JER SVIRATI SE MORA U GODINI ČITANJA

Svjetski dan glazbe Hrvatska glazbena unija Primorsko-goranske županije obilježila je brojnim nastupima

Ivana Kocijan, Mladen Trinajstić, Marinko Krmpotić

Nastup Maria Šimunovića u Kući utočišta, Foto/ Mateo LEVAK

Nastup Maria Šimunovića u Kući utočišta, Foto/ Mateo LEVAK

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, PGŽ-a, HDS-ZAMP-a i UNISON-a, program u organizaciji HGU-a i Gradske knjižnice Rijeka okupio je više od 50 glazbenika amatera i profesionalacaRIJEKA, KRK, VRBOVSKO – Petica za ideju, petica za izvedbu, i još jednom »sjedni – odličan« i za ozračje koje je u prvim minutama ponedjeljka, kombinacijom, odnosno spojem »nespojivih« vrsta glazbe, svjetla i »vibre«, stvoreno u dobrinjskom parku Ogreni, za otok Krk tako netipičnom, šumskom izletničkom punktu. Ondje je, kao svojevrsna glazbena uvertira u jučer sveprisutno obilježavanje Svjetskog dana glazbe, upriličen program »Glazbeni prasak u ponoć«.


Start u Dobrinju


A prasak kojemu su ondje svjedočili ne pretjerano brojni ali posjetitelji zasigurno zadovoljni doživljenim tog dosad za glazbena okupljanja uopće nekorištenog javnog prostora bio je uistinu – glasan.


U režiji Kulturnog Dobrinja, odnosno Ivana Bojčića iz grupe Leta 3, pokretača i već neko vrijeme neumornog inicijatora različitih kulturnih projekata na području spomenute krčke lokalne zajednice, Dobrinj je dobio čast upravo tim svojim ponoćnim programom »zakotrljati« nisku glazbenih zbivanja koja su se potom diljem otoka Krka, ali i cijele naše regije zaredala u sklopu programa koji su zajedničkim snagama osmislili i priredili u promicanju glazbe (i svega onog što u našim »normalnim« životima ona znači) ujedinjeni predstavnici Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije i Gradske knjižnice Rijeka.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, PGŽ-a, HDS-ZAMP-a i UNISON-a, program posvećen Svjetskom danu glazbe iliti Fete de la musique okupio je i angažirao više od pedeset glazbenika amatera, ali i profesionalaca, umreženih i povezanih nastojanjima »donošenja« glazbe i veselja koje s njom ide žiteljima brojnih onih malih, u ugošćavanju velikih i kvalitetnih glazbenih izvođača često uskraćenih mjesta, diljem naše regije.


U parku Ogreni održani “Glazbeni prasak u ponoć” posjetitelje oduševio ondje stvorenom atmosferom te i više no uspjelim “spojem nespojivog” – sopela i elektronske glazbe koju su ondje izveli DJ Ana Antonova i sopci KD Ive Jelenović (Foto: MLADEN TRINAJSTIĆ)


Elektronika i tradicija


Tako su i Dobrinjci u spomenutom parku pola sata prije ponoći najprije dobili priliku uživati u dojmljivom nastupu poznate domaće, bolje rečeno krčke DJ-ice Ane Antonove, čiji su energični beatovi točno s ponoćnim preklapanjem kazaljki na satovima posjetitelja blago usporili i neznatno se stišali, dajući prostor zvucima sopela vrsnih lokalnih sopaca – Kaludija Dunata i Branka Brnića, članova KD-a Ive Jelenović.


Uz njih su u zanimljivoj te i više no uspjeloj fuziji »elektronike i tradicije« svojim plesnim nastupom pred DJ-pultom doprinos dale i tancurice istog otočnog foklornog društva, a tijekom dana su svoj kamen u gromaču slavljenje glazbe i svega što ona sa sobom donosi, u okrilju programa »Jer svrati se mora«, sopnjom s barki u luci grada Krka, odnosno Njivica još ugradili i članovi Udruge sopaca otoka Krka.


