Imao je viziju

Zvjezdan Ružić o izvedbi himne s Josipom Lisac: ‘Nazvala me i odmah sam u glavi imao taj zvuk…’

Ivana Kocijan

Foto Slavko Midžor PIXSELL

Foto Slavko Midžor PIXSELL

S obzirom na to da se oboje borimo za slobodu izričaja u glazbi, kao i neopterećenosti glazbenim stilovima, ovog puta oboje smo vrlo slično doživjeli hrvatsku himnu: nježno, romantično i toplo – upravo na način kako mi doživljavamo Lijepu našuVišestruki dobitnik Porina Zvjezdan Ružić, cijenjeni matuljski jazz pijanist i skladatelj sa zagrebačkom adresom, na jučerašnjoj je inauguraciji zajedno s legendarnom pjevačicom Josipom Lisac izveo hrvatsku himnu.


– Osim što mi je bila neopisiva čast nastupiti na inauguraciji Zorana Milanovića, posebno sam sretan što je upravo na najsvečanijem događaju u zemlji održana već dugo planirana suradnja mene, odnosno mog projekta Pianotron, i vokalne dive Josipe Lisac!


I upravo današnja inauguracija bilježi našu prvu službenu umjetničku suradnju, tako da ću ovaj dan zbog toliko lijepih događaja zauvijek nositi u srcu! Dama, osoba kojoj se divim ne samo zbog njezinih glazbenih sposobnosti i uspjeha, već zbog svega onoga što ona jest – posebna i definitivno daleko ispred svog vremena u svakom pogledu.
Upravo ona me je nazvala prije mjesec dana i rekla mi kako je dobila poziv od gospodina Milanovića da otpjeva himnu i kako se odmah sjetila mene i Pianotrona u želji da napravimo suradnju. Pitala me imam li ideju kako bismo to mogli izvesti.


Odmah sam u glavi imao zvuk mellotrona koji mi je svirao dionicu, čitavu orkestraciju. Ne znam kako, ali već mi je himna svirala u glavi i imao sam viziju kako će zvučati. Odmah sam pristao na suradnju, otkrio nam je Ružić i nastavio:– Samo dva dana kasnije gospođa Lisac i ja smo se našli kod mene u stanu na probi i već na prvo slušanje Josipa je bila oduševljena mojim aranžmanom gdje sam spojio klavir i mellotron.


Naravno, kada je Josipa pustila svoj magični glas, sve je postalo još čarobnije i posebnije! Ali – to je ona.


S obzirom na to da se oboje borimo za slobodu izričaja u glazbi, kao i neopterećenosti glazbenim stilovima, ovog puta oboje smo vrlo slično doživjeli hrvatsku himnu: nježno, romantično i toplo – upravo na način kako mi doživljavamo Lijepu našu.Naša izvedba himne drugačija je od onih na koje su ljudi možda navikli, ali vjerujte mi da smo dali jako puno ljubavi i poštovanja u svaki djelić skladbe, isprobavali razne verzije, tempa pa slobodnije i bez tempa – sve dok nam nije zazvučala onako nekako posebno, najbolje što mi možemo dati u ovom trenutku.


Josipa i ja smijemo se već danima kako nam himna svira u glavi od jutra do mraka – onda vam je jasno da uzbuđenja nije ni na trenutak prifalilo ni s jedne strane! Gospođa Lisac i ja presretni smo izvedbom jer bila je to himna u kojoj smo odašiljali radost i ljubav i uživao sam u svakom taktu stvarajući glazbu s njom!


Današnji dan povijesni je trenutak za Hrvatsku i bila mi je neopisiva čast biti tako važnim dijelom inauguracije našeg novog predsjednika, gospodina Milanovića, pa vam ne moram niti opisivati osjećaje koje trenutno nosim u srcu i koji mi konstantno mame osmijeh na lice.