Rock klasa 2021.

Tina Turner, Foo Fighters, Jay-Z, Carole King, The Go-Go’s i Todd Rundgren novi članovi Kuće slavnih rock and rolla

Tihomir Ivka

Neki drugi velikani dobili su utješne nagrade za izvrsnost i utjecaj. Među njima su Kraftwerk, Gil-Scott Heron, LL Cool J, Billy Preston, iako se čini da su modernoj glazbi dali više negoli, recimo, Todd RundgrenRock and Roll Hall of Fame objavio je danas šest novih imena koja ulaze u kuću slavnih rock’n’rolla u Clevelandu. Od tog broja troje je već prije promovirano, Carole King 1990. kao dio autorskog tima King/Goffin, Tina Turner kao dio dueta Ike & Tina godinu kasnije, te Dave Grohl kao član Nirvane 2014. godine, a sad kao član Foo Fightersa.


Prvi put promovirani u klasi 2021. su njujorški reper Jay-Z, new wave pionirke The Go-Go’s i glam/soft rocker Todd Rundgren.


Osim direktnog uvrštavanja, Kuća slavnih rock and rolla dodjeljuje nagrade u tri kategorije, za koje je zapravo teško reći jesu li njeni dobitnici sad de facto i tehnički članovi Kuće slavnih.
Prva nagrada „Ahmet Ertegun Award“ koja se dodjeljuje ljudima koji vode glazbeni biznis, dobio je Clarence Avant, 90-godišnji glazbeni promoter i manager koji je prvo vodio karijere jazz umjetnika poput Sarah Waughan, Freddia Hubbarda i Jimmya Smitha te slavnog kompozitora filmske glazbe Laloa Scifrina. Kasnije je osnovao diskografsku kuću Sussex Records koja je je u šest godina postojanja između 1969. i 1975. kad je propala, ostala poznata po dvije stvari: prva dva genijalna albuma Billa Whitersa i najboljem albumu za kojeg nitko nije čuo „Cold Facts“ Sixta Rodrigueza . Taj je album iz opskurnosti izašao s genijalnim dokumentarcem „Searching For Sugar Man“ prije devet godina u kojem se Avanta posredno krivi za zatajenje Sixtu činjenice da je njegov album – sasvim nezapažen u SAD i Europi – na neku čudnu foru jako dobro prolazio u Južnoafričkoj Republici i Australiji. Sixto od toga nije dobio ni centa.


U kategoriji „Musical Excellence Awards“ nagrađeni su reper LL Cool J koji je za Kuću slavnih nominiran šest puta od 2010., a sad je dobio „utješnu“ nagradu, Billy Preston, klavijaturist poznat po radu s Beatlesima u njihovoj zadnjoj fazi i znamenitom koncertu na krovu kuće Apple kad je nastupio uz Beatlese i stekao nadimak „crni Beatles“. Treći nagrađeni, Randy Rhoads, nagrađen je posthumno. Ovaj gitarist grupe Quiet Riot i pratećeg banda Ozzyja Osbournea poginuo je s 25 u avionskoj nesreći 1982. godine.


U kategoriji „Early Influenec Award“ nagradu su zasluženo dobili Kraftwerk koji su također šest puta nominirani i šest puta nisu prošli, te Gil Scott- Heron. Teško se oteti dojmu da i Kraftwerk, na čijoj se glazbi temelji valjda sva kasnija elektronska glazba, te Gil Scott Heron kao pionir rap glazbe i to one politički angažirane, nisu važnija i utjecajnija glazbena pojava od Todda Rundgrena recimo, i da ne zaslužuju direktno uključenje u Kuću slavnih kao izvođači. Isto bi se moglo reći i za trećeg nagrađenog u ovoj kategoriji Charleya Pattona koji nije među živima još od 1934. godine. Dovoljno je reći da ga mnogi zovu „ocem Delta Bluesa“.


The Rock Hall se u izjavi za javnost pohvalio kako je ovo najraznolikija generacija, misleći tu na rasnu različitih promoviranih, ali i činjenicu da su od šest promoviranih tri žene, točnije, sedam ih je ako računamo da The Go-Go’s čini pet glazbenica predvođenih Belindom Carlisle.


Inače, u glasovanju za nove članove Kuće slavnih rock and rolla glasa tijelo koje se sastoji od više od tisuću  umjetnika, povjesničara i ljudi iz glazbene industrije, kao i glas obožavatelja na web stranici Rock & Roll Hall of Famea. U tom glasovanju pobijedila je Tina Turner.Od zanimljivosti za napomenuti je još da je Dave Grohl tek deseti glazbenik u povijesti koji je u Kuću slavnih ušao kao član dva različita benda. Prije njega to je pošlo za rukom Ericu Claptonu (Yardbirds, Cream), Jimmyju Pageu (Yardbirds, Led Zeppelin), Davidu Crosbyju (The Byrds, Crosby, Stills & Nash), Stephenu Stillsu (Buffalo Springfield, Crosby, Stills & Nash), Johnnyju Carteru (The Flamingos, The Dells), Sammyju Strainu (O’Jays, Little Anthony & The Imperials), Grahamu Nashu (Crosby, Stills & Nash, The Hollies), Ronnieu Woodu (Rolling Stones, Faces) te Greggu Rolieu (Santana, Journey).