Nad Urom

Večer neskrivenih emocija: Glumica Olivera Baljak oduševila publiku

Ivana Kocijan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Koncert je otvoren pjesmom »Ima dana«, a na repertoaru su se našle i »Noćas mi srce pati«, »Vehni, vehni fijolica«, »Čula jesam da se dragi ženi«, »Ne kuni me, ne ruži me majko«, »Bog neka ti prosti grijehe«, »Oj ti dušo, duše moje« i »Imam jednu želju« po kojoj je koncert i dobio imeRIJEKA Teatrin Nad Urom bio je premalen za sve one koji su željeli uživati u prvom samostalnom riječkom koncertu cijenjene glumice Olivere Baljak. Prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca nastupila je uz pratnju inicijatora koncerta Zvonimira Kosa na harmonici i Roka Jagara na udaraljkama, s kojima je premijerno nastupila uoči Dana grada Gospića krajem srpnja.


Baš kao što je i najavila, bila je to prekrasna večer izvornih, tradicionalnih ljubavnih pjesama u kojoj se nisu skrivale emocije. Velika zaljubljenica u pjesmu i pjevanje tijekom karijere pjevala je u brojnim mjuziklima, ali i na festivalima, no samostalni koncert – iako ne skriva da joj je to bila želja – do danas u svome gradu nije održala. 


Na koncertu u Teatrinu nad Urom repertoar je sastavila od tradicionalnih, narodnih napjeva uglavnom ljubavnog sadržaja, starogradskih, kajkavskih, međimurskih i makedonskih pjesama koje diraju dušu, pjesama koje i sama rado sluša i u kojima uživa, i kad ih sama izvodi i kad ih drugi pjevaju. Koncert je otvorila pjesmom »Ima dana«, a na repertoaru su joj se našle i skladbe: »Noćas mi srce pati«, »Vehni, vehni, fijolica«, »Čula jesam da se dragi ženi«, »Ne kuni me, ne ruži me majko«, »Bog neka ti prosti grijehe«, »Oj ti dušo, duše moje« i »Imam jednu želju« po kojoj je koncert i dobio ime. Posebni gosti na nastupu bili su članovi grupe Šadrvan koja pjeva i svira sevdah, a koja ju je dvaput zvala na svoje koncerte.
Sada je ona njima uzvratila pozivom na koji su se rado odazvali. Zajedno su otpjevali pjesmu »Sve smo mogli mi« Jadranke Stojaković, nakon koje je riječka glumica za kraj izvela još jednu njezinu pjesmu, »Što te nema«. Oduševljena publika nije joj dala da koncert završi bez povratka na pozornicu. Bis je bio neizostavan, a u njemu je ponovo otpjevala pjesmu »Zajdi, zajdi, jasno Sonce« kojom je na najbolji mogući način zaključila sat i pol nadahnutog, besprijekornog vokalnog i scenskog nastupa.


Baš kao što je i željela, Olivera Baljak na svom je prvom riječkom samostalnom koncertu publici darovala pjesmu, ali i svoju dušu. Bio je to nastup od srca srcu, odnosno srcima, brojnim otvorenim srcima koja su njezinu glazbenu čaroliju upila s puno ljubavi i neskrivenog oduševljenja.