Odlazak

Umrla ikona francuske šansone Juliette Gréco

Hina

Foto Victor Diaz Lamich, Wikimedia Commons

Foto Victor Diaz Lamich, Wikimedia Commons

"Otišla je velika dama" francuske šansone, objavio je Alexandre Baud, producent njezine posljednje turneje



Ikona francuske šansone Juliette Gréco, prijateljica pjesnika i glazbenika koja je bila utjelovljenje duha umjetničke četvrti Pariza Saint-Germain-des-Prés, umrla je u srijedu u dobi od 93 godine, objavila je njezina obitelj.


“Juliette Gréco umrla je okružena svojom obitelji u kući koju je toliko voljela u Ramatuelleu (jugoistok Francuske). Živjela je izvanredan život”, objavila je obitelj.


Rođena 7. veljače 1927. u Montpellieru, Greco je odrasla blizu Bordeauxa kod djeda i bake nakon rastave svojih roditelja.




Nakon rata, nije imala ni 20 godina, a zadivila je svojom ljepotom intelektualce i umjetnike četvrti Saint-Germain-des-Prés u Parizu.


Prijateljevala je s književnicima kao što su Marguerite Duras, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir i vodila večere u mitskom kabareu “Le Tabou”.


U to je vrijeme upoznala i slavnog ameirčkog trubača Milesa Davisa s kojim je imala avanturu. To životno razdoblje Pariza poslije rata i u doba egzistencijalizma opisala je u autobiografskoj knjizi iz 1983. “Jujube”.


Juliette Gréco preživjela je i vrijeme i modu pa su čak i mladi francuski pjevači napisali pjesme koje je snimila u svojim zadnjim albumima.


Oproštajnu turneju imala je u proljeće 2015. i svoj 89. rođendan proslavila je na sceni.


Pjevačica je 2016. pretrpjela moždani udar, a u toj godini izgubila je i svoju kći jedinicu Laurence-Marie.


“Strašno mi nedostaje pjevanje. To je bio smisao mog života: pjevati! Pjevanje ispunjava potpuno, tijelo, instinkt, glava”, rekla je nedavno pjevačica u intrevjuu objavljenom u srpnju.


“Otišla je velika dama” francuske šansone, objavio je Alexandre Baud, producent njezine posljednje turneje.