBANAS

Ljeto počelo »Avanturom«, a završit će pred oltarom. Ljeto za poželjeti je pred Lanom Škrgatić, glazbenicom koja djeluje pod umjetničkim imenom Lana S. Započelo je uzbudljivo, pa osim novog albuma s kantautorskim i autobiografskim tekstovima i glazbom, Lana ima još razloga za sreću – ovog ljeta uplovit će u bračnu luku sa svojim zaručnikom i glazbenim partnerom Ivanom Pužom. O novom albumu, novom životu i svim planovima koje ima zagrebačka profesorica, saznali smo rijekom razgovora u kojem najavljuje vruće i dinamično ljeto, a odmor, kaže, slijedi tek u zimskom razdoblju.


Imate novu pjesmu »Uz tebe volim se« koju ste napisali, izveli i aranžirali uglavnom sami, no ipak u pomoć vam je stigao i vaš partner Ivan Puž. Koliko je ona autobiografska?


– Pjesmu »Uz tebe volim se« napisala sam inspirirana ljubavi koja traje, osjećaju kako uz pravog partnera možemo doista postići sve, ne samo voljeti njega, već sebe. Napisala sam tekst, a Ivan Puž, moj partner u glazbi, ali i u životu, mi je pomogao u skladanju glazbe. Samo stvaranje te pjesme je bio gušt. Prepustili smo se kreativnom postupku i pokušali kroz melodiju dočarati osjećaj slobode i poletnosti koju donosi ljubav. Pjesma je svakako i autobiografska, kao i većina mojih pjesama dosad. Za videospot se pobrinuo genijalni Zdravko Valentin. Ideja aerodroma i aviona je bila inspirativna za nas, ali je i potaknula nekoliko redatelja da koriste avione u spotovima.


Uskoro pred oltar


Uskoro ćete i pred oltar, jesu li pripreme u tijeku?


– Tako je, evo brojimo sitno i jako se veselimo podijeliti te posebne trenutke s dragim ljudima. Nismo se puno »stresirali« oko priprema kako to često biva, jer jednostavno nismo imali puno vremena. U startu smo definirali neke bitne stavke i ostalo prepuštamo profesionalcima koji će sigurno odraditi svoj dio na vrhunskoj razini. Nama je to više kao dobar tulum s bliskim ljudima nego dan pun protokola…


Profesorica ste glazbene kulture i dramske umjetnosti u Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu, ali vaši glazbeni interesi su vrlo široki, pokrivate sve od klasike do rocka, otkud to?
– Radim u predivnoj školi The American International School of Zagreb kao profesorica Glazbene kulture i imam sreću što imam zaista veliku podršku od administracije koja podržava umjetnost, pa s učenicima mogu graditi doista bogat program. Cilj je da svaki student nauči svirati, stvarati, da proširi glazbene horizonte kroz klasiku, modernu glazbu, razne glazbene kulture i glazbenu produkciju, ali i da izgradi samopouzdanje na pozornici kroz mnogobrojne nastupe i priredbe.


Osobno slušam i sviram više glazbenih stilova od klasike, popa, rocka, elektronike… Oduvijek me zanimalo više stilova. Kroz život sam surađivala s više bendova i glazbenika, tako sam i gradila sebe kroz te glazbene izričaje i drago mi je što nisam u jednoj ladici. Na saksofonu nekada sviram rock, a nekada house uz DJ-e, i to mi je super.


Foto: GORAN ARBANAS


Trešnjevački mališani


Započeli ste kao djevojčica u Trešnjevačkim mališanima i odmah osvojili solo ulogu. Zarana ste se snašli na glazbenoj pozornici?


– Moja prva sjećanja vezana uz pozornicu su upravo ona s Trešnjevačkim mališanima i solo pjesmu »Bubamara«… Taj se solo prirodno dogodio i već tada mi je bilo zanimljivo snimati u studiju. Odmalena sam u glazbi i ne sjećam se da sam ikad imala neku veću tremu. Jedino na klavirskim nastupima, jer me je uvijek bilo strah da ću pogriješiti, a pjevanje mi je bilo jako zabavno.


Studirali ste u Britaniji, kakva su vaša iskustva iz tog razdoblja, je li to ispunilo vaša očekivanja?


