Glazbena legenda

U inat svima: Željko Bebek u autobiografiji razotkrio tko ga je izbacio iz Bijelog dugmeta

Marija Pajtak

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Na neki način sam zaokružio priču koja sa zadnjom stranom knjige možda nije kraj života, ali jest svega što događalo u mom životu, rekao je Bebek.Jedna od najvećih rock legendi na našim prostorima, Željko Bebek, predstavio je autobiografiju »U inat svima«. U toj je knjizi slavni pjevač otvorio dušu i čitateljstvu podastro sve svoje životne prekretnice, emocije, uspone i padove, uspjehe i neuspjehe.


U srijedu navečer je u vrtu Croatia Recordsa, osim predstavljanja knjige, Bebek s bendom održao i koncert za sve ljude koji su ga došli podržati.


Na promociji su govorili i najvažniji akteri zaslužni za realizaciju – autor predgovora knjige i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, urednik knjige Žarko Ivković, »ghostwriter« Robert Bubalo, kako su ga predstavili na promociji, a naposljetku je govorio i sam Željko Bebek.
– Ovo je velik događaj u mom životu, na neki način sam zaokružio priču koja sa zadnjom stranom knjige možda nije kraj života, ali jest svega što događalo u mom životu.


O svom doživljaju čitanja svoje knjige neću pričati, zvuči kao reklama, a to ne želim. Imam više uspona nego padova, a ako mi je netko podmetnuo nogu, iz inata prema njemu, ja sam uspio, rekao je glazbenik.


Bebek je na ovaj poseban događaj stigao u pratnji supruge Ružice, a podržao ga je i sin Zvonimir.


Događaj nisu propustili ni drugi poznati Hrvati, poput frontmena benda Opća opasnost Pere Galića, legendarnog trenera Ćire Blaževića, predsjednika Olimpijskog odbora Zlatka Mateše, a promociji su nazočili i voditeljica Dnevnika Nove TV Romina Knežić, Dalibor Petko, Borna Kotromanić, Mia Dimšić, Boris Novković i brojni drugi.


– Sretan sam i ponosan što ovdje u Zagrebu imam fantastične goste poput Ćire Blaževića, čiji rad iznimno cijenim.


Posebno mi je drago što se imamo priliku sresti i što mogu čuti neki njegov kompliment, a najljepše što je mogao dati je što je danas ovdje s nama, rekao je roker na promociji.


Urednik knjige Žarko Ivković istaknuo je kako u njoj nema uljepšavanja pa bi zainteresirani čitatelj mogao ostati iznenađen opisima Bebekova djetinjstva, sarajevske rock-scene, razotkrivanjem odnosa među članovima Bijelog dugmeta, pravnim manevrom kojim je Goran Bregović postao »vječni gazda« benda, načinom na koji je Bebek izbačen iz grupe, tegobnim počecima njegove solo karijere i brojnim drugim događajima.


Ova je knjiga, u izdanju Večernjeg lista, nastajala kroz cijelo pandemijsko razdoblje, a obogaćena je brojnim privatnim fotografijama, dok se u posebnom izdanju, s ograničenom nakladom, nalazi Bebekova posveta i CD s njegovih 17 velikih hitova.