Sviralo se, pjevalo i plesalo jučer tako posvud, na ulicama i trgovima, na rivama, barkama i svim ostalim običnim i neobičnim lokalitetima na kojima su se povodom Svjetskog dana glazbe odvijali prigodni programi. Istoj je nakani proteklog vikenda u Krku bio posvećen i »Krk Music Fest« čije je treće izdanje jučer zaključeno koncertnim nastupom poznate hrvatske pjevačice Jelene Radan, koja se izvedbama fada predstavila na trgu Kamplin.Damir Badurina nastupio je u Domu za starije osobe »Mali Kartec« u Krku, a Svjetski dan glazbe obilježen je i jutarnjim koncertom Udruge Muzike u koracima na središnjem trgu u Milohnićima. Sudionici – četverostruki dobitnik Porina Ivan Pešut te Antonio Rumenović, Slađana Čolović, Davor Juretić, Ana Horvat, Sergej Božić te Andrej Kosić izveli su klasične i moderne skladbe.


Vlado Simcich Vava, bend Turisti i KUD »Zvir« Jelenje u Jelenju, Foto: MARKO GRACIN


Glazba i poezija


Goranski dio glazbenih zbivanja vezan za Svjetski dan glazbe bio je vrlo uspješan. Sandro Bastiančić i Nikolina Tomljanović svojom su miniturnejom bibliobusom obuhvatlii mjestašca Jablan i Gomirje gdje su dočekani kako i priliči te izveli niz svojih lijepih pjesama, a u središtu Vrbovskog, na stepenicama pred Gradskom knjižnicom Ivana Gorana Kovačića, Dule i Bonaca održali u svoj prepoznatljivi koncert s puno, puno dobre, vesele i melodiozne glazbe koja je dvadesetak nazočnih tjerala na gibanje, ples i pjevanje. Dobro raspoloženi Dule uz sjajnu pratnju »prošarao« je kroz četrdesetak minuta obalnim dijelom prekrasne zeleno-plave županije prenijevši Goranima duh i dah Opatije, Lovrana, Rijeke, otoka…


Darko Jurković Charlie i Laura Marchig, Foto: Mateo LEVAK


Tina Vukov i Nikola Celić, Foto: Mateo Levak


Nastup Maria Šimunovića u Kući utočišta, Foto/ Mateo LEVAK

Nastup Maria Šimunovića u Kući utočišta, Foto/ Mateo LEVAK


U Rijeci se sviralo, pjevalo i čitalo na tri mjesta. U Domu za odrasle osobe Turnić nastupila je Tina Vukov uz pratnju Nikole Celića na klavijaturama, jazz pijanist Darko Jurković Charlie te pjesnikinja Laura Marchig.


U Domu za starije osobe Kantrida predstavili su se Duško Jeličić i Bonaca, dok je Kuća utočišta, dnevni centar Udruge Depaul, ugostila gitarista Marija Šimunovića, koji je nastupio i u Domu za starije osobe u Voloskom. Svjetski dan glazbe obilježen je i u Centru za rehabilitaciju »Fortica« Kraljevica čiji korisnici zahvaljuju na dolasku i nastupu Damira Badurine i raduju se ponovnom susretu sljedeće godine.


Damir Badurina u Centru za rehabilitaciju »Fortica« Kraljevica


Duško Jeličić Dule i Bonaca u Vrbovskom, Foto: M. KRMPOTIĆ


Publika u Domu za odrasle osobe Turnić, Foto: Mateo Levak


Mario Šimunović u Domu za starije Volosko, Foto: M. KrmpotićBibliobus je na Grobnik, točnije u Jelenje doveo Vladu Simcicha Vavu i njegovu grupu Turisti, a kod stare škole nastupili su i članovi KUD-a »Zvir« Jelenje. Na Trgu u Dražicama nastupili su Zvirovci te Dražen Turina Šajeta. Sviralo se i u Vinodolskoj dolini, točnije na perilu Vrbica u Bribiru gdje je nastupio KUD Bribir, sopilaši, pjevači i recitatori koji su čitali poeziju bribirskih pjesnika.