– Od desete sam godine boravila u Britaniji pa sve do kraja Glazbene akademije. Najprije sam bila na stipendiji u The Purcell school of music u Londonu, školi koja mi je pružila divno glazbeno obrazovanje i životna iskustva. Živjela sam u internatu, odrastala uz djecu iz cijelog svijeta, bilo je predivno sve osim hrane, hahaha. Zatim sam završila magisterij na The Scottish Conservatioire u Glasgowu, gdje sam se posvetila flauti i pjevanju. Kao studentica sam radila razne studentske poslove i svirala po piano barovima. Školovanje u Britaniji je definitivno ispunilo moja očekivanja.


Već dugo surađujete s domaćim rock grupama, najprije sa Zabranjenim pušenjem, a sada i s Crvenom jabukom. Koliko je to utjecalo na vaš rad?


– Bila sam članica grupe Zabranjeno pušenje gotovo pet godina, a s Jabukom i drugima sam povremeno surađivala. Svaka suradnja je sigurno utjecala na mene i moj rad – pogotovo u kantautorskom smislu. Svako iskustvo, putovanje, festival, turneja su mi omogućili da se gradim kao osoba i glazbenica i na tome sam jako zahvalna. Kroz ta sam iskustva imala priliku raditi uz kreativne i posebne kolege koji su me direktno i indirektno inspirirali.


Pjesma o Sarajevu


Vaš prvi samostalni album »Avantura« je objavljen, kako biste ga glazbeno opisali?


– Bacila sam se u samostalne kantautorske vode kad je krenula korona. Imala sam višak vremena i napokon stekla hrabrosti snimiti svoje stihove i melodije. Moj prvi album je vani i na njemu se nalazi 12 pjesama koje su gotovo sve autobiografske i zbog toga ima i nekoliko glazbenih stilova. Neke su pjesme više pop s ljubavnom tematikom, a neke su pak više orijentirane na ex Yu stil, a tu se nalaze i zanimljive suradnje.


Radite li već na novom materijalu?


– Novi me materijal jako raduje i jedva ga čekam podijeliti s ljudima. Ovim bih putem voljela pozvati ljude na koncertnu promociju albuma i autorskog rada u zagrebački klub Sax koja će biti održana u listopadu. Uz moj trio, koji uz mene čine Tea Mišković i Ivan Puž, bit će tu i posebni gosti iznenađenja, a uz autorske pjesme svirat ćemo i neke poznate obrade na naš način.


S kim surađujete na novim materijalima? Hoće li biti sve vaše skladbe, imate li neke goste koje možete već sada najaviti?


– Zasad sam studijski radila kod Havidića na novoj pjesmi i jako sam zadovoljna njegovim pristupom i atmoseferom u studiju. Svakako će biti još suradnji, a jedna koja me posebno raduje izlazi u rujnu. Radi se o duetu sa Žerom i pjesmi koju sam napisala o gradu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a to je Sarajevo. Bit će još nekih predivnih suradnji, koje još ne bih otkrivala.


Foto: GORAN ARBANAS


Skladala još kao djevojčica


Kad ste počeli skladati?


– Mama mi kaže kako sam skladala još kao malena djevojčica tako što bih sjela za klavir i ponavljala iste melodične fraze danima i gradila ih. Ja se toga ne sjećam, ali znam kako sam uvijek voljela skladati melodije. Svoj sam prvi tekst napisala tek kad mi je otac preminuo i taj tekst je i potaknuo moj album. Tekst je stajao godinu dana, jer nisam imala snage pisati za njega melodiju, no na kraju je ipak nastala pjesma »Savjet odozgo« što je moja najintimnija pjesma.


Svirate saksofon, flautu i klavir, koji vam je instrument najdraži?


– Teško je odgovoriti koji instrument mi je najdraži. Uz pjevanje, koje obožavam, izbor instrumenta ovisi o raspoloženju. Za klasiku ili funky to bi bila flauta, za pratnju, dok pjevam ili neku nocturnu od Chopina, svakako klavir, a sax mi je najdraži za improvizaciju. Njega gotovo nikada ne sviram po notama.


Osim vjenčanja, kakvi su vam planovi za ljeto? Hoćete li na medeni mjesec, možda ne neku egzotičnu destinaciju?


– Ljeto je već krenulo punom parom, sviram puno od evenata uz DJ-eve do nastupa po obali. Nastupit ću na Braču, Visu, u Zadru, na Krku, u BiH… Nakon svadbe se veselim nekoliko dana odmora, ali manje-više bit će radno ljeto sve dok opet ne počne škola. A onda standardno preko tjedna profesorica, a preko vikenda nastupi. Mislim da će medeni mjesec malo pričekati, ali vjerujem da ćemo se uputiti na egzotičnu destinaciju, ali tek na zimu.