Ex Port Delta

Zaustavite zemlju, sišli su: Prljavo kazalište uigranom kombinacijom rasturilo Valentinovo

Sanda Milinković

FOTO/Vedran Karuza

FOTO/Vedran Karuza

Na valentinovskom koncertu vladala je odlična atmosferaPrljavo kazalište je sinoć nešto iza jedanaest sati nastupilo u Ex Portu, a okupljena je publika uživala u svakoj njihovoj pjesmi. Valentinovski koncert kultnih Prljavaca okupio je mnoštvo generacija, pa kad su otvorili nastup, a čime nego legendarnom “Radio Dubrava” obožavatelji su počeli pjevati i jednostavno nisu prestali. 


Prednji redovi su bili rezervirani za mlađu publiku koja u vrijeme nastanka benda nije niti “bila u planu”, ali znala je svaki stih. Iza ove jedva punoljetne generacije, stajala je starija ekipa koja se pjevajući prisjećala nekih davnih vremena.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza

Mlađa generacija obožavatelja sastojala se od šarolike ekipe koja se može podijeliti na dio koji je znao da zna svaku pjesmu i na dio koji je na početku svake pjesme govorio: “Joj, znam i ovu. Nisam znao da znam i ovu”.Bend je pozdravio publiku, iskazujući oduševljenje jer nastupaju u Rijeci i pozdravljajući cijeli riječki prsten. Pitavši publiku: “Ima li ovdje zaljubljenih?”, ekipa je odgovarala sa “da” i “ne” pa je uskoro uslijedila i njihova dobro poznata “Tu noć kad si se udavala”. 


Što napisati o nastupu Prljavog kazališta? Kultnom bendu koji je na našoj sceni od 1977. godine, o kojemu se već napisalo gotovo sve što se može napisati? Pa valjalo bi napisati da su, kako nam je jedan sugovornik kazao, “sve njihove pjesme takvi hitovi, za koje ne znaš točno niti kad si ih sve naučio pjevati”. 


I to je istina. Na legendarnu “Marinu”, publika je bila u ekstazi. Na “Lupi petama”, podignulo se nekoliko hrvatskih zastava. Na “Mojoj majci (Ruža hrvatska) uz pića u ruci prolila se i pokoja suza. Na “Heroju ulice”, svi su proživljavali riječi pjesme kao da je pisana za njih. Na “Ipak” i “Korak po korak”, parovi su se grlili i izmjenjivali nježnosti.


Potpuna eksplozija u riječkoj hali dogodila se na legendarnu “Mi plešemo” koja se pretvorila u “Mi pijemo”, a ništa se manje pod nije tresao niti tijekom izvedbe “Sve je lako kad si mlad”. 


Jasenko Houra, Mladen Bodalec i čitava ekipa, uvježbanim ritmom, izvedbom i hitovima, Rijeci su ponovno priuštili divan koncert, zaključili “Što sad ljubav ima s tim” i u odličnom raspoloženju te uz pomoć već promukle publike, zaključili ovogodišnje Valentinovo u gradu koji teče.